SN fällda av Pressens Opinionsnämnd

JOURNALISTIK. Som vi skrev igår blev lokaltidningen Södermanlands Nyheter fälld för grova journalistiska övertramp i Pressens Opinionsnämnd (PON). En sådan fällning ska publiceras skyndsamt och på väl synlig plats i den egna tidningen. När det gäller snabbheten finns inget att klaga på. SN la ut klandret på nätet igår och idag kom det i papperstidning. Godkänt. 

När det gäller väl synlig plats är det mer tveksamt med tanke på att SN skrev artikeln de fälldes fär på sju helsidor, löpsedlar och att det var fler artiklar om Holmström. Bedöm själva på bilderna nedan om kraven på väl synlighet uppfylls. 

SN hanterar annars fällningen på ett för dom smart sätt. Snabb publicering av PON-beslutet i kortform och utan kommentar från SN:s chefredaktör. Det gör att fällningen antagligen blåst över på en dag. PON-beslutet skickar inte med några egna synpunkter ut följer till varje skrivning PO:s bedömning, vilket ska tolkas som att den senare bedömningen är välskriven. Vi ska också tänka på att PO och PON inte har ett dugg med allmänheten att göra trots namnet ”Allmänhetens pressombudsman” PO, finansieras av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Tidningsutgivareföreningen och Sveriges Tidskrifter och de är ofta villiga att acceptera ganska långtgående ”övertramp” av sina egna medlemstidningar.

För att Åke Holmström genom sitt bolag hyrt ut f.d. Folkets Hus till Sverigedemokraterna (vilket även Oxelösunds Kommun gjort) stämplar SN honom som nazist, SN pekar ut honom som Sverigedemokrat och SN beskriver Folkets hus som ett SD-näste trots mängder med andra hyresgäster vilket SN inte nämner. SN får det också att låta som Holmström köpte Folkets Hus av kommunen/socialdemokraterna vilket inte är sant. Sossarnas Folkethusförening sålde efter en konkurs till en annan privatperson som ägde Folkets Hus huset i många år och som kommunen dessutom kommunen subventionerade med för flera miljoner.

SN hade med andra ord inte ett dugg på fötterna och har fått en rejäl knäpp på näsan. Vi får se om det räcker eller om fortsättning följer…

2015-05-26_0859

35 thoughts on “SN fällda av Pressens Opinionsnämnd

  1. […] Sedan står det om hur man anmäler en publicering som man tycker är felaktig till Allmänhetens Pressombudsmannen, det låter fint men det har inget med allmänheten att göra utan är branschens eget organ som granskar sig själva. Ändå händer det att någon tidning fälls för att grova journalistiska övertramp och god publicistisk sed, exempelvis som när SN fälldes av Pressens Opinionsnämnd. […]

  2. Apropå ”stängda” och ”partiska” tidningar………..

    ….nu handlar det tydligen om ”räckvidd och trafik” ut till läsarna.

    ”Utvecklingen mot betalväggar kom av sig”

    Hallandsposten.se var tidigt ute med att låsa in merparten av sitt material. Nu backar tidningen för att inte tappa räckvidd.

    – Trenden mot att ta betalt kom av sig. Hade alla tidningar börjat ta betalt hade det nog sett annorlunda ut, säger chefredaktör Viveka Hedbjörk.

    I dag har Hallandsposten ett upplåst hänglås för de texter som är öppna för alla. Nästa vecka byter man symbol, till ett plustecken framför de artiklar som kräver inlogg.

    Huvuddelen av sajten kommer att vara upplåst. Men så är redan fallet, konstaterar Viveka Hedbjörk:

    – Vi införde betalväggen våren 2013. Först låste vi in väldigt mycket, sedan har vi successivt förskjutit arbetssättet och låser inte in så mycket längre. Men vi har inte kommunicerat den glidningen så tydligt mot läsarna. Vi behöver tala om det.

    Varför har ni rivit väggen?

    – Det handlar naturligtvis om räckvidd och trafik.

    http://www.journalisten.se/nyheter/utvecklingen-mot-betalvaggar-kom-av-sig

  3. Roland, jag tror du är ute och cyklar lite. Jag gillar SN och tycker en lokaltidning ska finnas. Men det har gått stadigt utför sedan Lars J Eriksson slutade och Göran Carstorp blev chefredaktör som tredjehandsval.

