Invandrare missnöjda med att svenska läkare inte kan arabiska

– Språkbarriären gör att det blir svårt att beskriva sina symptom. Det leder till rädsla för att inte få rätt hjälp. Många har dessutom problem med tidsbokningen per telefon, säger Nada Hikmat.

Läkarna Nada Hikmat och Jens Wiethege har under våren gjort en studie om hur patienter med utländsk bakgrund upplever vården. Bland annat är språket ett problem, man är också missnöjd med väntetiderna, många är vana att i sina hemländer kunna betala för att direkt få träffa en läkare, något som är svårare att göra här i Sverige.

-Pettersson inser att i landet Absurdistan kommer problemen troligen att lösas med att läkarna får lära sig arabiska och invandrarna får förtur i vårdkön…

Corren

 

4 thoughts on “Invandrare missnöjda med att svenska läkare inte kan arabiska

  1. Bara de betalar så får de träffa en läkare direkt? Men gör de det då? Betalar alltså?
    Här i Jämtland har vi sett hur man gör. Trots underbemannade hälsocentraler och sjukvård så följer inte nysvenskar ”våra regler”. De åker direkt till HC eller gärna till akuten för minsta problem – utan att beställa tid. Det har naturligtvis skapat kaos. Då kan de flesta av flyktingarna hyfsad engelska.
    Landstinget har då beslutat att anställa läkare och övrig personal och förlägga en mottagning på flyktingförläggningen!

  2. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Återigen visar gammelmedia (och inte minst de två undersökande läkarna) bevis på sina fördomar när de klumpar ihop alla ”utländsk bakgrund” trots att det handlar om en snäv krets av invandrare…

KommenteraAvbryt svar