Ryssland hotar med att stänga Wikipedia

UTRIKES. Wikipedia riskerar att stängas ned i Ryssland eftersom uppslagsverket har artiklar om virtuella nätverk som kan användas för att kringgå den ryska censuren, skriver SVT Nyheter. Sedan årsskiftet finns en inhemsk version kallad Ruwiki.

Man har helt enkelt kopierat närmare två miljoner artiklar från den ryskspråkiga Wikipedia och rensat bort all information som man anser vara skadlig, säger Michail Gruznov, grundare av ett nätverk som granskar artiklar skrivna på ryska på Wikipedia.

Ryska myndigheter har förbjudit användandet av virtuella nätverk och sedan några veckor är det även förbjudet att informera om hur de används.

-Pettersson undrar vad Putin är rädd för. Wikipedia är bra, men där måste man som med allt annat vara försiktig och kritisk med informationen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Ryssland hotar med att stänga Wikipedia

  1. Ryska internet skyddas av en egen ”brandvägg”. Liknande skydd har Kina och Indien utvecklat, samt sannolikt Israel. Liknande brandvägg saknas i USA/UK. När en brandvägg skall exploateras, så avslöjar sig alltid skurkarna på ett eller annat sätt för pågående övervakning.

  2. Omvärlden borde hjälpa till att stänga ner ryska nätet, dom delar som handlar om icke rysk information.
    Gissar att det blir ganska glest om inte vare sig Google eller några andra utomryska sökmotorer finns tillgängliga.
    Nej…… avskärma Ryssland vore helt naturligt som dom beter sig på alla sätt och vis.

    8
    1

Kommentera