    Minns du när Carstorp kallade oss som kommenterade på SN.se för pissrännor, det dessutom i skrift och det står än idag kvar om du söker på SN.

    Carstorp lade också ut kontrollen av kommentarsfälten på entreprenad. Han lät alltså ett vinstrivande företag ha hand om åsikts och yttrandefriheten, bedrövligt.
    http://petterssonsblogg.se/2012/08/22/censur-for-22-miljoner/

    En journalist, tidigare anställd på SN skickade detta mejl till mig.
    http://petterssonsblogg.se/2014/04/26/journalisten-som-ber-om-ursakt/

    Sist men inte minst så här skrev Carstorp om partibloggarna på SN…
    ”Ett demokratiskt samtal får inte låta sig begränsas till en valrörelse vart fjärde år, det måste leva hela tiden…”

    ”Alla partier ville vara med…”

    ”Vi ville göra något av tidningens starka ställning och låta medborgare och politiker att mötas direkt på en demokratisk marknadsplats….”

    Det var bara ett fel. Carstorp nekade SD plats i drygt 1,5 år av olika anledningar. Thom Z var på honom flera gånger, jag jagade honom med det kom det ena svepskälet efter det andra innan han till sist gav med sig.

    Göran Carstorp pratade mycket om yttrandefrihet men den gällde bara dem som tyckte som han.
    http://petterssonsblogg.se/2011/11/06/57-bloggar-ar-en-for-lite/

    Det var tre länkar, jag skulle kunna ge dig 23 men jag tror jag avstår, du vet var de finns.

    • Hej, Roland Karlsson!

      Så enkelt är det nog inte. Det finns bra och dåliga saker med SN.

      Bara för att man tar upp och debatterar de ”sämre” sakerna med SN, så innebär väl inte det, att allt är dåligt med SN. Eller hur?

      Om du nu tycker som du gör om SN , så är det helt OK.

      Själv anser jag att det har funnits/finns alldeles för mycket av en medveten ”partisk” driven journalistik på SN. Som nu inte bara jag tycker, som gör att de tappar i trovärdighet. Den kritiken finns det en hel del av, utanför den här bloggen också.

      Sedan att de har ”betalväggar” som stänger den fria och levande debatten för kommenterandet, är nog en stor nackdel både för läsarna, SN och demokratin i stort. Det har du nog märkt själv , Roland.

      Naturligtvis behöver vi en bra och ”opartisk” lokaltidning i östra Sörmland. Helst två, om man fick önska.

      Förhoppningsvis så ”skärper” SN till sig, tänker om lite och får en ”nytändning” nu vid deras flytt till nya lokaler.

      Sedan skulle man nog vilja sen en ”personlig” kommentar av SN till denna allvarliga fällning från PON. Det tycker jag hör till god ton från en respektabel tidning, som har kommit upp i åren.

  4. Jag tycker SN i stort är en bra tidning. Här blev det fel och det kostar givetvis lite prestige. Men vilken annan tidning skriver om Nyköping-Oxelösund. Vi skall vara rädda om ortens enda tidning. Hoppas till sist man lärt sig en läxa nu. I andra sammanhang gör SN ett bra jobb som gräver fram sanningen. Ta fallet med Caroline Broberg, uskan som sparkades för att hon erkände att hon har adhd. Där agerar kommunen och främst vänsterpartiet struts. Största möjliga tystnad. Hade man haft lika hög svansföring där som V i Oxelösund hade mot Åke Holmström kunde man ha lite trovärdighet. Vinster i välfärden är jobb åt V:s politiker inget annat. Vi andra vill välja både äldreboende och vilket parti vi skall rösta på. Jag har ingen aning hur jag skall rösta 2018. Men detta har SN ändå skött bra i slutändan. Kanske dags att dra strecket, eller?

  5. Det är som i SoVieT och usSR, att det snarare är en FJÄDER I HATTEN och ett streck i sänggaveln, att ha blivit fälld; i etermedia i granskningsnämnden – ett plus i varje ”journalists” CV.

    Man kan hoppas att den drabbade, med stöd av domen, kan öppna ett civilmål och begära ett saftigt skadestånd; men då måste ju den drabbade kunna peka på konkret ekonomisk skada. Decemberkärringarna i Tingsrätten lär nog inte döma till den drabbades fördel. (— och sen säger media att det är SDs nämndemän som ger politiska domar—)

KommenteraAvbryt svar