Man måste studera i Sverige

I gårdagens Agenda kunde vi se ett reportage och efterföljande debatt om nyanländas brist på utbildning och svårigheterna att därför få ett jobb.

Lösningen tyckte Carola Lemne från Svenskt näringsliv, var att skapa en låglönemarknad. K-P Thorwaldsson från LO, ansåg att vi ska satsa på nyanländas etablering på arbetsmarknaden, men inte till löner som gör att de ändå måste vända sig till socialen. Svaren varför det ser ut som det gör för många nyanlända (förutom att det saknas jobb i Sverige och att de som finns kräver allt högre utbildning) kan ses och höras här.

https://petterssonsblogg.se/wp-content/uploads/2015/09/recording-sep-14-2015-7-17-04-am.mp3?_=1

Skärmklipp

Om människor inte ens kan läsa och skriva på sitt eget språk och dessutom helt saknar utbildning, är man körd på den svenska arbetsmarknaden. Att man jobbat som grönsakshandlare i Somalia hjälper föga när arbetsgivarna i Sverige söker dataingenjörer, läkare, sjuksköterskor och betongarbetare. Ska du öppna ett eget företag i Sverige, krävs det definitivt att du kan läsa och skriva…om man nu inte räknar torghandlare och nasare som egna företagare, för där försvinner kronorna rätt ned i fickorna på handlarna, utan kvitton och beskattning av inkomsterna.

27 thoughts on “Man måste studera i Sverige

  1. Thorwaldsson sa ju att han inte ville se någon sänkt ingångslön för enklare arbeten. Han menade att den ensamma mamman som hade flera jobb och fick ut 12 000 per månad var galet. En normal lön för dessa invandrare borde vara 18 000 netto!? Tydligen om de inte kan svenska eller är analfabeter. Vet han om hur många svenskar (inte minst pensionärer) som tvingas leva på mindre än 18 000 kr per månad. Tydligen har han inte kompetens för sin position.

    Som den medelålders somalier som erbjöds trappstädning men tackade nej men nästa gång stod i AF:s entré och sorterade folk (har aldrig skett tidigare). Säkert bra lön men klarade inte av att knappa in ett födelsenr.

  2. 3-årig gymnasieutbildning krävs för alla arbeten, åtminstone kräver alla arbetsgivare detta. Att inte kunna läsa svenska, inte har någon gymnasial utbildning, att inte förstå Sveriges kultur med mera, då är det kört på arbetsmarknaden.

    Jag arbetar själv inom ett ”okvalificerat” yrke som snickare och med 3-årig gymnasieutbildning plus högskola för säkerhetens skull. På längre sikt kommer Sverige kräva högskola för att bli snickare och sedan efter ännu längre sikt universitet. Nu vill Sverige skapa jobb som inte kräver någon skolgång, vilken typ av arbeten blir det då, svampplockare? Tiggare?

      • Lena:
        Du skulle ha hållit dig framme tidigare…Då hade du kunnat få mitt erbjudande,och 15-dagars resan till Turkiet/Grekland…
        Men du vet ”att den som kommer för sent,straffas i livet” !

      • Jag vill inte ha inbördeskrig, det är tillräckligt otäckt som det är. Jag önskar att vi kan med fredliga medel repatriera så många som bara är möjligt, innan det är för sent. Vilket borde fungera om bidragen stryps !

      • Ja Lena hoppas att du får rätt kring detta…
        Hur som haver,har nu Krigsministern i Tyskland (en liten oansenlig 7-barnsmamma) börjat att mobilisera,i första hand 4.000 soldater,som tydligen skall förstärka gränserna mot öster.
        T.o.m. en av de absurdska ministrarna börjar tala om event. ökat gränsskydd ! I detta Absurdska fall kan inte militär komma i fråga,eftersom landets General nu befinnet sig i gränsområdena mellan nord och syd-Korea.Svenska armèn befinner sig som bekant i Mali,och flygvapnet lär inte kunna bidraga p.g.a. bränslebrist!

