Putin vill återta forna ryska och sovjetiska tillgångar

UTRIKES. Tillgångar som en gång i tiden tillhörde det ryska imperiet eller Sovjetunionenk ska återtas av Moskva. Det kräver Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Tsar Nikolaj II, Josef Stalin, Vladimir Putin

Putin har beordrat ryska tjänstemän att lokalisera tillgångar och egendom som en gång har varit i ägorna av Sovjetunionen eller dess föregångare i det ryska kejsardömet.

Finansiella medel har tilldelats en statlig myndighet för att genomföra sökningar efter egendom utomlands och säkerställa Rysslands påstådda äganderätt.

När det ryska imperiet, som upprättades av tsar Peter den store år 1721, var som störst sträckte det sig till territorier i dagens Polen, de baltiska staterna och Finland. Kejsardömet kollapsade 1917 i samband med första världskriget och den ryska revolutionen.

Sovjetunionen uppstod 1922 efter ett blodigt inbördeskrig och täckte en stor del av imperiets tidigare territorium tills det föll 1991.

Det europeiska Ryssland 1914

-Pettersson säger att den som inte begriper att Putin är farlig begriper inget…

Finland, Baltikum, Polen, Ukraina med flera ligger illa till…

Undrar om Putin tänker ersätta Sverige för området där Sankt Petersburg ligger idag, för Viborg, för…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Putin vill återta forna ryska och sovjetiska tillgångar

  1. Sovjet snodde halva Polen och delar av Karelen. Finland och Åland la de väl beslag på i kriget mot Sverige 1808-09. Då liksom nu gav man sig på en fredlig granne.

    10
  2. Ryssland är jättestort pga?
    …lite historik ur tidskriften ”Världens Historia”:
    Under århundradena har Rysslands regenter, bit för bit slukat sina grannar och lagt under sig allt land mellan Östersjön och Stilla havet. Ivan den förskräcklige erövrade på 1500-talet tatarernas stäpper ända ner till Kaspiska havet och på 1600-talet intogs Sibirien av tsar Mikael. På 1700-talet ordnade Peter den store så att Ryssland fick tillgång till Östersjön och under Katarina den stora invaderades Krimhalvön, som därefter jämte Ukraina införlivades i det ryska imperiet. Under 1800-talet intogs Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakstan och Kaukasus av
    tsarerna Nikolaj I, Alexander I och Alexander ll, – varav den sistnämnde även lyckades genomdriva att Kina överlämnade Yttre Manchuriet till Ryssland.
    https://varldenshistoria.se/samhalle/rysslands-historia/ryssarna-vallde-in-over-europas-granser

    16
    2
  3. Pettersson sade att ”den som inte begriper att Putin är farlig begriper inget Finland, Baltikum, Polen, Ukraina med flera ligger illa till…”

    Jag tackar Pettersson för detta insikt. Jag upprepar att bara för två år sedan Finland var precis ett sådant ganska ofarlig bufferland som Ryssland ville ha. Det har alla dom styrande ryssar och deras talespersoner nyligen sagd. Och till och med när Finland blev NATO-medlem sade samma personer att Nato-madlemskapet i sig det är ingen större problem, utan det hanlar om vilken slags utrustning blir placerad i landet. Sedan våra narsistGLOBALISThövdingar och skrev under TCA avtalet som ger USA rätt att placera vilka som hälst militära saker in i 15 militärbaser i Finland. Och ny förväntar halva befolkningen att det blir någon skags krig mellan Finland och Ryssland.

    Så, bara under det senaste två korta år har vi kommit från att vara vänliga grannar med goda handels förbindelser och inga mellanstatliga problem till en situationen där det inte finns någon handel eller traffik och myndigheterna ny uppdaterar evakueringsplaner vid krig. Nej, detta är ingen bra utveckling. Och bara för att GLOBALISTpolitikerna, GLOBALISTSmedierna och aningslösa krigshetsarna ville få oss att börja proxykriga mot ryssmonstret i någon genomkorrupt öststat. Och på grund av detta är vi själva snart ett offer för ryssmonstrets anfallskrig. Ja, tack så mycket för det här utvecklingen.

