Åklagaren lägger ned den svenska förundersökningen om grovt sabotage mot Nord Stream

SABOTAGE. Slutsatsen av utredningen är att svensk jurisdiktion saknas och att utredningen därför ska läggas ned. Den 26 september 2022 genomfördes flera angrepp på internationellt vatten riktade mot Nord Stream. Säkerhetspolisen övertog utredningen och kammaråklagare Mats Ljungqvist har därefter lett förundersökningen som rubricerats som grovt sabotage. Förundersökningens primära syfte har varit att undersöka om svenska medborgare varit inblandade i gärningen och om svenskt territorium använts för att genomföra gärningen och därmed riskerat att skada svenska intressen eller Sveriges säkerhet.

Nordstream gasläcka Foto: Danska Försvaret

Förundersökningen har nu nått ett sådant läge att myndigheterna har god bild av händelsen och att det inte har framkommit någonting som tyder på att Sverige eller svenska medborgare varit inblandade i attentatet som skedde på internationellt vatten.

– Förundersökningen har varit systematisk och noggrann. Bland annat har ett stort antal fartygsrörelser analyserats i syfte att förstå vad som har hänt. Utöver det har en omfattande brottsplatsundersökning genomförts och ett flertal förhör har hållits i ärendet. Mot bakgrund av den lägesbild som vi nu har kan vi konstatera att svensk jurisdiktion saknas, säger Mats Ljungqvist.

Den svenska förundersökningen har haft ett mycket gott samarbete med flera svenska myndigheter.

– Jag vill särskilt framhålla den snabba och effektiva insats som den svenska marinen och Kustbevakningen genomförde i syfte att säkra brottsplatsen. Utan deras insatser hade myndigheterna inte kunnat nå det utredningsläge som vi nu har nått fram till, säger Mats Ljungqvist.

Vidare har det skett ett internationellt samarbete med flera länder.

Vi har haft ett gott internationellt samarbete med flera länder, framför allt Danmark och Tyskland, där vi kontinuerligt delat information och lägesbilder. Vi har haft ett fördjupat samarbete med den förundersökning som bedrivs av tyska myndigheter. Inom ramen för detta rättsliga samarbete har vi kunnat överlämna material som kan användas som bevisning i den tyska förundersökningen, säger Mats Ljungqvist.

– Den tyska förundersökningen fortsätter och på grund av den sekretess som råder för internationellt rättsliga samarbeten kan jag inte ytterligare kommentera det samarbete som har skett. Jag kommer med hänvisning till detta inte heller kunna kommentera något ytterligare kring den svenska utredningens slutsatser eller kommentera eventuella misstänkta personer i den svenska utredningen, säger Mats Ljungqvist.

Sammanfattningsvis har den svenska förundersökningen kunnat avföra samt bekräfta omständigheter som sammantaget leder till slutsatsen att det inte längre finns anledning att fortsätta den svenska förundersökningen eftersom det kan antas att svensk domstol saknar jurisdiktion.

Åklagaren kommer inte, med hänvisning till den sekretess som fortfarande råder, att kommentera ärendet ytterligare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Åklagaren lägger ned den svenska förundersökningen om grovt sabotage mot Nord Stream

  1. Den vanliga svenska fegheten.
    Under andra världskriget kallade man sig neutral men hjälpte nationalsocialisterna i Tyskland.
    Efter andra världskriget kallade man sig neutral av rädsla för Sovjetunion.
    Efter andra världskriget tog man också avstånd från NATO för att inte behöva vara lojal med resten av Europa och slippa delta i krigsoperationer.

    • Bara det faktum att detta 18 månader lång ”förundersökning” har inte lett till … någonting överhuvudtaget borde resultera förundersökning mot dom svenska åkagare för deras slöseri av svenskarnas pengar. Någonting borde de ha kunnat säja, typ vilken spängämde som användes eller om det handlade om en tillverkad bomb, vad var det för en bomb? Det här fallet handlar om internationel och statssponsrad terrorism.

