78 länder överens om att Putin måste lämna tillbaka ockuperade områden

UKRAINA. Totalt 78 av deltagarländerna på fredsmötet i Schweiz skrev under den slutkommuniké där det fastslås att Ukrainas territoriella integritet måste ligga till grund för alla potentiella fredsavtal, rapporterar CNN och AP News med flera.

Ukrainas gränser, erkända av Ryssland och FN.

Putin har hittills helt avfärdat tanken. I det fredsförslag Kreml kom med kort före fredsmötet var kravet att Ukraina ger upp de fyra ryskockuperade regionerna Zaporizjzja, Cherson, Luhansk och Donetsk och förbinder sig att aldrig bli Natomedlem.

Ukrainas president Zelenskyj kallar toppmötet ett första steg mot fred och uppger att man samtalar med flera länder om ett uppföljande möte.

Indien, Saudiarabien, Sydafrika och Förenade Arabemiraten, som alla har viktiga handelsförbindelser med Ryssland som medlemmar i BRICS ekonomiska grupp, deltog i helgens möte men gick inte med på att underteckna det gemensamma uttalandet. Kina var inte med på mötet men har tidigare sagt att alla staters territorium ska respekteras.

Dokumentet bekräftade på nytt undertecknarnas åtagande att ”avstå från hot eller användning av våld mot någon stats territoriella integritet eller politiska oberoende, principerna om suveränitet, oberoende och territoriell integritet för alla stater, inklusive Ukraina, inom deras internationellt erkända gränser. ” Det är från FN-stadgan som Ryssland skrivit på.

-Pettersson säger att stödet för Ukraina kan jämföras med stödet i FN:s generalförsamling tidigare. Den 26 april 2023 fick Ryssland stöd av fyra länder plus sig själva. Belarus, Ryssland, Nicaragua, Nordkorea och Syrien. 18 länder lade ned sina röster och 122 fördömde Ryssland.

Vid andra omröstningar har Ryssland fördömts av 141 länder. Då stod Belarus, Nordkorea, Eritrea, Syrien på Rysslands sida.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “78 länder överens om att Putin måste lämna tillbaka ockuperade områden

  1. Självklart ska det man stulit återlämnas och ryssarna ska snarast förpassas från hela Ukraina och så kommer det bli också,
    Världen står tack och lov enade nu gällande Ukraina.
    Sen att några skurkstater motsätter sig kommer väga lätt denna gång.

    8
    3
  2. Fascist Ryssland kolappsar snart. Det går inte att föra krig utan bra krigsmateriel, tränade soldater som är motiverade och en mycket stor kassa.

    I dag lider Fascist Ryssland brist på arbetskraft till militärindustrin, brist på soldater, brist på människor som producerar varor för civilsamhället. Dessutom säljer de sin olja billigt samt att Kina inte vill vara med att betala för den tänkta nya gasledningen.

    Att höja skatterna kommer inte att rädda Fascist Rysslands härskare Putler.

    PS skall bli kul att se hur många brun/svarta tummar ner jag får från de dysfunktionella och efterblivna. Fascismen bygger inga bra samhällen.

    Pettersson, det var fler länder än de du nämner som inte skrev på deklarationen. Kan du luska vilka?

    14
    4

KommenteraAvbryt svar