Underskottet skenar

Juni månad visade ett underskott på 33,5 miljarder.

33 500 000 000 kronor är dock inget mot Sveriges samlade statsskuld på 1, 383 miljarder (1 383 000 000 000), men ändå något som borde få varje ekonom och politiker att haja till.

Sverige är ett av världens rikaste länder, hävdas i debatten och vi har enligt både förutvarande och nuvarande regering en av Europas bästa ekonomier. Visst, även en privatperson som lånar en miljon kronor kan hävda att han/hon är rik. Sveriges goda ekonomi grundar sig alltså på lånade pengar och lån måste som alla vet betalas tillbaks så småningom.

Riksgälden säger att regeringens höjda skatter motverkas av att myndigheternas utbetalningar ökat än mer. Vilka myndigheter Riksgälden talar om är väl numera vida känt och med tanke på regeringens prognoser inför kommande år, lär skatterna höjas betydligt för att inte underskottet ska skena iväg ytterligare. Vilka skatter återstår att se, men höjningar lär det bli. ”Det är häftigt att betala skatt”, som Sahlinskan sa.

Källa: DI

Utöver detta spår ekonomerna att en ny inbromsning i ekonomin och en ny lågkonjunktur är att vänta.

21 thoughts on “Underskottet skenar

  1. Den svenska lånekulturen är en av Sveriges mörka baksidor. Sverige har genom lån och genom att inte ha balans i ekonomin skapat gigantiska skulder, både staten och de svenska medborgarna. Säger man ordet amortering till en svensk blir de galna.

    Trots detta har exempelvis Finland en ännu större statsskuld och det beror antagligen på att Sverige exporterar och producerar mer har. (jag gissar) Sveriges BNP ligger på 538 237 milj USD och Finlands BNP 266 553 milj USD. Jag antar att detta spelar in när det gäller möjligheterna att hänga på i utvecklingen och samtidigt ha statsskulden under kontroll.

    Men på det privata området är generellt sett Finländarna inte lika skuldsatta som svenskar och de har en större återbetalningsmoral. Sverige riskerar falla hårt om denna lånekultur inte förändras och idag har Sverige dessutom en stor invandring som kostar flera miljarder som egentligen inte finns.

    Finlands statsskuld 51,1% av BNP Sveriges statsskuld 37,4% av BNP EU-27 85,1% av BNP. Japan 220%?

    ”Centralbankerna kan genom ett musklick i princip skapa hur mycket pengar som helst eftersom pengar i dag ofta bara är en siffra på en dataskärm. Tyvärr är det inte så enkelt som att Finlands centralbank genom ett musklick ska kunna göra Finland skuldfritt. I och med att Finlands bank numera är en del av Europiska centralbanken så finns det ett strikt förbud mot att centralbankerna direkt ska finansiera statsskulden”. (Citat)

    Shit vad dålig jag är på det här med statsskuld, kanske bäst att studera lite mer. Blottar väl min okunskap brutalt med detta inlägg.

    Det jag undrar är vad statsskulden egentligen säger? Vad innebär det egentligen, och vem ”äger” Sverige?

  2. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Vad Pettersson inte förstår är att vi kommer att mångfalt tjäna tillbaka pengarna inom en helt okänd framtid. Kanse redan om 300 år!

    • Roland många människor nuförtiden har en bra inkomst och en bra arbetsmiljö, så troligen anser de att behovet av sossarnas ideologi.
      Många jobbare har idag sommarstuga, motorcykel och båt. Om det inte bor i villa så har de kanske en husvagn eller husbil. Tiderna förändras hela tiden, S har betytt mycket under historiens gång men behovet av dem är inte så stort idag. Många ungdomar t.ex tycker att miljön är viktig och det är ju inte en fråga som S sätter i första rummet.
      Och de rika vill ju som alltid fortsätta att vara rika. Så för dem är ju inte S något alternativ.
      Bättre förr? Nej inte mycket var bättre förr!

  3. Svar till Albin: Jag hade lite brev-växling med tidigare stadsminister Ingvar Carlsson. Han skrev till mig att det inte var någon större skillnad mellan en statsbudget och en hushållsbudget. Jag hade o har stort förtroende för Ingvar. På den tiden tillhörde jag ”fot-folket”. Hej Albin!

    • Hej Roland , synd att inte Ingvar hade bättre koll på det ekonomiska å andra sidan är han ju numera avgången och tillhör historien.

    • Roland, minns du att det var Ingvar som stängde gränsen totalt för invandring 1989. Sverige var fullt. Det var en klok karl. Westerberg och borgarna öppnade den 2001.

      1995 skrev den dåvarande socialdemokratiska regeringen under Ingvar Carlsson så här ”de senaste årens invandring har i betydande grad åter blivit en invandring från Europa. Dessa invandrare har ett humankapital och ett etniskt kapital som ligger närmare svensk arbetsmarknad än den utomeuropeiska invandringen…

  4. Statens budget ligger på 854miljarder kr in. och lån på 1 383 miljarder.
    Vi har alltså skulder som är nästan 2 statsbudfgetar och idioten tii finansminister påstår att finanserna är goda. Jag trodde inte en människa kunde bli så dum utan att spricka.
    Tänk att du har en inkomst varje år på 200 000 kr och en skuld på 400 000 kr har du då en god ekonomi?

