Universitet som universitet?

FjärranÖsternRedaktionen

På  Newsmill har JAN REJDNELL ett inlägg om integrationspolitik där han jämför Sverige och Kanada ”Med Kanadas invandringspolitik lyckas integrationen” Inlägget är i stort sett bra och hederligt, men han gör ett i och försig vanligt förbiseende, han likställer universitetsutbildning i Sverige=västvärlden med universitetsutbildning i den muslimska världen: läs stycket nedan som jag kopierat från hans Newsmill artikel:

”Ett mycket illustrativt exempel på detta är de irakiska invandrare som kom till Sverige under slutet av 1980- och början på 1990-talet. I stor utsträckning bestod gruppen av en välutbildad elit som hade haft mycket höga positioner i det irakiska näringslivet, inom den offentliga sektorn eller universitetsvärlden. Bland de irakier som fick uppehållstillstånd i Sverige mellan 1987 och 1991, var andelen som hade en universitetsutbildning med längre än tre år 130 procent högre än bland infödda svenskar.”

Men: lilla Sveriges (9 milijoner invånare) universitet rankas betydligt högre än något universitet från Irak eller den muslimska världen (mer än 1200 milijoner invånare)

Kolla Sveriges ranking HÄR

Iraks ranking  HÄR

2 thoughts on “Universitet som universitet?

  1. Javisst Varg, sen har vi ju alla höga utbildningar inom Islam, där ju Imamer kan vara utbildade i hela systemet. Själasörjare, domare enligt Sharialagarna, och t.o.m. exekutor på avrättningsplatserna. Dessutom tränar dom och leder Jihadkrigarna och har sina tentaklar med i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
    Men vad kan de åstadkomma i ett helt annat system, som dessutom i de flesta fall har demokrati.
    Även de som är civilingenjörer enligt sitt eget lands normer, har ju mycket att lära in om byggande i ett tempererat eller subarktiskt till arktiskt klimat med temperaturer ned till under minus 50 grader Celcius. Där har ju även sjöbefäl stora brister i det Nordiska klimatet, åtminstone i vårt Baltiska innanhav, där Finska viken,Ålandshav och uppåt är särskilt krävande.
    Jag tror att det finns brister i deras utbildningar, vad det än gäller, på grund av regionala skillnader och inhemska krav.

  2. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Ja, det är lite skevt. Man kallar jurister från iran eller nåt annat shariastyrt land för ”högutbildade”. Förvisso har de säkert studerat länge och mycket, men lärdomar som mer eller mindre är helt värdelösa i den civiliserade världen. (iaf om inte islamsk juridik blir standard här förstås) Samma gäller väl egentligen alla jurister från länder som inte har lagar som tillämpas i landet som de kommer till.

    Så jag ifrågasätter om dessa kan räknas in i statistiken för högutbildade.

KommenteraAvbryt svar