Hotet mot kristna i världen

RELIGION. De muslimska länderna är upprörda över att en dansk och en irakier, visserligen svenska medborgare, eldar koraner i Sverige. De har även varit upprörda över Salman Rushdies Satansverserna, över Jyllands-Postens Muhammed karikatyrer, över Charlie Hebdos satirteckningar, över Lars Vilks rondellhund och en massa annat, kort sagt det är svårt att inte göra muslimer upprörda.

Man kan tycka att de som är så noga med att islam inte ska förolämpas borde behandla andra religioner och religiösa människor på ett bra sätt, men icke. Kristna är världens mest förföljda religiösa grupp och de förföljs mest i muslimska länder där de är i minoritet men även på andra håll. Flera tusen kristna mördas varje år enbart på grund av sin tro.

Turkiet och deras president Recep Tayyip Erdoğan tillhör dem som gapar högst. Turkiet har ungefär 86 miljoner invånare, av dem är 171.000 kristna. Få länder i världen har en så rik kristen historia som Turkiet har. Det var där aposteln Paulus grundade några av de tidigaste kyrkorna, inklusive kyrkan i Efesos. Kristendomen i Turkiet har marginaliserats under århundraden, det senaste seklet har varit det värsta. 98 procent av befolkningen är muslimer och eftersom att det är ett sekulärt land, det enda muslimska landet i världen som saknar statlig religion, så existerar religionsfriheten i konstitutionen.

Staden Istanbul hette en gång Konstantinopel och var liksom stora delar av dagens Turkiet kristna. Under folkmordet i det Osmanska riket, nuvarande Turkiet, mördades omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker av muslimer.

Den 29 oktober 1923 utropades Republiken Turkiet med Kemal Atatürk som president. Republiken skulle vara en modern sekulär nationalstat av europeisk modell.

Religionsfrihet är inskriven i turkisk lag, men i praktiken möter kristna i Turkiet en annan verklighet. Den religiösa nationalismen är mycket stark och sätter en allt större press på kristna.

Nationalism och islam är intimt sammanflätade i Turkiet. Den som inte är muslim, speciellt de som är öppna med att de tillhör en annan religion, ses med skepsis och betraktas som illojal turk. Kristna betraktas därmed inte som fullvärdiga medborgare i det turkiska samhället. Deras möjligheter till att få statliga jobb begränsas och de diskrimineras på den privata arbetsmarknaden, speciellt när arbetsgivaren har kopplingar till regeringen. Eftersom religiös tillhörighet registreras på id-kort, numera elektroniska chip, är det enkelt att diskriminera kristna arbetssökande. På senare år har myndigheterna även förbjudit kristna utlänningar som har en turkisk maka/make eller barn att få bosätta sig i landet.

Även om det inte är förbjudet enligt lag att konvertera från islam till kristendom, så möter kristna konvertiter press från sina familjer och sin omgivning att återvända till islam. Många håller sin nya tro dold, och om den upptäcks riskerar de att tvingas till skilsmässa eller förlora sin arvsrätt. Konvertiter kan enligt lag ändra sin religiösa tillhörighet, men det är en lång och snårig process där de riskerar att diskrimineras av enskilda tjänstemän.

Vad har förändrats under 2022?

Pressen på kristna har ökat något under rapporteringsperioden för World Watch List 2023. Framför allt ser vi en ökning av inrapporterade våldsincidenter, vilket bidragit till att Turkiet stigit en placering på World Watch List. Flera kyrkobyggnader har skadats, skändats eller omvandlats till moskéer under rapporteringsperioden.

Aggressiv retorik från regeringen har lämnat allt mindre utrymme för andra röster och perspektiv, som kristendom. Det finns en hög grad av misstro mot kristna, speciellt på landsbygden, som gör det svårt för kristna att nå ut offentligt, och resulterar i att de möter ett motstånd från samhället. Under det senaste året har kristna asylsökande och flyktingar, däribland konvertiter med muslimsk bakgrund från Iran, Afghanistan, Syrien och andra länder, mött mycket diskriminering och övergrepp.

