Är vindkraftens förluster början på en ny finanskris?

ENERGIPOLITIK. Bloggen har i många år skrivit mängder med inlägg om förlustsnurror som står och kostar ägare och samhället mycket pengar runt om i vårt land och även i andra länder. Reaktionerna från miljömupparna är ”bygg fler”.

Svenska vindkraftföretag dras med stora förluster. Skulder har endast betalats genom aktieägartillskott på totalt 20 miljarder kronor – främst från utlandet. Den dagen pengar inte injiceras går hälften av vindkraften i konkurs. Avbetalningarna sker långsammare än anläggningarnas livslängd. När vindkraftverken är värda noll kronor står ett skuldberg kvar i flera decennier. Vem står för notan?, undrar tidningen Affärsvärlden.

Vindkraften i Sverige uppvisar dålig lönsamhet och vi har identifierat en skuldbörda som företagen inte är i närheten av att betala genom egen intjäningsförmåga. Mot bakgrund av detta måste vi fråga oss om detta är isolerat till Sverige eller en del av ett europeiskt problem och en förestående grön finanskris.

-Pettersson säger att Affärsväldens och andras siffror bara är en sida av saken. I boksluten syns inte all förstörd natur, alla döda fåglar, insekter och fladdermöss eller alla människor som fått närmiljön förstörd.

Markbygdens vindkraftspark och andra anläggningar förstör enorma naturområden och går med förlust.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Är vindkraftens förluster början på en ny finanskris?

  1. Vinsterna i stora vindkraftsbyggen ligger i att bygga dem (sälja material och byggbransch) och starta upp (diverse subventioner och möjligheten att flytta pengar och skära i marginaler). Sedan måste de väl drivas för syns skull, ett tag.
    Fast det produceras ju vindel helt kart, så det är inte helt dysfunktionellt trots allt. Men något är ju tokigt och dyrt är det.

  2. Ja, jag antar att finanskrisen kan bli tung pga. tidigare regeringars klimat-osmarta politik. Vindkraft-ägarna kör väl sol och vind så länge man får lånegarantier medan dotterbolagen går i konkurs. Man har byggt in en skum ekonomisk säkerhet för vindkrafts-ägarna genom att lova vindkrafts-ägarna lånegarantier. Lån, som i många fall förmodligen går till vinstutbetalningar. Återbetalningen av lånen garanteras av lånegarantier, som blir skatteutgifter för den enskilda privata medborgaren. EU:s politik gapar över mycket men verkar inte för sina medborgares eller medlemsländernas väl. På så många plan har man drivit skadlig politik. Bl.a. kravlös massinvandring, sol- och vindkrafts-energi genererar stora förluster och tar inte ansvar för nätens balans eller när det inte blåser. De görs orimliga tolkningar och ekonomiska löften för klimathotet osv. Klimat, sol- och vindkraft har blivit i mina ögon det nya politiska sol och vårandet, där alltför få politiker arbetar för och vill gynna de befintliga medlemsländerna eller den befintliga befolkningen. Jag kan ha alla fel i min analys men tror inte det eftersom så få agerar rättvist där medlemsländerna mot bättre vetande blir bundna av samma tvångslagar. Det passar t.ex. inte nordiska länderna eftersom vi har så olika natur, växtlighet, klimat och därför skilda förutsättningar. EU ska bara göra det EU var till för i början, handel, viss infrastruktur, samarbete vid landgränser och viss gemensam säkerhet. Med tillstrypt och rättvis EU-politik kan det bli en ny framgångssaga för Europa. Hoppas SD snarast vill starta upp en djupanalys av vad EU gör rätt/gör fel/inte gör för Sverige och möjligen har andra nordiska länder samma erfarenheter.

  3. Från polisens hemsida:

    19 april 16.19, Brand, Uddevalla
    Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.

    Larmet kommer in via SOS. Räddningstjänst och polis larmade till Jarlsgatan med anledning av att någon form av bilbatteri har fattat eld utomhus. Det har även smällt. Inga uppgifter om personskador.

    Uppdatering kl. 16:54 Enligt uppgift är det ett batteri till en elscooter som börjat brinna inomhus. Ägaren har sedan kastat ut batteriet och försökt släcka med en pulversläckare. En anmälan om brand utan misstanke om brott är upprättad. Fortsatt inga uppgifter om personskador.

  4. …kortfattat från ett inlägg i Klimatupplysningen.se
    Vindkraft är det näst minst effektiva sättet att producera el på, och solkraft är på våra breddgrader det minst effektiva. Elsystemet i ett högteknologiskt land måste alltid ha tillräcklig effekt, som alltid och utan undantag levererar el som både är stabil och av hög kvalitet. Vilket är en omöjlighet med intermittent vind och sol-kraft.
    Vanlig enkel grundskolematematik räcker för att klä av de enorma och kostnadskrävande politiska projekten, som till stor del är ogenomförbara och inte kan ge de resultat de syftar till. Världens bästa klimatpolitik visar sig vara en bubbla, världens bästa elförsörjning dribblas bort i politisk dumhet. Kommer vi att vakna innan vi ordnat ett totalitärt planekonomiskt system?
    https://klimatupplysningen.se/fixeringen-vid-koldioxid-dranerar-vett-och-sans-ur-politiken/

    18
  5. Ett minimikrav för att kvala in som energiminister måste ju ändå vara att man åtminstone har grundskolenivå i ellära i sitt CV. Dessutom kompletterat med grundläggande kunskaper i elkraft och eldistribution. Varken nuvarande, förra eller tidigare ministrar har varit i närheten av basala kunskaper i det område de har att regera över. Ungefär som att anställa en slaktarlärling som chefs-kirurg i sjukvården. Inget konsekvenstänk eftersom de inte förstår vad det är eller hur det ska gå till.

    22
    1
    • Cent.

      Behövs inga större krav än rätt partibok och rätt åsikt om klimatet, plus då att det finns en annons i vaktkuren och en kompis som ryggkliare/ja-sägare…..90lök i månaden.
      Ses vi i jaktlaget/golfen i helgen?

      21
  6. Det borde krävas att alla i riksdagen som röstar för vindkraft tvingas göra ett studiebesök till Markbygdens vindkraftpark tillsammans med infiltrerade miljöpartister i Naturvårdsverket. Styrelsen i Naturskyddsföreningen bör inbjudas till resan.

    28

KommenteraAvbryt svar