Estland ber Kina om samarbete i utredningen kring de trasiga telekablarna

UTRIKES. Estland har kontaktat kinesiska myndigheter i utredningen om hur två telekablar i Östersjön skurits av, sade det estniska utrikesdepartementet på måndagen, rapporterar Reuters.

”Estland har varit i kontakt med kinesiska myndigheter för att uppmuntra samarbete kring utredningen”, sade en talesperson för ministeriet i ett mejl till Reuters.

En kabel mellan Estland och Finland samt en mellan Estland och Sverige har skadats.

Två fartyg, Hong-Kong-flaggade New New Polar Bear och Ryssland-flaggade Sevmorput, var närvarande på alla tre platser runt tidpunkten för skadan, enligt data från MarineTraffic, en leverantör av fartygsspårning och maritim analys.

Estniska utredare undersöker de två fartygens roll och om skadan på telekomkablarna var avsiktlig eller ett resultat av försumlighet.

-Pettersson undrar om fartygen har koll på sina ankare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Estland ber Kina om samarbete i utredningen kring de trasiga telekablarna

  1. ”Pettersson skriver: 24 OKTOBER, 2023 KL. 09:43: Den 19 oktober skrev bloggen om HMS Belos.”

    Jag skrev att jag inte har sett Belos på ett bra tag. Det är fakta. Kan du säga var båten befann sig innan 19 oktober?

  2. enklast är det väl att se vilka fartyg det är ett kinesiskt och ett ryskt ? vilka av dessa nationer har haft störst problem med förmågan en idiot till fullo som startar ett krig han förlorar ! med meriten om det berömda fartyget Estonia där man hade den osmakliga idén att anställa en rysk fyller kapten dom skeppare !?
    jämför gärna med kineser som är på väg att sadla om och pli den ledande ekonomiska makten ! När manpetat bort bänkarna från den platsen? svårt vai va?

    2
    6
  3. Är det ett aprilskämt ?
    Kina och Ryssland har kommit närmre varandra nu när Kina vill ha energi och Ryssland behöver materiel från kinesisk produktion . .
    Tilläggas bör att Nordkorea har sålt tillbaka ryska vapen med ammunition så att ryssen kan fortsätta kriget ett bra tag till ! (?)

    Det var väl tusen containers som NK skickade till Ryssland ?

    10
    2
  4. ja det verkar lämpligt att granska den ankar konstruktion som fartygen har ! det kan ju vara så illa att någon lämnat färg svskrap på kablarna ! och då vet man ju var man skall skicka räkningen !? även om man inte får betala

    4
    1

KommenteraAvbryt svar