Gallerian i Nairobi brinner

photo_1379942275574-20-HDFoto före stormningen av det israeliskägda shoppingcentrat i Nairobi. Klicka för högupplöst bild,

Fler personer ur gisslan har förts ut ur shoppingcentret i Kenyas huvudstaden Nairobi, uppgav polischefen på måndagen. Strax efter lunch ska byggnaden ha börjat brinna.

Gallerian där islamistgerillan al-Shabaab tagit flera personer som gisslan står i brand, rapporterar DN:s korrespondent i Nairobi, Erik Esbjörnsson.

– Jag är på väg dit nu, säger Esbjörnsson i telefon till DN:s redaktion.

Tidigare på måndagmorgonen uppgav reportrar på plats vid gallerian att skottlossning som startade efter en lugn natt ska ha pågått i ungefär 15 minuter för att sedan upphöra, enligt BBC. Därefter ska tre kraftiga explosioner ha hörts från köpcentret, rapporterar AFP.

En AFP-fotograf berättade att trupper som befinner sig runt gallerian tvingades ducka för kulorna.

– Det lät som skotten avfyrades någonstans i området kring köpcentret, och från en plats inne i gallerian, säger fotografen till BBC.

Från Haag meddelas att Internationella brottmålsdomstolen tar en paus i rättegången mot Kenyas vicepresident William Ruto med anledning av händelserna i Nairobi. Ruto står åtalad för delaktighet i våldsamheter i samband med det kenyanska valet för fem år sedan. Han tillåts nu resa hem för att hantera gisslansituationen.

Myndigheterna uppger att 10-15 ur den grupp som uppger sig tillhöra islamistiska terrornätverket al-Shabaab finns kvar i gallerian.

Tidigare sade militärens talesman Col Cyrus Oguna att endast ett litet antal av gisslan fortfarande hölls kvar inne i köpcentret. De flesta hade räddats. Men han tillade att dödstalen skulle kunna stiga under militärens pågående insats att genomsöka byggnaden.

Militärens anfall riskerar att leda till ännu fler döda.

En av al-Shabaabs kända talesmän, Ali Mohamud Rage, ger terroristerna i köpcentret klartecken att göra vad de vill med gisslan, när nu säkerhetsstyrkor uppenbarligen försöker få ett slut på dödläget.

”Vi bemyndigar Mujahidin (de heliga krigarna) inne i byggnaden att vidta åtgärder mot fångarna i samma grad som de själva utsätts för påfrestningar”, skriver Rage på en extremislamistisk webbplats, enligt AFP.

DN

Jag gillar det inte men tipsar er ändå om ni vill se slutuppgörelsen på SVT så pågår den just nu enligt vad de skriver, men de har TV-utsändningar från utsidan på köpcentrat än så länge, och jag tror inte att någon förutom säkerhetsstyrkorna törs gå in i byggnaden förrän den är säkrad. Då först får vi se all förödelse och fler döda och skadade människor. Dit räknar jag inte det muslimska slödder som är orsak till blodbadet.

Johan Ripås ljuger för mycket tyckte den Etiopiska regeringen , när det gäller de två svenska journalister som suttit fängslade ett drygt år, innan de kunde bytas mot förmodligen skattepengar från Kalle Bildt. Hela historien på Petterssons.

Uppdatering  2013-09-23 Kl 14:55

Militären kontrollerar hela gallerian Regeringsstyrkor har tagit kontroll över gisslansituationen i köpcentret i Nairobi, uppger Kenyas inrikesminister.

 Gärningsmännen ”springer och gömmer sig” men har ingenstans att ta vägen, sade inrikesminister Joeseph Ole Lenku vid en presskonferens.

Han sade även att regeringsstyrkorna har kontroll över alla våningsplan i köpcentret.

Enligt en kenyansk säkerhetskälla är gärningsmännen från flera olika länder. Två ”terrorister” ska ha dödats i dagens insats.

Alla gärningsmän uppges vara män, men några av dem ska ha klätt sig som kvinnor, vilket förklarar tidigare vittnesuppgifter om att kvinnor finns bland angriparna. Det verkar inte vara helt över, säger SVT:s Johan Ripås på plats i Nairobi.

