Myter för rysstroll – 5

UKRAINA. Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före invasionen hade en ström av desinformation banat väg för Rysslands attack. Under hela kriget har spårats och avslöjats Kremlvänlig desinformation.

Rysk folkomröstning i Ukraina

För drygt ett år sedan inledde Ryssland ett oprovocerat anfallskrig mot sitt fredliga grannland Ukraina. Detta visade hela världen att den ryska regimens avsikt är att expandera det egna territoriet på andra länders bekostnad. I dag kämpar Ukraina fortfarande för sitt oberoende och fortsätter visa sin vilja och motståndskraft att stå emot det ryska angreppet.

Ryssland förberedde kriget mot Ukraina genom att sprida myter om landet. Långt före själva invasionen den 24 februari 2022 hade en strid ström av desinformation banat väg för Rysslands militära attack. Under hela kriget har det spridits Rysslandsvänlig desinformation. Nedan kommer del fyra av några av de seglivade myterna om kriget som aktivt sprids av Kremls kanaler för desinformation.

Myt 5: Ukraina är en artificiell skapelse, inte en suverän stat.  Ukrainska områden har historiskt sett tillhört Ryssland. Invånarna i dessa områden har utan påtryckningar uttryckt sin politiska vilja att åter bli ryssar och det är Rysslands plikt att befria och skydda dem.

Ukraina är en suverän stat med en egen identitet och mångårig historia. Att förneka att Ukraina är en suverän stat är ytterligare exempel på desinformation som regimvänliga opinionsbildare spridit i åratal. När Ryssland försökte rättfärdiga det olagliga markrofferiet genom att hålla skenomröstningar i de tillfälligt ockuperade territorierna i Ukraina, kom det inte som någon överraskning att kremlvänlig desinformation än en gång användes för att bestrida Ukrainas suveränitet.

Regimvänliga opinionsbildare har ofta använt historierevisionism för att öka stödet för den nuvarande ryska regimens politik. De har till och med försökt påverka den allmänna debatten till stöd för den olagliga annekteringen av tillfälligt ockuperade områden i Ukraina. Det är ett väldokumenterat faktum att Putin är besatt av att skriva om historien.

Dessa skenomröstningar var överhuvudtaget inte fria och demokratiska. Väljarna tvingades rösta i strid med Ukrainas grundlag när beväpnade soldater gick från dörr till dörr och samlade in rösterna. Hela valprocessen stred mot folkrätten och fördömdes i FN-resolutionerna om annekteringen. Annekteringsbeslutet visar att Rysslands krigföring syftar till att expandera ryskt territorium.

Myter för rysstroll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Myter för rysstroll – 5

  1. Den lokala puttebrigaden har i alla fall börjat inse det döfödda i att ta upp ”folkomröstningen” från 2014 eller 2021 i diskussionerna här. Det är alltid något.

    12
    5

KommenteraAvbryt svar