Tucker Carlsson – den nyttiga idioten

PROPAGANDA. Propagandisten Tucker Carlsons intervju med Vladimir Putin var ett typiskt exempel på hur man gör sig till nyttig idiot, skriver Financial Times utrikeskommentator Gideon Rachman. Vladimir Putin hävdar återigen att Ryssland har historisk rätt till Ukraina. I en okritisk intervju med medieprofilen Tucker Carlson tillåts Putin bre ut sin syn på historien.

Tucker Carlsson och Vladimir Putin, nyttiga idioter åt varandra

Putin ägnade sig åt att föreläsa för Carlson om hur Ukraina enligt presidenten historiskt tillhört Ryssland. Putin höll en monolog som sträckte sig mer än 1.000 år tillbaka i tiden. Tucker Carlson tvingades, lyssna på historierna om vikingen Rurik och Jaroslav den vise i mer än en halvtimme.

Den ryska federationens president verkar inte begripa att alla stater i Europa har gränser som uppkommit efter krig och politiska beslut. Kiev skildes under medeltiden från Moskvastaten och kom under polskt välde. Lviv med omnejd kom efter Polens delningar i slutet av 1700-talet att hamna under Österrike och tillhörde därefter fram till 1939 åter Polen.

Det som i dag är Ukraina är i högre grad influerat av europeiska värderingar än av Rysslands. – Ukraina blev genom denna euroepiska historia till skillnad från Ryssland en del av renässansens, reformationens och motreformationens mångsidiga europeiska intellektuella kultur, som utmynnade i upplysningen och framväxten av ett civilsamhälle.

Masha Gessen i The New Yorker tog fasta på Putins många hänvisningar, över 30 stycken, till Polen. Precis som med Ukraina påstod Putin att nynazismen fått fäste i landet. ”Om jag vore Polen hade jag varit nervös”, skriver Gessen.

MSNBC:s Frank Figliuzzi använder ”nyttig idiot” för att beskriva Carlson, som inte ställda en enda fråga om de tiotusentals civila dödsoffren i Ukraina eller förgiftningarna av Putins politiska motståndare.

”Det var därför Putin valde Carlson.”

I intervjun av Tucker Carlson lyser de kritiska frågorna med sin frånvaro. Bombningarna av civila byggnader och de tusentals civila ukrainska dödsoffer som den ryska krigsmakten skördat, tas inte upp, inte de tusentals kidnappade ukrainska barnen eller att Putin är efterlyst för krigsbrott. – Tucker Carlson svek uppdraget som journalist och är en skam för sin yrkeskår när han inte tog upp de ryska illdåden. Putin kan styra ett eventuellt underkuvat Ukraina på samma sätt som han styr Ryssland. Med terror.

– Poängen är att Putin vill bygga ett imperium med våld, han vill inte ha ett Ryssland som är fredligt och blomstrande. Om han vore klok skulle han vilja ha ett land som integrerades i världsekonomin, utvecklade kultur och vetenskap och var en fungerande välfärdsstat. Men icke, en stor del av Rysslands befolkning lever i fattigdom och elände.

Republiken Novgorod runt år 1400. Är det Putins historiska Ryssland? Novgorod grundades enligt legenden av Vikingen Rurik på 860-talet. Novgorod kom sedan att bli vaggan för det stora rike som är dagens Ryssland. Rurik och hans män kallades ruser. Riket kallades Rus. Ordet är spännande, och har orsakat huvudbry hos forskarna. Bland annat kopplas det samman med finskans ”Ruotsi”(Sverige), och vikingarnas ”Roslagen”. Betydelsen sägs ha med rodd och roddare att göra.
Ryssland under 1600-talet, är det det Ryssland menar när han hänvisar till Rysslands historiska rätt?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Tucker Carlsson – den nyttiga idioten

  1. Om Carlsons kritiker tycker att han inte borde ha intervjuat Putin därför att denne bedöms ljuga… ska då även Hamas’ (eller Socialdemokraternas?) ledare inte heller intervjuas?, därför att så många vuxna inte förstår att de ljuger/förvillas av propagandan?

    35
    10
  2. Dom flesta är snara att kasta invektiv över Tucker och Putin men inte många som försöker bemöta vad Putin faktiskt säger.

    35
    54
  3. Tony Nelson, så du tycker en som ljuger öppet och medvetet är en av de bästa. Intressant.

    Vet du varför Tucker fick sparken från Fox News?

    30
    35
    • Om man inte får tillfälle att höra vad folk säger och har för åsikter är det helt omöjligt att bedöma deras syften, därför lyssna och lär synd bara att inte fler gör det !!!

      21
      2
  4. Efter första världskriget var Ukraina mycket större. Jag tycker att Ukraina ska kräva att få tillbaka de områden de hade efter första världskriget från Ryssland. Då kommer Ryssland inte få tillgång till Svarta Havet.

    47
    29
  5. Det intressanta med hela denna tvåtimmars intervju varken ligger i skjutjärnsjournalistik eller sanningshalten i allt Putin säger. Utan just i det faktum att detta är ett unikt tillfälle till att få lyssna till hur Putins världsbild ser ut.

    50
    26

KommenteraAvbryt svar