Enligt polisen är några av terroristerna fortfarande vid liv. Den rök som kommer från köpcentret ska härröra från madrasser som terroristerna tänt eld på för att försvåra genomsökandet av byggnaden.

Ny uppdatering 2013-09-23  kl 18:52

Nya strider vid Nairobigallerian Fler än tio personer har gripits misstänkta för inblandning i terrordådet i köpcentret i Nairobi enligt polis, rapporterar AFP

Elva kenyanska militärer har skadats i striderna och får nu vård, berättar kenyanska försvaret på Twitter. Efter två dygn av oro och skräck sade Kenyas regering att den tagit kontroll över köpcentret i Nairobi.

Men vad som egentligen pågick därinne var fortfarande oklart sent på måndagen. Hur många attentatsmännen var eller om de fortfarande höll någon gisslan – och i så fall hur många – var också oklart.

Antalet döda befarades dock vara mycket högre än de 62 personer som dittills hade bekräftats döda Enligt en kenyansk säkerhetskälla är gärningsmännen från flera olika länder. Två ”terrorister” ska ha dödats i dagens insats.

Alla gärningsmän uppges vara män, men några av dem ska ha klätt sig som kvinnor, vilket förklarar tidigare vittnesuppgifter om att kvinnor finns bland angriparna

Kraftiga explosioner skakade Westgates köpcentrum kring lunch och massiv eldgivning kom från köpcentret. Han berättar också att nästan samtliga omkring honom började skjuta så fort eldgivningen började inifrån gallerian:

Så är det här. När någon börjar skjuta, så skjuter plötsligt nästan alla. Polisen meddelade senare att explosionerna hade orsakats av dem när de sprängde ett hål i taket på gallerian.

Kenyanska medier rapporterade tidigare på morgonen att en person har gripits på Jomo Kenyatta International Airport, misstänkt för att ha deltagit i attacken mot köpcentrumet Westgate i Nairobi.

Säpo bedömer att det finns omkring 200 våldsbejakande extrema islamister i Sverige. Ett 30-tal ska ha besökt Somalia för att strida eller utbildas, enligt uppgifter från i våras.

Senare dementerade en talesperson för al-Shabaab att listan över terrorister som deltar i attentatet skulle vara korrekt.

Uppdateringar för sena kvällen och natten  2013- 09-24 kl 11:38

Tyska Die Welt avslöjade för en kort stund sedan att de islamistiska terroristerna kom från Somalia, Kenya, USA, Storbritannien och Finland…

 I ett tweet från Al Shabaab räknar man upp åtta ”martyrer” och anger att de kommer från Somalia, Kenya, Minnesota, Kansas, London och Helsingfors.

 Det rör sig uppenbarligen om material från underrättelsevärlden, liksom en hel del annat i samma artikel. Artikeln berättar också om Israels insatser mot terroristerna.

 En grupp rådgivare är på plats i Nairobi och bistår den kenyanska polisens operationer. Även FBI har en grupp specialister på antiterror i Nairobi.

 Israel ska även ha erbjudit Kenya en direktinsats av specialstyrkor, vilket hittills avböjts av politiska skäl

Uppdateringen under morgonen och förmiddagen  2013-09-24 kl 12:17

Strax efter klockan elva på måndagskvällen, ungefär 60 timmar efter att terroristerna stormade in och öppnade eld, sade sig regeringen ha kontroll över hela gallerian iWestgate.

 Sannolikt har nu alla i gisslan evakuerats från gallerian och kenyanska styrkor möter inget motstånd när de tar sig igenom byggnaden säger regeringstalesmannen Manoah Esipisu till AFP sent på måndagskvällen.

Våra specialstyrkor är i byggnaden och kontrollerar rummen. Uppenbart är det en väldigt stor byggnad, men genomsökningen är snart klar.

Fler än tio personer har gripits misstänkta för inblandning i terrordådet i köpcentret i Nairobi och under kvällen har skottlossningen hörts.

Det verkar dock stå klart att den stora aktionen som var menad att avsluta gisslandramat under eftermiddagen ser ut att inte ha lyckats fullt ut.

Man har helt enkelt inte lyckats gripa eller döda alla terrorister. Man vet inte heller om någon i gisslan fortfarande finns kvar, men troligtvis finns fortfarande folk kvar i byggnaden.

