Många fler kan ha dött i köpcentret Westgate i Nairobi Kenya*Uppdaterat

Kenyansk skyttegrupp under omgruppering
Kenyansk skyttegrupp under omgruppering

Fortsatt skottlossning i köpcentret och frågetecknen  kring terrordådet i Nairobi finns kvar flera dagar efter att Kenyas ledning förklarat dramat avslutat. . Antalet döda kan vara mycket högre än officiella siffror visar och läget inne i gallerian är ännu oklart.

 President Uhuru Kenyatta har förklarat terrorattacken över. 61 civila, 6 soldater och 5 terrorister sades då ha dödats, medan fler än 10 gärningsmän hade gripits.

 Men på torsdagen sa en underrättelsekälla inne i det avspärrade köpcentrat, att minst en terrorist fortsätter göra motstånd. Säkerhetspolis sa under torsdagen att det inte stämmer.

 Interpol har gått ut med en efterlysning av den brittiska medborgaren Samantha Lewthwaite, som tidigt misstänktes vara inblandad i attentatet.

Hon är misstänkt också för inblandning i flera andra terrorattentat i Östafrika. Det har också påståtts att hon dödats här under attentatet.

 Källan bekräftade också delvis terrorgruppen al-Shabaabs uppgifter på Twitter från i onsdags, att antalet döda ska vara mycket högre än vad som bekräftats officiellt.

 200 anställda fanns på (stormarknaden) Nakumatt, och ca 800 kunder, när väggarna rasade in. Det finns ett stort antal kroppar där inne.

Den muslimska terrororganisationen al – Shabaab har hävdat att 137 personer ur gisslan mördats, och att den kenyanska regeringen skjutit gisslan, och därefter sprängt köpcentret, för att begrava bevis och alla i gisslan under ruinerna.

Enligt myndigheterna var det en bilparkering, som  i samband med strider och explosioner rasade ner på våningen under. Talesmän för regeringen uppger att de lik som eventuellt ligger under rasmassor är inräknade, och att dödssiffrorna inte väntas stiga ytterligare. Kenyanska Röda korset har dock meddelat att 60 människor saknas.

 Mannen som ses som al-Shabaabs högste ledare, Ahmed Abdi Godane, säger i en ljudinspelning, som sprids på internet, att attacken är en hämnd för att Kenya gick in i södra Somalia hösten 2011 för att krossa rebellerna – och en varning även till västländer som stödjer Kenyas linje.

Ta bort era trupper eller gör er redo för ett långvarigt, blodigt krig, med förstörelse och evakuering, säger Godane enligt nyhetsbyråer.

SVT              Uppdatering 2013- 09- 29 kl 17:30 ca

Parkeringshusdelen som rasade in.

Jag vet inte om den här bilden är tagen strax efter raset, då det verkar att vara en massa damm och annat i luften, eller om det är morgondimma, som inte är ovanlig i Afrikas varma fuktiga klimat, då Nairobi inte ligger särskilt långt från ekvatorn. Hur som helst finns inga överlevande under rasmassorna, om inte någon luftficka med lock över räddat någon. Det sistnämnda är nog mer av en förhoppning hos mig, men verkligheten bjuder dock inte alltför ofta på sådant.

Som ni ser har bjälklagen ramlat ner på grund av egentyngden, bilarnas tyngd ca 1 ton styck och eventuell övrig last på dessa bjälklag. Det är svårt att uppskatta på foton, särskilt ett så otydligt som detta, men jag tycker att det ser ut som alltför tunna för sin uppgift. Pelarna verkar också i underkant. Det ska gå balkar mellan pelarna, för att fixera dessa, men också för att lägga upp bjälklagen, som genom sitt tunna utseende kan vara prefabricerade och utrustade med hål för så kallad spännarmering, som finns i prefabelementet och endera är förspänd eller efterspänd. Det är den enda anledningen till att det inte syns så mycket vanlig slakarmering på bilden.

Det har nämnts att stormningsstyrkan sprängde hål i taket, men man har också sagt att vissa bilar var apterade med sprängladdningar. Båda sakerna kan vara rätt. Frågan är istället om det var rätt metod att spränga sig in genom taket. Man funderar också nu inför borttagandet av all bråte, om det finns apterade laddningar i det man ska ta bort. Därför har bombhundar rekvirerats för att nosa sig fram till sådana.  Därefter går nog andra hundar dresserade till att nosa upp levande djur och människor in.

