Kupoler och minareter försvinner från Kinas sista moské i arabisk stil

ISLAM. Efter radikal modifiering och vad som kallas ”sinifiering” har Kinas sista stora moské – som en gång hade arkitektoniska drag i arabisk stil – nu förlorat sina kupoler och minareter, enligt en rapport publicerad i The Guardian. Sinifiering är det språkliga eller kulturella anammandet av Kinas språk och kultur. Termen används för att beskriva assimilationen av andra folkslag i Kina till den kinesiska identiteten.

Shadians stora moské, för och efter ombyggnaden. Bilder: Google maps

Den sista stora moskén i Kina som har behållit särdrag i arabisk stil har förlorat sina kupoler och fått sina minareter radikalt modifierade, vilket markerar vad experter säger är slutförandet av en regeringskampanj för att smutskasta landets muslimska platser för tillbedjan.

Stora moskén i Shadian, en av Kinas största och största moskéer, tornar upp sig över den lilla stad som den har fått sitt namn från i sydvästra Yunnan-provinsen.

Fram till förra året innehöll det 21.000 kvadratmeter stora komplexet en stor byggnad toppad med en kaklad grön kupol, prydd med en halvmåne, flankerad av fyra mindre kupoler och skyhöga minareter. Satellitbilder från 2022 visar entrépaviljongen dekorerad med en stor halvmåne och stjärna gjord av levande svarta plattor.

Fotografier, satellitbilder och vittnesskildringar från i år visar att kupolen har tagits bort och ersatts med ett pagodtak i Han-kinesisk stil, och minareterna har förkortats och omvandlats till pagodtorn. Endast ett svagt spår av halvmånen och stjärnplattorna som en gång markerade moskéns främre terrass syns.

Läs vidare på The Guardian…

-Pettersson undrar varför Sverige inte tar efter detta. FN:s flyktingkonvention säger också att flyktingar ska anpassa sig och följa värdlandets lagar och regler, alltså assimilera sig.

  1. Återvandring i första harnd
  2. Assimilering i andra hand
  3. Slut med mångkulturflummet i offentlig miljö, privat får folk tro och tycka vad de vill.

Det är egentligen inga konstigheter, det är vad FN:s flyktingkonvention säger och det är obegripligt att Sverige inte följer FN:s rekommendationer när vi gör det på andra områden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Kupoler och minareter försvinner från Kinas sista moské i arabisk stil

  1. Helt enligt koranen att muslimer ska anpassa sej till det land dit dom kommer. En win win situation helt enkelt. Eller?

    5
    1
  2. Kupoler och minareter är inte arabiska utan kristna markörer som araberna sedan kopierade. Enda skillnaden var att de satte en halvmåne istället för ett kors på toppen.

    13
    7

KommenteraAvbryt svar