Isak Brandin döms för kontraktsmord även i hovrätten

BROTTSLIGHET. I slutet av januari förra året sköts en 15-åring till döds inne på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm, det var nummer 3 2023. I november dömde tingsrätten Isak Brandin för mordet – nu fastställer Svea hovrätt, mål: B 15351-23, domen. Hovrätten fastställer i stora delar tingsrättens dom och dömer 16-åringen för mord till sluten ungdomsvård i fyra år.

Ibrahim Ibrahim Hussein, född 1996, som i tingsrätten dömdes för medhjälp till grovt vapenbrott till 2 år och 6 månader, döms i hovrätten i stället för medhjälp till mord. Hovrätten bestämmer straffet för honom till fängelse i tio år.

Isak Brandin, 15 år vid mordet. Mordet var en uppgörelse mellan Dalen- och Foxtronätverket och skett på uppdrag mot 100 000 kronor i betalning. Bilder: Polisen

***

TIDIGARE 2023-11-16 16-årig döms för mordet på 15-åring i Skogås

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Södertörns tingsrätt, mål: B 1451-23, har i dag dömt en 16-åring för mord på en 15-åring person på en restaurang i Skogås den 28 januari 2023. Domen berör även nio andra personer gällande bland annat stämpling till mord, medhjälp till mord, förberedelse till mord, underlåtenheten att avslöja mord, grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.

Södertörns Tingsrätt. I Sverige finns 48 tingsrätter och de verkar ha vuxit rejält de senaste decennierna. Bild Domstol.se


På kvällen den 28 januari 2023 sköts en 15-årig pojke ihjäl när han befann sig på en restaurang i Skogås centrum. I målet har framkommit att motivet till mordet med all sannolikhet var en hämnd på grund av en tidigare skjutning under januari månad mot ett hus i vilket en nära anhörig till Foxtrotsnätverkets utpekade ledare bodde. Sammanlagt har tio personer åtalats för olika gärningar kopplade till mordet.

  • Tingsrätten har funnit att bevisningen mot den åtalade 16 åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark. Utredningen har visat att det inte kan ha varit någon annan som utfört mordet. Det är klarlagt att han med en pistol skjutit ihjäl målsäganden inne på restaurangen, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet.

Två 18-åringar döms för medhjälp till mord, en 26-åring för medhjälp till grovt vapenbrott och en 16-åring för underlåtenhet att avslöja mord. Tingsrätten frikänner två personer från medhjälp till mord (en av dem döms dock för medhjälp till grovt vapenbrott). Tingsrätten frikänner även fyra personer som var åtalade för bland annat stämpling till mord och förberedelse till mord riktade mot målsäganden dagarna före den 28 januari 2023. En av dessa personer frikänns även från grovt skyddande av brottsling.

När det gäller de två 18-åringar som döms för medhjälp till mord anser tingsrätten att det är visat att:

Den ena har deltagit i brottets utförande genom att lämna information, ta emot information och på morddagen vara i sällskap med målsäganden för att kunna informera bland annat skytten om var målsäganden befunnit sig och hur denne har rört sig; allt i syfte att lokalisera och döda målsäganden,
den andra har deltagit i brottets planering och utförande genom att ha förmedlat morduppdraget, instruerat skytten om hur han skulle fly från brottsplatsen, vilka kläder skytten skulle ha på sig vid brottets genomförande, vart skytten skulle åka efter brottet samt genom att ha bokat en taxi åt skytten till en lägenhet där skytten gömt sig.

  • Utredningen har visat att mordet har planerats och utförts i nätverksmiljö. De tilltalade har direkt eller indirekt haft kopplingar till kriminella nätverk, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet.

Påföljder:

  • Kelvin Amedsson, född 2007, frikänns. Advokatersättning anges ej.
  • Ibou Badjie, född 2002, frikänns. Advokaten ska få ersättning av staten med 439 573 kr.
  • Isak Brandin, född 2007, döms för mord m.m. till Sluten ungdomsvård 4 år. Advokaterna ersätts av staten med 828 387 kr.
  • Serhat Budak, född 2005, frikänns. Advokaten ska få ersättning av staten med 439 116 kr.
  • Bendia Di Tommaso Camara, född 2005, döms för medhjälp till mord till 13 år 2 månader. Advokaten ska få ersättning av staten med 572 808 kr.
  • Zakarias Etlib, född 2005, döms för narkotikabrott, frikänns från andra brott, 150 dagsböter om 50 kr (7 500 kr). Advokaten ska få ersättning av staten med 406 451 kr.
  • Ibrahim Ibrahim Hussein, född 1996, döms för medhjälp till grovt vapenbrott, frikänns från andra brott, till 2 år 6 månader. Advokaten får ersättning av staten med 488 216 kr.
  • Mateusz Maculewicz, född 2005, döms för medhjälp till mord till 5 år och 3 månader. Advokaten ska få ersättning av staten med 597 288 kr.
  • Leo Nunez Malmqvist, född 2006, döms för underlåtenhet att avslöja mord till ungdomsvård. Advokaten ska få ersättning av staten med 455 133 kr.
  • Abdirizak Osman, född 2003, frikänns. Advokaten ska få ersättning av staten med 489 585 kr.

Skadestånd: Nära anhöriga till den avlidne målsäganden har tillerkänts skadestånd.