Sedan följer ett antal självklarheter och politikerfloskler från Kalle Bildt, men dem besparar jag er. Vill ni läsa dravlet så hittar ni det på Svt.

21 thoughts on “Gallerian i Nairobi brinner

    • Det finns så många frågetecken om antalet ”svenskar” som är inblandade, befarar nog ändå det värsta. Att vi inte vet vilka som lever i vårt land är skrämmande, ljug och bluff accepteras det måste väl ändå anses som oansvarigt av myndigheterna ? Då återstår frågan, finns det något som kallas ansvar och vad betyder det ordet finns det något värde i det?

      http://gudmundson.blogspot.se/

      • Ämbetsmannaansvaret har ju den här regeringen, tillsammans med riksdagens sjupartimajoritet avskaffat.Så hädanefter kan de göra vad som helst, utan att ens riskera avskedande.

  1. Tror att Reinfeldt och Co nu är tillfreds,när man får figurera och deltaga,i sådana stora världshändelser !
    Tänka sig att lilla Sverige kan spela en sådan betydande del,i den från Svensk STATS-TV bortcensurerade händelsen från Nairobi…
    Om jag förstått allt rätt,har man idag istället prioriterat zigenare och deras event.brottslista !

    • Tänk nu är Sverige världsberömt, en av de ”svenska” terroristerna kommer från Västra Götaland han är 3e general i terrorstyrkan, den andre ” svensken” är från Svalöv.Hur många fler är på dödande uppdrag och hur många ligger och lurar här för att ge sig iväg ?

    • Tack för din länk till en lista över eventuella Al-Shebaab terrorister.
      Det cirkulerar dock flera lite olika listor av vilka två fanns redan när jag gick upp vid sjusnåret, en från Pettersson och en från Fjärran Östern, kanske du kan ta på dig arbetat att jämföra dessa med din.
      Dock har någon höjdare inom Al-Shebaab eller Al-Qaida påstått att inga listor är säkra.
      Det blev längre än jag räknat med, trodde det skulle vara över i morse någon gång, men så blev det inte. Har de kenyanska trupperna mörkersikten så kanske de bör slå till inatt mot de sista.
      Men en sånt här ställe och så stort, har massor av bra gömställen och ger möjligheter till överfall, i och med alla hyllor och annat kan användas som skydd för överfall. Men du känner nog till detta bättre än jag, då jag bara har min militära utbildning och FN-tjänst.
      Hoppas det är bra med dig Torpeden. Du är en viktig person för oss, med dina kunskaper.

  2. Eftersom jag av säkerhetsskäl(för att slippa behöva kasta upp) undviker svensk STATS-TV,är min enda ”svenska” nyhetskälla deras text-Tv.
    Nu undrar jag om ni som fortfarande tar del av de censurerade nyheterna och propagandan är klara över,att deras reporter tydligen rapporterar,från en helt annan ort än Nairobi och skeendet där ?
    Vilket jag naturligtvis har full förståelse för.
    Vem vill se sina vänner utmålas som ”terrorister” ?
    Ni som är observanta ser,att jag satt ”-tecken för terrorister,vilket man tydligen ska göra i Sverige !

  3. Då vet i varje fall vi två,att terroristerna är styrda från Europa.Att de består av fanatiker från många olika europeiska länder, bl.a. ”svenskar” ingår i gruppen av 15.
    De reste in i Kenya som turister,prydligt klädda med kvinnligt sällskap.Vidare att deras ledare är en känd terrorist från Irak/Afghanistan.Nu hjälper ju inte all denna fakta de stackars offren !

