Mögel och smuts tvingade bageri att stänga akut

Snuskbageri i Malmö
Snuskbageri i Malmö
Före jul gjorde miljöförvaltningen en oanmäld inspektion i ett mindre bageri i Malmö. Bageriet har tvingats stänga omedelbart. Miljöförvaltningen hittade svartmögel, bristfällig rengöring och risker för skadedjursangrepp.

Livsmedelsinspektören Björn Dahlskog hittade svartmögel på väggar och golv. Lokalen var överhuvudtaget nedgången, med fallande puts och färgflagor. Rengöringen var bristfällig. En del portar var inte täta nertill, vilket ökar riskerna för skadedjursangrepp. Tvål och pappersservetter saknades vid handtvättstället.

De allvarliga hygieniska bristerna gjorde att miljöförvaltningen krävde en omedelbar stängning av bageriet.

– Vi har blockerat hela lokalen för användning. Det är inte ett vanligt beslut, men problemen var väldigt omfattande, säger livsmedelsinspektör Björn Dahlskog.

Bageriföretagaren uppger för Sydsvenskan att verksamheten inte ska återupptas.

– Min firma är nedlagd och jag har sagt upp lokalen, säger bagaren.

Hur kunde det bli så här?

– Miljöförvaltningen var väldigt hård i sin bedömning.

Olli har inte sett den här typen av bröd på mycket länge. Kanske är det en skånsk variant, men mer tror jag på en Mena-proodukt, som vi fick mycket av i Egypten, när jag var där med FN. Ett mycket segt bröd med lite smak.

Vid morgonvakt så där vid 5-6 tiden såg jag en gång en yngling komma cyklandes med en stor mängd bröd på ett stort metallfat, som han hade på huvudet. Rätt vad det var tappade han ett bröd och han vände om för att hämta upp det.

Det gick dock inte så bra vill jag minnas, utan han tappade flera bröd när han gick av cykeln. Men ingen såg ju något mer än en trött uttråkad FN-soldat som bara ville sova så snart som möjligt. Så han samlade ihop sina bröd, äntrade cykeln och försvann i morgondimman.

Sedan dess har jag inte sett honom, och sikten var minimal, med kvardröjande mörker och den vanliga morgondimman över Kairo under vintertiden. Att fått ihop en riktig och sann identifiering lär  ha hamnat inom  epitetet hen (som inte ens var uppfunnet då) med kläder som har tillgång till cykel och kör ut bröd på morgnarna. Något bättre signalement skulle ni inte heller ha fått, från typ radio/Tv och de kvällstidningar vi har och det hade ni inte hittat något att gå efter ens här hemma, och ändå mindre i Kairos oregelbundna gatunät.

Det man inte ser, far man inte illa av. Så får de säga, dem som har ätit upp de här bröden med god aptit.

10 thoughts on “Mögel och smuts tvingade bageri att stänga akut

  1. När man kallar sig ”magistern” förväntar jag bättre språkbruk och en underbyggd kritik. Jag har aldrig kalla mig expert men vet vilken hand de torkar sig i röven med och att de äter med den andra.

      • När jag såg bilden på bröden kom jag att tänka på att jag använder båda händerna när jag bakar och blev lite äckelmagad.

        Jag har blivit orolig för vissa lärares kompetens i skolvärlden. Det finns en hel del exemplar som arbetar som hemspråkslärare och man kan fundera över deras kvalifikationer.

        Men nu föreslår Alliansen att våra barn ska få gå i grundskolan både ett och två år längre. Detta kommer inte att höja resultaten. Har de aldrig sett en skoltrött nia? Kanske ett nytt sätt att sänka ungdomsarbetslösheten?

    • Vuxenskolan går han på eller undervisar där. Det sistnämnda verkar mindre troligt, då han inte ens kan svenska felfritt. Men de som går på vuxenskolan brukar särskriva och sånt.

KommenteraAvbryt svar