Slopa kollektiva identiteter i den officiella statistiken

Maktutövning. Kategorin ”svensk med utländsk bakgrund” i Sveriges officiella statistik är direkt skadlig när den tillåts ligga till grund för politiska beslut som berör en stor heterogen skara individer. Det är dags att låta envar skapa sin egen tillhörighet utanför statistiken, skriver statsvetarna Marie Demker och Andreas Johansson Heinö.

Kulturdepartementet beslutade i november 1998 att se över användningen av begreppet ”invandrare” i offentligt språkbruk. Bakgrunden till arbetet var riksdagsbeslutet som syftade till att ”på ett annat sätt än tidigare utgå ifrån och spegla den etniska och kulturella mångfald som finns i det svenska samhället”. Resultatet blev begreppet ”utländsk bakgrund”.

-Pettersson ser att de två statsvetarna vill gå ett steg längre med att sudda ut verkligheten men de är lite sent ute. PK har ju redan gjort alla till svenskar och nya svenskar men hur har de tänkt sig om de har tänkt med att slopa kollektiva identiteter i statistiken. Ska pensionärer, män, kvinnor, ensamkommande barn, fotbollsspelare och alla andra grupper också suddas ut eller vill de bara dölja invandringen och i så fall varför???…

DN 

3 thoughts on “Slopa kollektiva identiteter i den officiella statistiken

  1. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Och som av en händelse försvinner statistik som talar emot det multikulturella experimentet vi påtvingas uppifrån. Då kan man peka på statistiken och säga ”Titta invandring från vissa delar av världen är inte alls något problem, allting är jättefinemang. Gå nu ut och jobba ihop till skatten hjon!”

  2. Gruvmor – Bor i en liten by i Bergslagen som omvandlats till en asylförläggning utan att vi boende tillfrågats. Är mycket arg på politikerna och Migrationsverket. Oändligt trött på den undermåliga svenska journalistiken.
    Gruvmor skriver:

    Man kan kanske skylla på EU? Från Wiki:
    ”SCB ska förse kunder med statistik av god kvalitet. Statistiken ska kunna användas som underlag för beslutsfattande, debatt och forskning. Det innebär att SCB ska:
    – utveckla, framställa och kommunicera statistik
    – medverka aktivt i det internationella statistiska samarbetet
    – samordna och stödja det svenska systemet för officiell statistik, som omfattar ett tjugotal myndigheter med ansvar för officiell statistik inom sina fackområden.
    En mycket omfattande del av SCB:s verksamhet är direkt påverkad av internationellt samarbete. Bland annat har Sveriges medlemskap i EU inneburit att en stor del av Sveriges officiella statistik regleras av EU.”

    Eftersom Sverige just inom området invandring skiljer sig så markant från övriga Europa, så kan man ju förstå (nå ja) att man gärna vill försöka släta ut skillnaderna, som är uppenbara nackdelar för vårt land. (De andra hånar säkert Sverige mer eller mindre öppet, för katastrofal invandringspolitik.)
    Målet är väl att låtsas att det inte existerar några problem, för om man inte synliggör dem, så behöver man väl inte lösa dem heller? Det finns ju inga andra sett att lösa de faktiska problemen än att sluta släppa in alla möjliga bidragsturister. Men ack, sådant hyckleri.
    Har sett detta agerande i samband inom ett miljonföretag vars verksamhet går sämre och sämre. Under åren presenteras allt mindre preciserad statistik för arbetarna – fast man fortsätter att samla in siffrorna som förr. Man klumpar ihop problemområden och till slut är statistiken oanvändbar – för alla förutom höjdarna i organisationen. Toppen serveras ju fortfarande exakt, specificerad statistik. Men de står tydligen helt handfallna, för organisationen säljer i själva verket en föråldrad och dålig produkt. De kan säkert fortsätta att försköna och släta ut några år till, men vågen håller på att tippa kraftigt åt ett håll, det ser man tydligt om man vill titta med öppna ögon. Statistiken har blivit en stor bubbla, siffrorna går inte att lita på. De kunde lika gärna låta bli med farsen.

KommenteraAvbryt svar