Så utsätts olika grupper

Kvinnor som konverterar från islam till kristendom är mest sårbara för förföljelse. Om deras tro upptäcks kan de utsättas för våld från den egna familjen, och i de allvarligaste fallen blir de offer för sexuellt våld. Detta är vanligare på landsbygden.

Historiskt kristna grupper som armeniska och assyrisk/syrianska kyrkor möter förtryck och fientlighet i sydöstra Turkiet. Under årtionden har de varit fast mellan rivaliserande turkiska armén och kurdiska motståndsgrupper. De flesta av dessa kristna lever inte längre i den region de kommer från, utan har tvingats flytta till områden västerut för att komma undan konflikten.

Landsbygden tenderar att vara mer konservativ och strikt muslimskt, och kristna möter en fientlighet från omgivningen.

Läs mer om förföljelsen av kristna hos Open Doors…

-Pettersson tycker Sverige ska kalla till sig ambassadörerna för de 57 muslimska länderna som protesterar över att koraner eldas och fråga hur de behandlar kristna och andra minoriteter i sina respektive länder och säga att vi bara kan vara toleranta mot andra toleranta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Hotet mot kristna i världen

  1. Fast de s.k kristna i Sverige, alltså falska profeter och politruker i sina korrupta organisationer tycker det är helt ok att hata kristendomen men absolut förbjudet att hata islam. Ur led är tiden……..!

    23
  2. Vår Mersiga Svenska kyrka har tillsammans med naiva politiker bidragit till att Muslimer
    har kunnat flytta fram sina positioner genom att gå dem till mötes på punkt efter punkt.

    29
    • Den är inte mesig. Den är en del av extremvänstern. Sveriges kristna råd vill förbjuda bränning av koranen, men inte av bibeln. Med sådana ”vänner” behövs inga fiender.

      21
    • De så kallade kyrkoledarna har i det tysta konvertetat. Finns ingen annan förklaring till deras tystnad om förföljelse av kristna i muslimska länder.

  3. PRECIS!!! ”Öga för öga, tand för tand” här i vårt land, gällande behandlingen av muslimer här, som de behandlar kristna, judar och västerlänningar I sina länder!!! DÄRMED ÄR KORANBRÄNNARKRITIKEN, INGENTING ATT BRY SIG OM!!! INTE DET MINSTA ALLS!!!

    21
    1
  4. Mig veterligen så får kristna samfund inte äga fastigheter i Turkiet och kristna präster får inte utexamineras.
    Snacka om religionsfrihet.
    Vi borde göra som dem. Lova dyrt och heligt, sedan göra något annat.
    Därutöver så är ju kristendomen i fritt fall. Till och med påven vurmar för islam

    31
    1
  5. Jag har jobbat med många invandrare både Araber och Afghaner och från nästan alla Europeiska länder .
    Lugna fina killar med familjer och köpta bostäder och Svensktalande.
    Välartade och väletablerade med Svenska mått mätt .
    Men det är några Svenska grejer som de absolut inte förstår och det är hela HBTQI- grejen och feminismen .
    Så den stora upprördheten över koranbränningarna har flera bottnar .
    I början var det mycket diskussioner om sådant , men efterhand upphörde diskussionerna pga ett totalt oförstående från de muslimska grabbarna .
    Om någon försökte skämta om deras religion blev det omedelbart dålig stämning.
    Och trots att de muslimska männen ofta hade olika uppfattningar i många ämnen så slöt de sig samman när religions eller jämlikhetsfrågor kom upp .
    Och då kom massor av kritik mot Sverige och Svenskarna upp .
    Så när jag har lyssnat på Socialdemokratiska och andra vänsterpartister har jag förfärats av deras naivism .
    Det finns idag bara några politiker som har en realistisk syn på invandringens komplexa problem .
    Och det läggs mycket energi på dem .
    Förmodligen för att dölja de senaste 50 åren huvudlösa politik som kört hela Sverige i putten .

    42
    1

KommenteraAvbryt svar