Sverige – ett av världens rikaste länder eller?

SVERIGE. Vi får ofta höra att Sverige har råd för vi är ett av världens rikaste länder. Vi skänker 56 miljarder i bistånd 2023 trots att den nya regeringen dragit ned biståndet något och kritiserats för det. Vi betalar stora pengar till EU och till FN. Vi betalar enorma pengar för en dysfunktionell invandring, många av dem muslimer som inte vill oss väl.

Efter rekordåren under 1950 och 1960-talen var vi rikast i världen 1974. Året efter, 1975, beslutades att Sverige skulle bli mångkulturellt.

Vår självbild säger att Sverige är ett av världens rikaste länder, det stämmer om vi jämför med Afrikas fattiga länder och globalt.

Jämför man istället med vårt närområde i Nord- och Västeuropa är det enbart fransmännen och österrikarna som har en lägre nettoinkomst. Vi ligger inte bara efter alla våra nordiska grannar utan även efter Beneluxländerna, Schweiz, Tyskland samt Storbritannien och Irland. Dessutom ligger vi också efter många andra OECD-länder som Australien, Kanada och Nya Zeeland. Dessutom är levnadskostnaderna i de flesta av dessa länder lägre än i Sverige, vilket gör att vi egentligen är ännu fattigare än siffrorna visar.

Vi är helt enkelt sämst i klassen i vår del av världen.

USA:s 50 delstater. Om Sverige hade varit en delstat i USA hade vi varit den 47:e rikaste och placerat oss efter South Carolina, men före Alabama.

Under Rekordåren på 1950- och 1960-talet  betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag. På 1970-talet låg vi i bra till, delvis på grund av att vi inte deltagit i andra världskriget, men sedan dess har den i huvudsak socialdemokratiska politiken har inte förvaltat försprånget.

Det är dags att se verkligheten för vad den är. Sverige är ett land som har halkat efter, och det är svårt att se en vändning i närtid. Wall Street Journal skrev nyligen om att Europa blir relativt fattigare, speciellt om man jämför med USA. År 2008 var EU:s och USA:s ekonomier lika stora, i dag är USA:s dubbelt så stor. Bland alla européer som blir fattigare är det svenskarna som just nu drabbats hårdast. Den svenska kronan har tappat avsevärt mot både dollarn och euron de senaste två åren och EU-kommissionen prognosticerar inte bara att vi får en negativ tillväxt, utan också att vi får den lägsta tillväxten i hela EU under 2023.

Fortsätter det så här är Sverige snart fattigare än USA:s fattigaste delstat, Mississippi, som likt de flesta amerikanska delstater haft en positiv tillväxt under början av 2023.

Enligt OECD:s historiska data var vi nästan dubbelt så rika som Irländarna 1970. I dag är irländarna mer än dubbelt så rika som oss. Irland har en låg skattesats på löner på enbart 20 procent, som visserligen kan gå upp till 40 procent om man tjänar mycket. På Irland lönar det sig att jobba, även om man tjänar lite. Totalt sett är skattetrycket hälften så högt som i Sverige.

Läs mer på Timbro…

-Pettersson brukar skriva att det är som en piss i Mississippi. Snart kanske jag får skriva att Sverige är fattigare än USA:s fattigaste delstat Mississippi.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Sverige – ett av världens rikaste länder eller?

  1. Bra att avliva myten om superrika Sverige men rapporten Timbro citerar har ett allvarligt (medvetet?) metodfel och det erkänner ju Timbro till och med i sin text. Att jämföra inkomst efter skatt är ju enbart relevant om ländernas medborgare har samma nödvändiga utgifter efter skatt, men så är det ju inte så jämförelsen är rätt oduglig.

    Jag är för låga skatter men tycker trots det att jämförelser måste vara ärliga. Det enda rimliga sättet att jämföra är ju hur mycket folk har kvar efter ALLA nödvändiga utgifter, inkl skatt. Antagligen väldigt svårt men alla andra jämförelser blir fel om det ena landet betalar t.ex. sjukvård på skattsedeln men det andra via försäkringar, kontant e.t.c.

  2. Svenska kronan jämte Swissfranc var väl 1:1 år 1971, idag 12:20:1 .

    Det säger en del om vår politik och förvaltning, bara en sån sak som att det svenska välfärdssystemet är avsett för de som betalar in till systemet och inte resten av världen

  3. Rikast i hela världen, ja det var då det!
    I dag är Sverige rikast på våldtäkter i hela världen -bara ett afrikansk land her fler!
    Kulturberikning kallas det för…

    Och medan normala länder importerar arbetskraft så specialiserar sig Sverige på import av arbetsodugliga och arbetsskygga samhällsparasiter.
    Höj skatterna så löser det sig, vi måste bli fler..

    Fullt funktionsdugliga och väl underhållna kärnkraftsverk rivs och en stor del av oljeimporten stoppas.
    Skenande matpriser påhejade av giriga handlare med ocker som sin ledstjärna.
    Folk kan svälta, bara vi får bli rika och feta…

    Politiker och makthavare utan varesig kunnande eller vilja att arbeta för oss och vårt fosterland.
    Nu springer dom främmande länders ärenden och att vi blr utarmade på precis alla områden tycks också vara deras mål.
    Landet går från välbärgad nation till fattighjon!

