När Sverige planerade för atombombskrig mot Sovjetunionen

MILITÄRHISTORIA. Saab 36 ”Vargen” som senare gavs den militära beteckningen A 36 och var ett överljudsbombplan planerat av Saab under 1950-talet då Sverige i varje fall officiellt upprätthöll en neutralitetspolitik och försökte utveckla en välsorterad arsenal av inhemskt producerad militär material, skriver The National Interest.

SAAB A-36 ”Vargen”

Saab 36 ”Vargen”, var det slutgiltiga resultatet av Flygplan 1300-projektet och senare fick den militära beteckningen A 36, var ett överljudsbombplan planerat av Saab under 1950-talet. Planet hade kunnat bära atombomber på upp till 800 kg om sådana hade tagits fram inom ramen för det svenska kärnvapenprogrammet. Sverige hade kommit så långt att en atombomb hade kunnat vara färdig på sex månader.

Räckvidden för A 36 beräknades till 410 km och var alltså tillräcklig för bombning av mål i Baltikum som då tillhörde Sovjetunionen. 1957 befanns flygplanet bli alldeles för dyrt (drygt 400 miljoner i den tidens penningvärde) och projektet lades därför ned. Resurserna satsades istället på nya projekt inom Flygplan 1350Flygplan 1400 och till sist Flygplan 1500 som kom att bli Saab 37 Viggen.

Det nya flygplanets”Vargens” uppgift var att de skulle kunna bära atomvapen och anfalla fientliga flygbaser direkt istället för att jaga de sovjetiska bombflygplanen som det först var tänkt. När det gällde fientliga robotar var jaktplan inte användbara, det bästa var att anfalla robotavfyrningsramperna. Därför behövdes tunga flygplan som kunde bära taktiska vapen.

Medan amerikanska bombplan var tvungna att flyga över extrema avstånd, var det uppenbart att det svenska flygvapnet hade betydligt närmare till målen i Sovjetunionen. Saab A-36 var utformad för att fungera från spridda flygfält, en nyckelkomponent i svensk militärdoktrin , eftersom det troligt var att stora flygfält och baser skulle drabbas tidigt i händelse av krig.

Sammanlagt gjordes c:a 100 olika utkast inom 1300-utredningen. Det slutgiltiga utkastet från 1300-utredningen var ett plan med beteckningen 1300-76, även kallat Saab 36 eller A36, som kunde bära olika vapentyper, bland annat Robot 04. Projekt 1300 lades ned på grund av att kostnaden för flygplanet blev runt 400 miljoner kronor i den tidens penningvärde, vilket ansågs alldeles för dyrt. Senare, runt 1958, begärde emellertid dåvarande ÖB Nils Swedlund istället att Saab 32 Lansen skulle modifieras för att bära kärnvapen.

Flygplanet Saab 32 Lansen var SAAB:s första överljudsplan och flög första gången 1952. 455 exemplar
tillverkades och det svenska flygvapnet hade Lansen i operativ drift till 1997. Lansen tillverkades i attack, jakt och spaningsversioner.

-Pettersson gjorde lumpen med att se till att spaningslansen kunde flyga på skarpa uppdrag. Exakt vart de flög vet jag ej men de försvann ofta österut över Östersjön och kom oftast hem samma väg. Dock hände då och då olyckor, som jag minns någon eller några varje år ibland med dödlig utgång för piloterna. Flygvapnet vid den tiden, runt 1970, var ett av världens kanske 4-5 största och verksamheten enorm…

Flygplan A 32 Lansen med olika beväpningsalternativ samt två flygare bredvid. Tillhör Flygvapenmuseums bildarkiv. Lansen var en betydande del av Flygvapnet till slutet på 1970-talet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “När Sverige planerade för atombombskrig mot Sovjetunionen

 1. A-36 skulle kunna förses med kärnvapen och enligt rykten hade Sverige framställt vapenplutonium. Om så var fallet och att det framställdes i Ågesta – vem tog hand om plutoniumet efter reaktornedläggningen?

  • Var en kort sväng på Studsvik lågaktiv mätning 1969, där vi kutade runt i speciella skydds overaller. Chefen var i USA hela den perioden, dåvarande kronprinsen släppes inte in vid ett besök. Vad jag kommer ihåg så var Marviken den projekterade plutonium fabriken. Allt lagt på is vid ”min tid”. Tror ej att det fanns/har funnits några avskiljnings centrifuger i SE ?. Kan vara så att USA skulle stå för de första laddningarna medan Marviken projekterades och sattes i drift ? Men det blev historia i början på 1960 talet, då pengarna gick till SAAB istället. Men tror att jag kunnat plocka ihop en kärnladdning själv redan då om material varit tillgängligt.