Om ni undrar varför jag kan uttala mig om detta, så är jag gammal byggnadsingenjör van vid betong och armeringsjärn, som också jobbat med väg och vatten, så jag vet lite om civil sprängning och genom min militära utbildning har jag fått lite kunskap även i militär sprängteknik. Men så mycket mer kan jag ändå inte uttyda på detta grumliga foto./Olli

15 thoughts on “Många fler kan ha dött i köpcentret Westgate i Nairobi Kenya*Uppdaterat

  1. Ja, Sverige har nu beslutat att skänka pengar till den Kenyanska Polisen, kända för att vara bland dom mest urusla och korrumperade poliskårerna i världen. Samtidigt läser vi att affärer, kasinot, banker med mera plundrats under den tid som Westgate var under polis och militärkontroll. Föga förvånande för oss som bor i Kenya. Dom sista man vill ha att göra med är den Kenyanska polisen. Varför gör nu inte syltryggarna i den Svenska regeringen slag i saken och gör det olagligt att vara medlem i samt stöda Al Shabaab plus andra terroristorganisationer?
    http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Nairobi/Aktuellt/Nyheter/Sverige-bidrar-med-145-miljoner-SEK-till-polisreform-sys/

  2. Är det någon som känner till någon annan religion än
    Islam som kallblodigt i religionens namn mass mördar för dem
    okända personer? Själv vet jag ingen!

  3. Det stod så här mitt inne i rapporteringen om ”Gallerian i Nairobi brinner”
    Från Haag meddelas att Internationella brottmålsdomstolen tar en paus i rättegången mot Kenyas vicepresident William Ruto med anledning av händelserna i Nairobi. Ruto står åtalad för delaktighet i våldsamheter i samband med det kenyanska valet för fem år sedan. Han tillåts nu resa hem för att hantera gisslansituationen.http://petterssonsblogg.se/2013/09/23/gallerian-i-nairobi-brinner/

    • Vicepresidenten först, sedan den ovanför honom…de är väl polare och har gjort samma skit.

      Vicepresidenten åtalas för att ligga bakom en blodig uppgörelse med politiska motståndare efter valet i Kenya för fem år sedan, då över tusen människor dödades.

      Landets president Uhuru Kenyatta, som är åtalad för liknande brott i ett rättegång som inleds den 12 november, vill samarbeta med domstolen men har sagt att Ruto och han själv inte får vara borta från landet samtidigt.

  4. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Det är nåt som luktar lite konstigt med den här historien tycker jag. Kan inte sätta fingret på det, men det har kommit fram väldigt lite matnyttig information. Inga bilder från övervakningskameror har släppts, ett golv rasar, olika uppgifter som ändras hela tiden,
    Journalisten på etnopress.se noterade att denna historia kom väldigt lägligt för presidenten då han var anklagad för människorättsbrott, men rättegången avbröts och han fick åka hem tack vare detta.

    Jo, jag är en konspirationsteoretiker 😉 Jag får väl göra som vanligt och sätta mig ner och vänta på att fakta kommer fram, vilket det i princip alltid gör efter nåt eller några år. Man kan aldrig lita på det som rapporteras direkt.

    • Det är nästan sant det du skriver vargen, men det var vicepresidenten, som anklagas för att ha haft något att göra med en massaker vid deras förra val. Det är ett tag sedan så jag minns inte när, hur eller varför. Men nu ska jag vila en stund. När jag vaknar står du här med kaffe och bullar, nej jag menar att du har googlat fram kenya, val, strider, döda, skadade, vems fel m.m.
      Är det OK.

      • Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
        Varg i Veum skriver:

        Helt ok 🙂 ja, du har rätt, jag var slarvig och kollade inte fakta så som jag borde ha gjort. Men min konspirationsteori om att allt inte står helt rätt till i den här historien släpper jag inte än 😉

      • Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
        Varg i Veum skriver:

        Nä vänta nu, jag la mig för lätt 😉 det är visst presidenten som står åtalad. http://www.ethnopress.se/?p=960 ”President Uhuru Kenyatta.”

    • Vi har väl i något mått rätt båda två. Jag har bara sett det rapporteras att vicepresidenten William Ruto, har fått ledigt från sin utfrågning, för att åka hem till Kenya och bistå presidenten. Där sas inget om Kenyatta. Den reporter som skrev detta var Johan Ripås på SvT, som är en notorisk lögnare, men sånt trodde jag inte att han kunde vinkla och utelämna. Men det blir väl 2-1 till dig då vargen. Jag borde ju inte litat på en sådan lögnhals.

      • Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
        Varg i Veum skriver:

        haha…näh gammelmedias rapportering bör alltid dubbelkollas 🙂

  5. Den civiliserade världen väntar fortfarande på ett fördömande av handlingen från den ”så kallade moderata islam”. Är kanske i nära släktskap med de ”Nya Moderaterna” i Sverige ?

  6. Al-Shabaab försöker ta över Somalia men regeringen bad Kenya om hjälp att bekämpa dem. Under striderna förlorade al-Shabaad bl a kontrollen över hamnstaden Kismaayo där de tjänat/stulit mycket pengar. Därför är de skitsura på Kenya. Märkligt nog sa ledaren på nyheterna att kenyanerna straffades för de krigat mot ”deras” islamska land. Somaliska regeringen vill nog inte överlämna styret till al-Shabaab.

KommenteraAvbryt svar