      Att svenskarna mörklägger ursprunget till detta terrorhandling mot hela europas elkonsumenter gör svenskarna medskyldige till detta terrorbrott b.g.a ert medvetet skyddande av terrorbrottslingar och hindrandet av en riktig brottsutredning. Och det har ju funnits begärän om en internationel undersökning, men era svenskhatande åkagar-/polismyndigheter sade bestemd nej till det… och förbjöd dom andra att undersöka fallet… eftersom det var svenskarna som hade ansvaret för brottsutredningen, vilket ny bestemd nekas av samma svekfulla fegismyndigheter.

      7
      13
  2. Precis, vad jag sade skulle ske!

    Sitat fron 24 October 2023, efter att den finska polisen hade för två veckor undersökt pipeline och kabel sabotage mellan Estland och Finland och kunde därefter rakryggad visa material de hade hittat på sjöbotten och peka ut dom skyldige.

    https://petterssonsblogg.se/2023/10/24/ankare-orsakade-skadorna/comment-page-1/?replytocom=1045344#respond

    ”Så, det tog två veckor att hitta den skyldige🎉

    Undrar när dom svenska utredare vågar peka ut dom skyldige till Nordstream och vad dom har hittat där vid sjöbotten. Ah, just angående dom saker det råder någon slags ”förundersökningssekretess”, vilket är för…
    1) att hjälpa allmänheten glömma brottet och brottsoffret, samt för
    2) att tysta ned brottsoffret så att han/hon/hen inte sprider oönskvärdä opinioner bland allmänheten och
    3) för att polisen kan sedan lättare stämpla brottsutredningen ”nedlagt” eftersom det har inte kommit in några tipps från allmänheten 👍🏿”

    Kära svenskar, fattar ni inte att att era åkalagare och myndigheter sviker och skadar er genom att de på löpande band mörklägger och i tysthet lägger ned grova brott?

    10
    16
    • Granne..

      Aaaaaaa, du tänker såååååå, jag tänker Estonia, båten ni vet som sjönk, den enda i världen, på rekordtid….och bildt redan visste varför, innan den nådde botten, typ….
      Kan vara så sa Bill, troligen sa Bull.

      6
      12
    • Granne, du har rätt. Det är dåligt att svenskarna inte hittat tre ankare vid sabotage på internationellt vatten och tyska ledningar. Tacka vet jag Finland, märkligt att du inte jobbar åt åklagaren. Du borde börja hos den tyska åklagaren som fortsätter med undersökningen och har fått svenskarnas material.

      Förresten hur går det med Finlands sabotage, har ni gripit sabotören som ni vet vem det är eller seglar han omkring och skadar andra.

      10
      4
      • Nåja, tycker du inte att någonting mer borde redan kunna säjas? Till exempel om ursprunget av sprängämnet, torpeden eller bomben som användes? Hur utlöstes bomberna? Vem är dom huvudmisstänkta ryssarna, ukrainare amerikaner? etc.

        Tyvärr är jag 100% säker att finska myndigheterrna skulle inte vågat presentera detta slags skitresultat.

        3
        8
      • Granne, åklagaren säger att han har en god bild av vad som hänt. Det är inga svenska medborgare inblandade, det är inte svensk mark och inga svenska intressen har hotats så Sverige har ingen juridisk möjlighet att gå vidare.

        Jag tror att åklagaren vet en hel del som han inte säger och har skickat det vidare till Tyskland.
        Men eftersom du vet att det är ett skitresultat, så ring tyskarna och berätta…

        Har det varit rättegång i Finland, vad fick de skyldiga för straff?

        8
        1
  3. Gasledningen var ett helt legitimt mål, ägt/kontrollerad av en diktatur som för ett anfallskrig emot en granne.
    Utredningen skulle lagts ner samma dag som den startades.

    18
    10
    • Primära orsaken var att Gazprom, som är en av Puttes största kassakor, inte skulle behöva betala ut mångmiljardbelopp i viten för utebliven leverans av avtalad gas. Det är den mest troliga orsaken till varför Nordstream förstördes.

      Av de övriga två gasledningar i Europa från Putteland till Europa går en genom Polen som Putte själv stängt av, gjordes redan 2021. Den andra går genom Ukraina som annonserade förra året att avtalet för den är uppsagd och den kommer att stängas när avtalet löper ut vid årsskiftet.

      11
      5

KommenteraAvbryt svar