    12
    25
    • Granne, för två år sedan hade Ryssland en Granne de hade affärsförbindelser med. Det var inte narsistGLOBALISThövdingar som invaderade Ukraina.

      Granne, 2014 hade Ryssland en flottbas med hyresavtal till 2042 på Krim. Det var inte narsistGLOBALISThövdingar som invaderade och annekterade Krim.

      Granne, för 20 år sedan fick Ryssland alla Ukrainas tusentals kärnvapen i utbyte mot att erkänna Ukrainas gränser, självständighet och oberoende. Det var inte narsistGLOBALISThövdingar som startade kriget i Donbass.

      16
      11
      • Nej, våra narsistGLOBALISThövdingar hade endast behövt att låta bli provoserade av invandrandet av Ukraina eller Krim. Eller varför skulle de ha brytt sig om det minsta vem som startade kriget i Donbass. FN har sitt säkerhetsråd och det är deras sak att besluta om andra länders möjlig / nödvändig inblandning.

        Vi hade väl fungerande praxis att inte exportera vapen till krigszoner och det hade ni med. Varför detta undantag och just med ryssmonstret? Varför inte skicka missiler också till huthis, palestinier, lebaneser eller till krista i nigerien som massmördas av boko haram. Och vem ska vi skicka vapen i Myanmar, till regeringen eller rebellerna eller neutralt till båda sidor?

        Krig handlar alltid om dödande och förstörelse. Utan vårt ”hjälp” skulle kanske en halv miljon mer ukrainare vara vid liv. OCH föresten, kom på att tänka att ”för evigt” efter kriget, kommer Ukraina / EU / USA kräva en biljon dollar i krigskadesstånd och återuppbyggnad för Ukraina. Annars kan det aldrig någon riktig normalisering i förhållanderna mellan väst och Ryssland. Det enda sättet för ryssen att slippa betala notan är om det inte finns kvar någon ukrainsk stat ❗

        5
        7
  4. Putin är inte bara farlig för omvärlden, han kommer genom sina handlingar ta kål på sig själv med.
    Putin drömmer sig tillbaka i historieböckerna till Stalins tid, men nu lever vi på 2000 talet.
    Putins drömmar om att återskapa forna Sovjetunionen kommer stanna vid just drömmar… Vladimir Putin är en sjuk diktator som fullständigt saknar verklighetsuppfattning och det i sig kommer leda till hans fall och död.
    Dess förre Putin är borta desto bättre för alla, till och med ryska befolkningen kommer vara vinnare den dagen diktatorn är borta.
    Troligen lider han av snarlika sjukdom som Kim Jong-un… gravt förståndshandikappad.
    Vladimir Putin, Kim Jong-un, Xi Jingping, Recep Tayyip Erdoğan, Viktor Orban… Bashar al- Assad och Hamas. Donald Trump får inte heller räknas bort från denna skara extremt onödiga ledare som belastar hela jordens befolkning mycket negativt för framtida fred och välstånd.

    31
    14
  5. Ryssland besitter faktiskt idag ett område som Tsarryssland inte hade, Kalinigradenklaven, ett område de tyvärr tilldelades av de allierade, men som det finns anledning att ångra nu

    45
    3
    • Hamnstaden Kaliningrad, tidigare Königsberg, erövrades av den Röda armén från Nazityskland i april 1945, och överlämnades till Sovjetunionen efter andra världskriget. Efter kriget flydde eller tvångsförflyttades största delen av den tyska befolkningen från Kaliningrad och ersattes i första hand av en rysk befolkning.

      Kungsberg tilldelades inte Sovjet. Landsdelen erövrades och de Allierade ställdes inför att acceptera faktum eller börja ett nytt krig.

      Estland, Lettland och Litauen tillhörde då Sovjetunionen och Kaliningrad ligger bredvid Litauen så det var inte så konstigt som det ser ut idag.

      9
      2

KommenteraAvbryt svar