Ukrainas kärnvapen – var det ett misstag att lita på Ryssland?

UKRAINA. När Sovjetunionen upplöstes 1991 fick Ukraina “hand” om 1.900 kärnvapenstridsspetsar på 176 ICBM:er och 2.600 taktiska kärnvapen. En interkontinental ballistisk missil ( ICBM ) är en ballistisk missil med en räckvidd som är större än 5.500 kilometer. Varje ICMB kan bära flera stridsspetsar som kan riktas mot olika mål. Ryssland är från landets västligaste del till dess östligaste 6600 kilometer långt.

Ukraina blev världens tredje största kärnvapenmakt, med fler stridsspetsar än Storbritannien, Frankrike och Kina tillsammans.

Ukraina anslöt sig då, tillsammans med Belarus och Kazakstan,  till icke-spridningsavtalet, och överlämnade under åren 1993-1996 sina kärnvapen till Ryssland som en del av Budapest-uppgörelsen.

Budapestuppgörelsen bestod av tre politiska överenskommelser som skrevs under vid en OSSE-konferens i Budapest, Ungern den 5 december 1994. Ursprungligen skrevs uppgörelsen under av tre kärnvapenmakter: Ryssland, Storbritannien och USA.

Länderna som skrev under utlovade försäkran om säkerhet i samband med att Belarus, Kazakstan och Ukraina anslöts till icke-spridningsavtalet. Försäkran bestod bland annat i att kärnvapenmakterna inte skulle hota om eller använda våld mot Ukrainas, Kazakstans och Belarus territoriella integritet eller politiska självständighet. Som ett resultat av uppgörelsen och andra överenskommelser upphörde Ukraina, Belarus och Kazakstan mellan 1993 och 1996 med sin användning av kärnvapen.

Idag kan vi konstatera att Ryssland i stort sett har brutit mot allt vad man åtog sig när man skrev under uppgörelsen, genom annekteringen av Krimhalvön och kriget i Donbass. USA och Storbritannien har i högre grad hållit sina löften, men inte fullt ut.

Det är tveksamt om USA och Storbritannien uppfyllt sin försäkran fullt ut om att garantera Ukrainas territorium och självständighet. Ryssland har även brutit avtalet mot Belarus och Kazakstan som knappast är politiskt självständiga.

Kina och Frankrike skrev inte under den ursprungliga Budapest-uppgörelsen, men gav något svagare individuella garantier i separata dokument.

-Pettersson undrar om Ukraina gjorde att sort misstag som litade på Ryssland? Skulle Vladimir Putin och Ryssland ha invaderat om Ukraina hade haft kärnvapenmissiler som kunde nå Moskva, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Kazan, Jekaterinburg, Samara, Vladivostok med flera stora städer. Ukrainas dåvarande ICMB:er hade kunnat nå varenda stad i Ryssland.

Ryssland har även brutit vänskapsavtalet från 1997 som innebar att Ryssland och Ukraina erkände varandras gränser. Ryssland fick rätt att arrendera en del av den tidigare sovjetiska flottbasen i Sevastopol på Krim till 2017, som förlängdes till år 2042.

2017 drog Ukraina Ryssland inför Internationella domstolen (ICJ) i Haag med anklagelser om ryskt stöd till terrorism genom att separatisterna i öster fick pengar, vapen och soldater. Organisationen Bellingcat har dokumenterat att tusentals ryska soldater tilldelades utmärkelser för tapperhet i fält mellan juli 2014 och februari 2016, när Ukrainakriget under större delen av tiden var den enda konflikt som berörde Ryssland. OSV, OSV,

Till och med det strikt neutrala Schweiz som vidhåller politisk neutralitet har infört sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna innebär att ryska affärspersoner och oligarker inte ska kunna använda sig av Schweiz för att runda Europas sanktioner.

Som alla normalbegåvade eller smartare begriper så är frågan i rubriken retorisk.

De brutna avtalen ovan är det lilla. Ryssland har brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal som de undertecknat.

Till och med på Krim var majoriteten av folket för ett fritt Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ukrainas kärnvapen – var det ett misstag att lita på Ryssland?