    25
  4. Jag blir så jäkla förbannad när man ser folk köa utanför Röda Korset i staden, köa för att få hämta en matkasse pga att pengarna inte räcker till – en j-a matkö i Sverige år 2023!
    Klart som fan att det inte finns pengar snart till varken pension mm, när vi ska ta emot varenda asylsökande invandrare från världens alla länder. De får nu ta del av alla våra välfärdsystem från dag 1 med allt vad det innebär av bidrag, från barnbidrag till pensioner utan att ha behövt betala in en enda krona. De vill inte lära sig svenska för att få ett arbete, de vill inte gå en utbildning för att få ett arbete, utan gnäller på rasismen som gör att de inte kommer in i samhället. Vi har skjutningar, sprängningar och mord varenda dag numera, allt medan våra politiker diskuterar och tillsätter utredningar hur de ska komma tillrätta med den ökande kriminaliteten.

    Dra in det svenska medborgarskapet för kriminella! Utvisa hela familjen till hemlandet! Tar inte hemlandet emot dem, så dra in biståndet från SIDA!

    49
  5. Glöm inte att tacka Magda för det när hon står och är spydig, att förvandla världens rikaste land till ett av Europas fattigaste, men det lyckades Magda och hennes parti med,
    under dom senaste 9 åren var hon finansminister, men såg det inte komma.Märkligt!

    Till hennes försvar kan ju sägas att hon jobbar inte för Svenska folket utan WEF, varför
    är hon annars så flitig gäst i Davos??

    38
    2
  6. Den svenska stats-skulden ökar med över 1 miljon i minuten. På 16 timmar blir det 1 miljard. Stats-skulden är nu uppe i över 3 000 miljarder. På bara 3 år har den fördubblats. Inflationen är skyhög. Kronans värde sjunker allt snabbare. El och drivmedelspriserna skenar. Tvingande elavbrott är att vänta i vinter. Företagen hotar med att flytta. Statens kostnader ökar. Skatterna ökar. Skatteunderlaget minskar. Färre ska försörja fler.
    Jo, vi är nog på väg att bli ett relativt rikt U-land.

    44
  7. Med ett massivt skattetryck så att folk får ut lite av sin lön (arbetsgivaravgiften är ju en maskerad inkomstskatt) och att varor och tjänster är dyra pga hög moms, en massa punktskatter mm så blir totala omsättningen låg och ekonomin stagnerar. Klart som korvspad men inget som socialister fattar.

    Synd bara att Kristersson inte tar tag i det. Han verkar bara förvalta landet med minsta möjliga påverkan tills Arga Andersson tar över igen. Arma land.

    42
    • Svenska staten tar in multum på momsen när priserna stiger.
      Där är absolut en delförklaring till oviljan att göra något åt de höga energi och drivmedelspriserna.

      21
  8. Förr kostade Polska zloty några öre, idag kostar den 2,8576 kronor.
    Förr sålde polackerna sina varor i parken i Malmö för några kronor, nu vägrar de ibland att växla för Polackerna vet att i morgon är den billigare.
    Det ser även ut som Afghanistan inte vill ha Svenska SIDA:s bistånd.

    39
    • Anders.

      Och i USA ökar skulden med ca 2miljoner dollar i minuten?

      På 80 talet så låg dollarn på ca 5kr..när man tågluffade.

      https://www.usdebtclock.org

      Slutet på 70 talet stod Rubeln i drygt 7kr, idag 10 öre, det kallas utveckling av galenskaper inom ekonomi och ett förfall som verkar eskalera snabbare, hur länge?

      17
      1
  9. Sverige är rikt på social misär och tillkortakommanden på ett flertal plan.
    – Men att ösa ut s.k. bistånd till ”nationer” och Gud vet vem,
    det går alldeles finfint.
    I Sverige finns många som inte kan äta sig mätta, inte har råd att sköta sina tänder (!) , inte har tak över sina huvuden..
    Sjuka och gamla som inte får omsorg.

    Det finns MYCKET sopande och fixande att göra hemmavid
    – innan pärlor kastas främlingen.
    För visst är väl 🇸🇪 ett rikt land??

    74
      • Man måste berömma den Socialdemokratiska propagandaapparaten .
        Liknar den i Ryssland. Här går vi och tror att Sverige är ett rikt och väl ansett land .
        När det är precis tvärt om .
        Jag läser att män och kvinnor röstar allt oftare olika och att man önskar mer forskning om orsaken .
        Det är försåtligt. Mer forskning i det området är bara till för att förfina propaganda maskinen , så även män börjar rösta ”rätt/rött”.
        Sossarna har förbjudit BRÅ att kolla hur brottsligheten ser ut .
        Sossarna har motsatt sig folkräkning .
        På område efter område har SOSSARNA mörkat .
        Och nu plötsligt vill de veta varför valresultatet inte ser ut som de önskar
        Omsorg om det genuina Svenska ?
        Omsorg om Svenskarnas väl och ve ?
        Omsorg om den egna makten?
        Välj själv .
        P.s När jag var grabb på 60 talet fick jag 142 danska kronor för en hundring ,
        idag får jag 60 danska kronor D.s

        41
    • Där jag bor ser man dagligen uteliggare med hela sitt bohag som dom har i en varuvagn.Många får tillbringa sina dagar ute på en parkbänk och får ta sig en tupplur där innan dom blir bortkörda.Centralstationen får fungera som värmestuga på vintern.Ingen tigger aggressivt om pengar som somliga utan brukar fråga lite försynt om man kan avvara en liten slant.Vi ska inte kalla oss ett rikt välfärdsland när människor får leva sina liv på detta vis.Det är en stor skam att det ska vara så illa för en del,medan andra öses det pengar på….Den situationen som dessa människor lever i det är det riktiga ”utanförskapet”…

      32

KommenteraAvbryt svar