47 grader i Mecka under hajj

UTRIKES. Hajj är den vallfärd till islams heliga stad Mecka som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är äldre än islam. Under vad som inom islam kallas jahiliya, ”okunnighetens tid”, vallfärdade folk från olika religioner till Mecka för att dyrka sina gudomar.

Kaba, är äldre än islam, den byggdes långt före Muhammeds tid och utgjorde en gemensam helgedom för de hedniska araberna och särskilt för de stammar som bodde kring Mekka. Ständiga strider fördes mellan stammarna om Kabas herravälde, och stammen Qureish, vilken profeten Muhammed senare tillhörde, kom slutligen i besittning av den. Islam har inte ens byggt sin heligaste plats.

På söndagen samlades 1,8 miljoner muslimer under stekande sol i Mecka för att utföra den symboliska steningen av djävulen, en av de sista riterna under pilgrimsfärden hajj, skriver AP News med flera.

Temperaturen nådde som mest 47 grader. Enligt saudiarabiska myndigheter har 10000 fall av värmerelaterade åkommor rapporterats, varav en tiondel var värmeslag.

AP:s reporter på plats såg många pilgrimer, särskilt äldre, kollapsa och bli bortburna av säkerhets- och vårdpersonal.

Det är fysiskt utmattande, men väldigt andligt laddat. Jag var konstant helt uppslukad, säger 49-årige Neron Khan från Kanada. Minst 14 jordanska pilgrimer har dött i värmen, enligt jordanska myndigheter.

-Pettersson noterar att minst 14 personer dött i värmen. Det är inget, jag undrar över hur många som dött om de suttit hemma i soffan? Jag menar att av 1,8 miljoner människor dör det en hel del varje dag även utan värme och hajj.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “47 grader i Mecka under hajj

  1. Detta är den övre maktens straff mot dessa vansinniga människor och deras sjuka och samhällsfarliga religon.
    Dom ska helt enkelt grillas.

    14
  2. Alltid trevligt när någon lyfter upp sagor från islam.
    Historien kring Mecka är lika faktabaserad som Blåkulla.

    Faktum är att Mecka, som vi känner till den, byggdes först i slutet av 600-talet eKr för att husera den svarta stenen. Mecka som handelsplats är inte bekräftad, omnämnd i några dokument, förrän på 740-talet eKr. Då ska vi komma ihåg den islamiska tidslinjen där Muhammed föds 570 eKr och dör 632 eKr. Lite svårt för Muhammed att växa upp och leva i en stad som inte existerade förrän runt 70 år efter att han dog.
    De absolut äldsta lämningar som arkeologer hittat i Mecka är från 1300-talet, som är en gammal osmansk borg.

    Hajj som sådan är en kopia av en gammal judisk tradition som judarna utövade runt Jerusalem förr i tiden.

    Men eftersom muhammedanerna hela tiden utvecklar sin religion och hittar på nya moment som den troende måste genomföra så har djävulssteningen gått från att vara en djävul (en pelare) till idag tre djävlar (tre pelare), allt på mindre än 30 år. Men då ska vi komma ihåg att koranen kanoniserades först på 1980-talet.

    Samma sak med deras heliga vattenkälla Zum-zum. Det flaskvatten du kan köpa i Mecka från denna källa är desalinerat havsvatten.

    16
    1

KommenteraAvbryt svar