 1. Vad hände med den svenska kärnvapenutvecklingen? Vilket land gav löften till oss mot att vi lade ned detta? Kan vi i efterhand ångra oss…? Förmodligen nu verkar våra betters vara på väg till att vi ska ha kärnvapen … äntligen…. tyvärr någon annans kärnvapen……. klart de starkaste länderna bestämmer……. förutom NK som går en egen väg…. Kina….. Ryssland….. den Unipolära världsordningen ligger i brygga nu…… eller är vi på väg mot att “någon annan” styr/leder? t.ex. BRICS? Eller kommer vi att hamna i en hemsk multipolär värld? Vi som så lydigt avhänder vartefter vårt eget självstyre…..

  2
  6
 2. Det finns alldeles för många kärnvapen . Problemet med kärnvapen är att har man n dom så blir man automatiskt en måltavla för just kärnvapen .. vid detonaton av kärnvapen frigörs neutroner dessa har förmågan att mer eller mindre starta kärnreaktioner i anrikat klyvbart material vilket kan göra matrialet odugligt för det tänkta området?
  Så det kan vara dumt att förvara platser som Tjernobyl?
  Frågan är ju vilken anrikningsgrad Putin har i sina kärnvapen hittils verkar underhållet av vapenindustri i Rysslands inte då där lysande ?

 3. G54
  👍😁
  “Ärliga människor har inte många vänner…… men få bra”

  9
  24
 4. Pettersson
  Det enda land i världshistorien som har använt kärnvapen är USA.
  Dessutom två gånger…. Hiroshima och Nagasaki.
  Man får vara glad för att inte Sovjetunionen använde Tsarbomben i skarpt läge.
  58 megaton trotyl där tryckvågen går tre varv runt jorden.
  Det är skrämmande att en knapptryckning från en galning kan släcka allt liv på jorden.

  11
  37
  • Gamling, det var tur att USA blev först med atombomben. Det sparade många miljoner liv och hindrade att vi hade talat ryska eller tyska idag.

   Jag tror inte befolkningen på ön Novaja Zemlja, med omnejd är så nöjda över Tsarbomben.

   ”Testerna hade allvarliga ekologiska och sociala konsekvenser”…

   22
   6
 5. Den efterlyste krigsförbrytaren Putin blev av begripliga skäl inte inbjuden till Charles III:s kröning. Inte heller little rocket man. Putin är “persona non grata” i den civiliserade världen. Både Indien och Kina har markerat sitt ogillande till förbrytelserna i Ukraina.

  34
  10
  • Rufus.

   Jag skulle heller inte vilja se skiten som SVT visat idag med betalt, och lika där Elisabeth den II som gick bort(äntligen) som såg ner på andra klassens människor i många år som inte gjort en släng i hela sitt liv än detta, och Charles som är globalist med samma synsätt, spyyyyr, fy f………
   Folk tältar på gator inför detta spektakel, hjärndött år 2023.

   10
   13
 6. Vad kan världen lära sig à detta?, första lärdomen är att aldrig lite på en ryssjävel, andra lärdomen är att aldrig lämna över kärnvapen till någon annan trots säkerhetsgarantier, tredje lärdomen är att fler länder bör utveckla egna kärnvapen då det är enda garantin för sin egna frihet. Hade garanterat varit ett tredje världskrig under 60-70 talet om inte terrorbalansen funnits och fungerat.

  39
  9
 7. 4.500 kärnvapen i händerna på den Ukrainske komikern. Det hade varit något det.

  17
  51
  • G54
   Dessutom med med en Amerikansk och senil Teleprompter president som knapptryckare.
   Det vore nog jordens undergång med det radarparet.
   🙏

   20
   55
   • Putin hade aldrig handlat som han gjort mot Ukraina, det är i varje fall säkert.
    Och nu vet ju hela världen att Ryssland kan man aldrig lita på, vad de än skriver på.

    35
    11
   • Alltid roligt att se hur många “tummar ner” man kan få. 😁

    10
    14

Kommentera