  3. F.ö. sitter jag här och svävar på molnen…Orsaken,med posten kom idag ett erbjudande ”som ingen kan motstå”,från ett av de exotiska företag som växt fram i mångkulturella Absurdistan.
    För beskedliga 1290:- erbjudes jag nu en 15-dagars resa till Turkiet/Grekland inkl. bostad i 5-stjärniga hotell !!!
    Inte nog härmed buss,katamaran till Rhodos,och besök på alla de historiska platser som finns kvar,och minner om Greklands storhetstid ska inventeras.
    Nu känner jag mig fööör skröplig för en sådan resa,så finns det någon annan hos Petterssons läsekrets som känner behov,så hör av er ! 🙂

    • Om ett erbjudande är FÖR bra för att vara sant, så är det förmodligen det.

      Men… inom transportnäringen talar man om returtransporter. Att gå tom tillbaka till asylanternas bastioner i Sydeuropa kostar pengar för researrangören. Därför kan det kosta 4 ggr så mycket att gå norrut, som söderut för en lastbil. Det är kanske samma för dessa…

  4. Hupp….Näringslivet vill att det skapas en låglönemarknad i Absurdistan så dessa bushmän,och deras äkta hälfter kan få ”jobb”.Detta har man lärt sig från Tyskland.Här får de arbetslösa gå ut och arbeta,med att kratta löv,sopa trottoarer och liknande ”arbeten” för en timlön om 1 Euro.
    Resterande för att kunna överleva (och betala hyran),kommer från socialkontoret och heter ”Hartz 4″….
    Undrar om inte just den lösningen skulle komma från näringslivet,och t.o.m. profiterades om,här hos Pettersson för något år sedan ?

  5. Om sjuenigheten får fortsätta styra kommer vi ha ett stort behov av lantarbetare med stor vana från icke-mekaniserat jordbruk. Det är sådana som importeras i gross och parti men med deras produktivitetsprofil får vi fler munnar att med lägre skördar. Kommer Bob Geldof att ordna Live Aid för oss då?

  6. Tunnelbanan i Stockholm med alla sina kringflygande livsfarliga substanser och konstiga ämnen har nu alltför länge påverkat huvudstadens medborgare. Våra Rikspolitiker verkar ha drabbats särskilt hårt; så hårt att deras hjärnfunktioner tidvis sätts helt ur spel.
    Varför inte undersöka om de invällande inte kunde användas för att ersätta de motorer som ser till att tågen kommer i rörelse? T.ex. med förspända mena-gäster i dragselar. Härigenom skulle ju den ”vilande” arbetskraftsreserven få både motion och sysselsättning som kan kännas meningsfull. Historikt så var det den vägen man fraktade stenar till pyramiderna i Egypten, så historiska erfarenheter finns.
    Att tanken också medför en dramatisk förbättring av luft miljön i tunnlarna under Stockholm borde intressera vårt förnäma Miljöparti. Skulle ventilationen för resenärerna bli för dålig går det lätt att med samma typ av arbetskraft (kanske kvinnor) driva fläktarna som blåser ned lite syre till både resenärer och dragare.
    Kanske KTH kan komma fram med en plan. Gärna i Blandaren – om den finns kvar?

  7. Det fungerar inte med arbetskraft som inte kan ta order från någon. O varför ska man detta då vederbörande står över alla andra som inte tillhör samma religion ?!?!`???? Förklara för mej som vore jag fem år vad dom gör här? Varför inte till annat Arabland. Inte lika generösa bidrag kanhända.

  8. Somalia vill ha tillbaka sitt folk. Grönsakshandlare borde kunna tjäna storkovan om de bara lade manken till i sitt hemland. Men varför jobba när du kan dra benen efter dig i Sverige?

  9. Sverige tar in oanställbara personer från världens minst utvecklade områden med medeltida värdegrund. För att dölja resultatet räknas alla som arbetande om de arbetar ett fåtal timmar per vecka eller i påhittade jobb.
    Resultat: Växande utanförskap och sociala problem som bekostas med sänkt välfärd.

KommenteraAvbryt svar