Nedsättning av straff vid ungdom, s.k. ungdomsreduktion: Om gärningsmannen var under 18 år gammal när brottet begicks ska hans ungdom beaktas vid straffmätningen. Detta följer av brottsbalken. Enligt praxis ska straffreduktionen bli större desto yngre personen är. Ett riktmärke brukar vara att straffet för en 15-åring sätts till cirka en femtedel av det straff som en person som var 18 år eller äldre skulle få. På motsvarande sätt reduceras straffet för en 17-åring till ca en tredjedel.

***

TIDIGARE 2023-09-11 Tio åtalas för mord m.m. på 15-åring i Skogås

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Åklagaren har i dag väckt åtal mot tio personer i ärendet om mord på en 15-åring i Skogås den 28 januari i år. Av de tio nu åtalade personerna är nio häktade. Brottsrubriceringarna är mord, medhjälp till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja brott. Den yngsta är nu 16 år och den äldsta är 27 år. En person är häktad för anstiftan till mordet och utredning mot honom pågår fortfarande.

– Vi såg tidigt i utredningen att ett stort antal personer var inblandade. Vårt mål har varit att identifiera de här personerna och att i slutändan lagföra dem. Polisen har gjort ett grundläggande och gediget arbete som nu lett till att jag kan väcka åtal, säger senior åklagare Ida Arnell, som är förundersökningsledare.

Enligt åklagaren visar utredningen att mordet var välplanerat, där skytten har försetts med en lägenhet att vara i efter skjutningen och att skytten dessutom fått vapen och transport till och från brottsplatsen.

Bevisningen är ett pussel med chattar från appen Signal som stomme, där man tydligt kan läsa om planeringen och utförandet av mordet. Vittnesiakttagelser, telefontömningar och taxibokningar har också varit av stor betydelse i utredningen och utgör nu en del av bevisningen. Det har varit ett omfattande material att gå igenom och ett krävande arbete för alla inblandade, avslutar Ida Arnell. Huvudförhandlingen startar den 25 september och förväntas pågå till den 5 december.

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B1451-23. De åtalade är:

  • Abdirizak Essa Osman, född 2003, företräds av advokat Sven Severin.
  • Mateusz Kajetan Maculewicz, född 2005, företräds av advokat Saman Paknejad.
  • Bendia Di Tommaso Camara, född 2005, företräds av advokat Viktor Banke.
  • Ibrahim Ibrahim Hussein, född 1996, företräds av advokat Johan Grahn.
  • Isak Alexander Brandin, född 2007, företräds av advokat Björn Sandin.
  • Leo David Nunez Malmqvist, född 2006, företräds av Olov Mattsson Dismats.
  • Kelvin Kawa Amedsson, född 2007, frigiven, företräds av advokat Ola Tingvall.
  • Ibou Badjie, född 2002, företräds av advokat Anton Strand.
  • Zakarias Ali Etlib, född 2005, företräds av advokat Tobias Enochson.
  • Serhat Muhammed Budak, född 2005, Företräds av advokat Robin Söder.

-Pettersson säger att tio åtalade betyder tio advokater som debiterar 1.476 kr/timme plus moms (1.845 inkl. moms) som betalas av staten. Domstolar.

***

TIDIGARE 2023-02-01 Bortalaget misstänkt för mordet på 15-åringen i Skogås

VÅLDSVÅGEN. I lördags sköts en yngling på 15 år till döds inne på restaurangen Skogås Sushi, han blev nummer 3 i år. Han och hans familj kom från Afghanistan 2019, och bodde i Skogås fram tills nyligen.

Enligt källor var pojken inblandad i den senaste tidens våldsvåg i Stockholm och Uppsala, där två kriminella män driver ett våldsamt krig om narkotikahandeln i Sundsvall.

En 17-årig ung man har häktats på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord på 15-åringen.

Enligt Södertörns tingsrätt, målnummer B 1451-23,Bort är den häktade:

Sohaib Drioua, född 2005

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Isak Brandin döms för kontraktsmord även i hovrätten

  1. LÖJLIGT LÅGT STRAFF!!!

    Om man är kapabel att ta en annan människas liv är man också kapabel till att ta ett riktigt straff som borde vara MINST 15 års fängelse oavsett hur gammal man är.

    OM SVERIGE SKALL BLI AV MED DE KRIMINELLA BÖR STRAFFEN MINST DUBBLAS!!!

    22
  2. Minimistraff minst fram till ”hjärnans utvecklingsfas” anses vara klar, enligt vad vetenskapen påstår vara vid 25 års ålder.
    Fortsätter våldsbrotten efter frigivning så blir det ”permanent inlåsning” och individen kan därefter ”obehindrat” användas i medicinsk forskning för allmänhetens gagn. med en sådan lösning bidrar de åtminstone med något positivt för framtiden.

    23
  3. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    4 år!!? Borde vara livstid!

    33
  4. 15 år, då åkte man trimmad moped, och annat bus, och inte en tanke på att skjuta någon för pengar…

    Men dator-skjutspel/pengar/krig, gör väl avtrubbandet av mänskligt liv värt inget numera?

    Sorglig uppväxt idag för ungdomen med dåliga framtidsutsikter?

    22

KommenteraAvbryt svar