 2. De ”vuxna ” grabbarna levererar lite läsvärt här . Stort tack för det .
  Med vänlig hälsning, Sjöström .

  • Ja du Sjöström,vi utrangerade får ju söka fördriva vår fritid,med något lustigt för själen…
   Gamla minnen från flydda tider,piggar upp under perioderna mellan den efterlängtade ”fattighjälpens” utbetalningar !

 3. Jag gjorde lumpen på F xx och då hade Sverige ett mycket bra försvar via sitt flygvapen, då fanns det pengar till försvaret eftersom svensk industri gick på högvarv.
  Staten eller kommunerna hade rimliga bördor att bära eftersom bidragshysterin ännu ej startat, dessutom fanns inga vi måste betala för att de eventuellt skulle bli lönsamma lite längre fram.
  Den politik som fördes hånas av dagens infantila nickedockor men utan den hade Sverige av idag varit ännu värre i blåsväder.

  Till yttermera visso så var den tidens socialdemokrater realpolitiker med ett mål, allt för Sverige i första hand.
  De leddes av utbildat folk och många riksdagsledamöter med gedigna erfarenheter av arbete i anletes svett, numera måste gym besökas för att någon skall svettas.

  • Fram till kalla krigets slut låg den svenska försvarsbudgeten runt tre procent av BNP. På 1950-talet ännu högre.

   Idag är den en procent av BNP, runt 65 miljarder men har varit ännu lägre. Nato tycker att varje land ska satsa två procent av BNP.

 4. Ja jäklar vilka tekniker det fanns i SE då ! Hade bra koll på vad som hände, en 18 år hemligstämplad morbror som drog kablagen i lansen, samt signal ledningarna på F13. En flygstrids ledare som var med på ett hörn och låste radarn på ”spårvagnen” Lockheed SR71, m.m. Och J35 det första planet som kunde ”tvärnita” med/via kort parad/Kobran, https://www.youtube.com/watch?v=jqiDEcfSnXs , fick av en serbisk strids pilot fick veta att den kallades ”ryss skräcken” nere på balkan. Bara hur J35an kan manövreras , https://www.youtube.com/watch?v=qWOINzyCLL4 från våra finska vänner. För att kvotera en britt som sade ”Om Battle of Britain hade stått mellan SE och UK 1962 så hade UK förlorat på två veckor” Måste nämnas att en Lockheed chef en gång sade ”that damn Swede can read air” om den då redan ”exporterade” Clarence ”Kelly” Johnson, så det låg kanske i generna som idag är på väg att bli utrotade.

  • Kom ihåg en incident med en Belgisk flyg attaché på F13 besök, när jag såg Lansen. Denne blev bjuden på en provtur i en Lansen. Rätt som det var sköt attachén ut sig med katapult stolen. Det var knäpp tyst i flyg ledar tornet, attachén dalade sakta nedåt i fallskärmen. Så hörde piloten av sig, ”detta är röd Bertil 3, nu flyger jag cabriolet”. Jag var ej på plats, men så var nära kontakt som höll på att skratta sig fördärvad. Röd Bertil 3 är vad jag kommer ihåg, kanske var ett annat insignia, men cabbad Lansen och klåfingrig flyg attaché, är dagens sanning.

 5. Hur kunde Pettersson veta från sin skuta,att de endast var ”spaningsflyg”.
  I så fall borde han också kunna se,hur de flög in över främmande länders territorium.
  Har en nära anhörig som satt i ett Bergrum.och kunde på skärmen titta långt in över Baltikum o- östra delarna av Ryssland ! Tror detta var ett av de ”försvarsnästen”,som Wennerström sålde till ryssarna..
  Stenbock fick nog av flygvapnet redan årtionde tidigare,och följde inte deras barnsliga lekar längre. Ännu i dag på ålderns höst,minns jag mig fått lära,att fienden ligger ” två fingrar vänster om kyrktornet”…
  Nåja,det var ju lätt att inbilla oss yngre vansinnet,redan på den tiden. 😉

  • Jag tror inte de flög in över Sovjet runt 1970, däremot var de nog väldigt nära många gånger, liksom tvärtom.

   Dessutom tvivlar jag på att någon radar såg långt i över östra Ryssland från något bergrum i Sverige. Det görs inte än idag. Räckvidden tror jag låg på 10-15 mil.

   Det är därför man idag använder flygande radar.

 6. En gång i tiden hade vi ett försvar som hette Duga . Nu har vi väl knqaappt något utom En ÖB som går i Prideparad Slukhålet som tar alla resurser måste stoppas

  • Pettersson raderade några kommentarer. Wolfie/Luger kan tydligen inte bestämma vilket alias han ska använda eller hyfsa språket.

  • När var det? På 60 talet talade officerarna om att Sverige kunde hålla ut 1 Vecka om Sovjet skulle anfalla.

Kommentera