EU:s asylregler kan bestå länge

Migrationsminister Tobias Billström hoppas att ett EU-hot om upphävd visumfrihet ska minska asylsökande från västra Balkan.

EU-parlamentets utskott har gett med sig och är beredda att införa ändring i EU:s nya viseringsordning. Bakgrunden är att Sverige och flera andra länder i EU är beredda att återinföra ett visumtvång för medborgare från Balkan.

Orsaken är att 6 862 av samtliga 39 800 asylsökande i Sverige mellan januari – november kom från Serbien (2 513), Bosnien (1 496), Albanien (1 438), Makedonien (589) och Kosovo (826), trots att nästan ingen av dessa beviljas asyl. När visumkravet slopades 2009 sågs en strid ström av asylsökande från Balkan ta sig till främst Sverige, Tyskland, Belgien och Nederländerna, inte minst romer.

Asyltrycket är stort, inte minst i Sverige, och man menar att hanteringen av asylsökande som får avslag tar för stor plats i verksamheten och kostar för mycket. Nu vill man sätta press på regeringarna i de aktuella länderna med hot om att deras EU-ansökningar kan frysas inne om man inte kommer tillrätta med asylströmmarna som utnyttjar det borttagna visumtvånget.

Dock varnar Billström för att ett gemensamt asylsystem i Europa kan komma att ta lång tid innan det sätts i hamn, om det ens sätts i hamn. Olikheterna och viljan skiljer sig rejält bland medlemsstaterna och i kristider som nu är många länder direkt ovilliga att ta ett större ansvar. 9 EU-länder tar idag emot 90% av alla asylsökande i Europa och detta är bakgrunden till att bl.a. Sverige driver ett krav på en gemensam linje där fler länder ska ta emot fler asylsökande, men det kan alltså ta tid enligt Billström.

Migrationsministern vill åter lyfta debatten om anhöriginvandring och kravet på att de som vill ta hit sin familj måste ha en ordnad ekonomi och vara egenförsörjande. Nu vill han ta debatten med övriga regeringspartier som alla säger nej, och nya kärlekspartnern Mp som självklart är helt emot några krav. Ett argument är kommunernas ekonomi och ropen på hjälp och som Billström riktigt säger; ”Att anhöriga direkt slussas in i trångboddhet och bidragsberoende är fel väg att gå om man vill uppnå integration”.

Källa: Riksdag & Departement

1 thoughts on “EU:s asylregler kan bestå länge

  1. Precis vad jag menar i min kommentar till FN-artikeln ovan. När det gäller fattiga människor i Europa så är de inte behövande? Nu går det att strama åt! Kanske dessa asylsökande kan få hjälp i Somalia?

KommenteraAvbryt svar