  4. Sverige tar emot flest somalier i jämförelse med alla andra västländer, känns väldigt skrämmande. Terrorgruppen Al-Shabaab utbildar sina terrorister i just det, Somalia. Vilka ”sjukklövernollor” som sitter i riksdagen, det borde utgå en varning, varje gång som de öppnar munnen för att harspla ur sig ytterligare djävulskap mot de svenska skattebetalarna, de som står för notan, ja sjukklövern är skrämmande.
    http://rod.se/sverige-tar-emot-flest-somalier-i-europa

  5. Ja så är det nog Lena99, och jag antar att du och jag finns med i fler register än vi kan räkna till, och mitt värsta brott är en vanlig fortkörning, på hemväg från arbetet i en uppförsbacke där det behövdes lite fart. En skola för högstadiet låg ca 100 m från vägen i utkanten av Nyköping men var tomt då skoltiden var slut och andra aktiviteter i skolan inte hade börjat, och mitt brott var 7 km/h för fort. Där ska mitt kriminella register sluta, om de inte räknar parkeringsböter av vilka jag kanske har ett halvt dussin på sin höjd. Jag antar att du inte har mycket mer, kanske förr något mindre.
    Att försöka ha ett register över folk som reser omkring, och är en här och än där, är väl inget att förfasas över och skriva att det är som på Hitlertiden, som en zigenare påstår utan att veta bättre. Men dessa ser precis som muslimäcklen en möjlighet att ytterligare flytta fram sina positioner. Några hinder från våra folkvalda stöter man ju inte på, eftersom oppositionen mot detta endast omfattar SD.

    • Visst Olli jag har inte ens en parkeringsbot inte ens fortkörningsbot. En bilolycka har jag varit inblandad i men det var utanför Sverige och blev aldrig registrerad, försäkringsbolagen gjorde upp sinsemellan. På tal om register, varje gång som har flyttat så har det registrerats både ut och in-flyttning, fullständigt normalt och jag har aldrig upplevt det som underligt eller kränkande men så är jag också ”vanlig svensk”.

    • Ett halvt dussin Parkeringsböter?? Det är skillnad
      på Ali Arab i Malmö som har parkeringsböter på
      uppemot 30 Miljoner, utan att Svenska myndigheter
      kan göra ett skit, du får förmodligen betala dina?

      • Tony nu var det ironi från din sida , jag har ingen parkeringsbot men så är jag ordentligt uppfostrad svenska under de år som Sverige var svenskt.

      • Tony, mina P-böter, oftast bara några minuter försent, har jag sedan länge betalt. Nu är jag gammal och kan inte ha så brått som förr, så nu hittar jag gratisplatser, en liten bit att gå kallar jag numera för motion, till skillnad mot när man spela fotboll och körde nästan in i omklädningsrummet för att orka gå ut och träna i ca en och en halv timma. Då var inte att gå motion än. Jag vägde 25 kg mindre att släpa på, men skulle ha vilja ha min snabbhet och åtminstone hälften av dagens övervikt. Då hade jag varit en riktigt tung center att mötas. Nu gnälldes det om att jag var ful ändå på plan, men det mesta där låg i farten. Kunde jag få med mig bollen i full fart, behövde jag ju inte springa omkull någon, Det gick bra att ta en del av en cirkel då istället förbi centerhaken.

  6. ”Lilla Helvetet”, trummar ihop en demonstration idag mot det romska registret, de kan inte vänta längre på att få skapa vårt land till ett fullständigt kaos, ser väl avundsjukt på hur terroristerna mördar,hatar, eldar och förstör. Det vackra och fungerande ska krossas till varje pris, allt enligt ”ingen är bättre, ingen är vackrare”, då är det orättvist ! Förbaskade ”människor” i denna soptipp till Tellus.

    • Lyssnar och tittar just på CNN och deras direktutsändning från Nairobi.Tråkiga bilder som strålas ut.
      Däremot är deras reporterska mycket öppen och ärlig,och förklarar hur det förhåller sig med somalier i Kenya.
      ”De kommer som guds krigare till vårt land,och försöker med alla medel vinna sympatier”,var några av hennes förklaringar till terror-attacken.
      Är det kanske samma mål man har i bl.a Sverige ?
      Då har vi möjligen förklaringen till alla de brott,som detta folkslag redan nu hunnit utföra i Absurdistan !

      • Lars, jag tittar med ”ett öga” på Sky News där är de också öppna och ärliga . Vi kan med gott samvete konstatera att vi i Sverige ”endast indoktrinerade massmediajournalister har”, den svenska media som startar att rapportera sanningen kan nog vara säker på att överleva, de övrigas öde är …………….”skrivit i stjärnorna”.

KommenteraAvbryt svar