  5. Jag har ett litet lån hos Sparbanken. Tog det efter ett felaktigt bilköp. Drar jag bort denna skuld från min o gummans lilla sparslant så ligger vi ändå på plus, dock ett litet. Måste väl vara samma sak med en stat gissar jag. Man kan inte göra av med mer pengar än man har. Fortsätter sen utgifterna att vara större än inkomsterna ligger man risigt till. Så är det i Grekland idag. Vem drabbas i slutändan? Jo dom svagaste som jag brukar beskriva som mina vänner. Höja skatter går en tid men sen minskar köpkraften och därmed ökar skulden. Dom som drabbas i slutändan är dom svaga. Dom skiter både rödgrönt och alliansen i. Varför? Trevlig fortsättning på sommaren Stefan!

    • Innom den här mandatperioden sitter Sverige i samma sits som Grekland i dag. Enda skillnaden är att Grekland var med i Eurosammarbetet och fick låna från EU. Det är inte Sverige, så när vi blir utan pengar väntar bara konkurs och samtliga (utom invandrarna) svälter ihjäl. Det är något för 7-klövern och 87-klubben att tänka på.

    • Nja det är stor skillnad på en stats ekonomi och en privatpersons, en stat vill hålla hjulen rullande, en privatperson vill oftast hålla sig flytande.

  6. Inte OM utan eftersom underskottet förväntas stiga, i vart fall, med samma belopp per månad kommer den svenska statsskulden var dubbelt så stor om sju (7) år. Självklart kommer /-klövern låna för att behålla den Humanistiska Stormakten. /-klövern ambition är som bekant att utestänga SD. Långivarna kommer att stå i kö. Bättre att STORMAKTEN dör istället för att vara DÖ-styrd. Gamarna tar över. Kapitalet har redan flyttat.

  7. Ska det vara så märkvärdigt att lägga ALLA siffror på bordet ?
    Vad är det som myndigheterna döljer……………………..sin smutsiga korruption ?
    Nåja det kommer att straffa er och era efterkommande också tro inget annat.

  8. Vad värre är att den privata upplåningen galopperar, inte minst på bostadssidan. Detta är de undanträngskostnader som Jan Tullberg uppskattade till 125 miljarder årligen utöver 125 miljarder i offentliga budgetar. Detta var för ett och ett halvt år sedan, jag tror att det är dags att uppdatera förlustkalkylen.

  9. Regeringen vill ju slopa överskottsmålet till fördel för ett balansmål. Invandringen äter ju upp överskottet.

  10. Anser att ett fungerande samhälle ska ha skatter, Sverige hade en momssats på 25% som sänktes till 12,5% till ingen nytta, priserna på dagens lunch har gått upp ändå….MEN ALLA I EU ÄR INTE LIKA VILLIGA ATT BETALA SKATT….= EX. GREKLAND…..
    Ett fungerande skattesystem är nödvändigt men i exemplet Grekland har landets dränerats på industri och kompetens och de rikaste har placerat pengarna på utländska konton och flyttat till London och annorstädes. Kvar där är fattiga ”arbetare” och pensionärer. Grekland kommer aldrig att få någon ekonomiskt kapacitet att tala om.
    SVERIGE har industrin kvar i landet och den är vi helt beroende utav. Det var tur att vi inte fick Euron, det har betytt GIGANTISKA FÖRDELAR…..Dock, våra skatter som vi betalar in går till SKIT=INTEGRATIONSVERKET…..
    Vår statsskuld är c:a 1400miljarder och bara räntan är 10.000kr I SEKUNDEN PÅ DEN SUMMAN…..Greklands statsskuld är på c:a 2400 miljarder vilket är avsevärt mycket mer, dock är grekiska hushåll inte lika högt belånade som svenska hushåll, – vi har bostadslån på c:a 3000miljarder kronor OCH DET ÄR EN GIGANTISK SUMMA…..
    OM SVERIGE FORTSÄTTER MED DEN VANSINNIGA MASSINVANDRINGSPOLITIKEN KAN VI MYCKET VÄL GÖRA STASBANKRUTT INOM NÅGRA FÅ ÅR!!!
    Jag röstade NEJ till EU och självklart NEJ till Euron!!!

    • Det ska vara STATSBANKRUTT…..Bäst för EU vore att Grekland gör statsbankrutt att skjuta till mer pengar från IMF och ECB betyder bara att man skjuter problemet Grekland framför sig….
      PASSAR VI OSS INTE KAN VI HAMNA I SAMMA SITS = STATSBANKRUTT….
      Grekland är i teknisk statsbankrutt men IMF och ECB kommer troligen att mata in 500miljarder till och inom några få år är de tillbaka på ruta 1 eftersom de inte producerar något av värde och Greklands framtidsutsikter är mycket mörka….NÅGON BETALNINGSVILJA HAR DE INTE OCH KOMMER ALDRIG ATT FÅ!!

    • Det är bara en tidsfråga innan hela den svenska industrin lämnar sverige åt sitt öde, delar av den ( den viktigaste) har redan gjort det.
      Alla Sveriges stora och viktiga industrier finn idag utomlands med sinahuvudkontor.

KommenteraAvbryt svar