Leken med läderkulan

GOTT & BLANDAT. Fotboll är och förblir den populäraste sporten i världen. Det är också utan tvekan den vanligaste sporten att utöva bland både pojkar och flickor. Fotboll i dess nuvarande form började spelas i mitten av 1800-talet, men liknande typer av bollspel tros ha existerat långt längre tillbaka i tiden. I slutet av 1800-talet hade sporten spridits runt hela jordklotet. I år är det hundra år sedan Allsvenskan startade.

Läderkula

-Pettersson minns leken, som ofta var på blodigt allvar, på planer av grus, gräs och kolstybb. Jag minns idolerna Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, Nisse Liedholm, Gre-No-Li, som spelade i italienska ligan och ledde Sveriges landslag till OS-guld 1948. Det var lite före min tid men de var fortfarande berömda och höll på till slutet på 1950-talet. Gren och Liedholm var med och tog VM-silver 1958. Andra legender var Nacka Skoglund, Kurre Hamrin, Agne Simonsson, Kalle Svensson och många fler.

Mest minns jag läderkulan, som gav oss pojkar så mycket glädje, flickorna hade inte börjat spela ännu, men de var på gång. Läderkulan var härlig de gånger den var torr, med rätt vikt och den var pumpad lagom hårt. Andra gånger var den hatat, tyngsur och svintung samt alldeles för mjuk.

Mest minns jag den hatade snörningen och smärtan den frambringade i pannan vid en nick med snörningen på ”fel” plats.

Snörningen har försvunnit och en spelare av idag skulle aldrig acceptera en boll som sög upp massor med vatten på blöta planer. Bollarna blev otroligt tunga. Idag finns handsydda, maskinsydda och tillverkade med termoteknik. Inför VM 1970 skapade Adidas bollen ”Telstar” handsydd i ett svartvitt mönster för att bollen skulle synas bra på svartvita teveskärmar.

Landet Pakistan är bland världens sämsta på att spela fotboll, men de är världsmästare på att tillverka fotbollar. Sialkot i Pakistan är fotbollens huvudstad i den meningen att världens fotbollar tillverkats där i många decennier nu. I staden tillverkas 60 miljoner bollar varje år.

-Pettersson säger att det är många år sedan jag lekte med en läderkula och min obefintliga karriär tog slut innan den började, men jag är fortfarande intresserad och för er som inte fattar så kom ihåg det gamla citatet om att fotboll inte handlar om liv och död, det är betydligt allvarligare än så…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Leken med läderkulan

  1. ”Sulen” i luften – nu är det vår! Med detta glada tillrop rusade vi ner till Heden (Gbg), delade upp oss i två lag, la ut våra jackor som målstolpar och sparkade boll. Dagligen!
    Efterhand sögs talangerna upp i de större föreningarna; vi andra blev supporters. Och det är man än idag. Har dessutom tio år som fotbollsdomare i CV:t. En rolig tid.

  2. För länge länge gick det vandaler i sandaler
    och annat primitivt folk som slog ihjäl varandra med träpåkar.
    Så hade vi colloseum där det gällde att döda så mycket djur och
    människor som möjligt. Sen kom nåt smarthuvud på sport.
    Alltså istället för att slå ihjäl varandra och kriga så skapar vi boxning,
    ishockey och fotboll. Troligtvis uppfanns fotbollen i kina andra säger peru.
    Det finns betydligt andra mer spännande saker i livet än så. Krig
    och sport är primitivt! Inte undra på att UFON undviker den dumma
    mänskligheten.

    6
    2
    • Göte.

      Colosseum modern tid, är det lika MMA:s idiotsport, lika boxning att slå motståndaren sönder och samman och kalla det sport, thaiboxning har jag sett live, inte heller kul, satt ovanför omkl.rummet och såg förloraren som blev nedslagen av tränaren bakifrån1979…

      Människan är ett fint djur.

      3
      1

KommenteraAvbryt svar