Linjen ligger fast – inga kärnvapen

NATO. Sveriges linje är att Sverige ska hålla samma linje som Danmark och Norge och säga nej till kärnvapen på svensk mark. Det säger nu utrikesminister Tobias Billström (M) till TT. – Det är fortsatt den moderata linjen långsiktigt, säger han till journalister efter EU-nämndens sammanträde på fredagen.

Utrikesminister Tobias Billström Foto: Axel Adolfsson

Frågan är kopplad till ansökan om medlemskap i Nato. Linjen i frågan om kärnvapen blossade upp efter att överbefälhavare Micael Bydén rekommenderade att Sverige inte bör ha förbehåll i anslutningsprocessen.

Regeringen har av oppositionen anklagats för att vingla i frågan och frångå enigheten som funnits i frågan om Nato. Landets nye utrikesminister håller inte med.

Det går ju inte att ändra det faktum att vi har lämnat in en ansökan som just nu processas, och den lämnades in utan förbehåll. I och med att vi har gjort det, så blir det väldigt märkligt om vi ska ta upp en parallell diskussion. Jag tror att vi ska hålla oss till vad som faktiskt står i den här ansökan, säger Billström till TT.

-Pettersson säger att det var S-regeringen som lämnade in ansökan om medlemskap i Nato utan förbehåll om kärnvapen den 16 maj 2022. S-regeringen hade brett stöd i riksdagen. Vänsterpartiet och Miljöpartiet var de enda partierna som var emot Natoansökan.

Den 5 juli 2022 undertecknade samtliga Nato-länder, inklusive Turkiet Sverige och Finlands anslutningsprotokoll till Nato så jag undrar varför Turkiets Erdoğan tjafsar om något han redan godkänt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Linjen ligger fast – inga kärnvapen

 1. Ska man gå på ord så låter det ju bra.
  Ska man gå på empiri, både regeringarna Quisling (Reinfeldt) I&II och Billströms egen historia, så låter det sinte så bra.
  Och ska man gå på hur han och hans parti nästan slagit sossarnas rekord i att bryta vallöften redan under valåret…
  …tja, jag har en bro att sälja på Krim för att låna ett amerikanskt uttryck för hur lättlurade hör det de vill.

  3
  1
  • Vi har lärt oss hur mycket man kan lita på politiker.
   Inga kärnvapen på Svensk mark. Men, kan man ju undra, hur det blir på svenskt vatten. Vilken kontroll kommer att göras på amerikanska yt och undervattens farkoster på besök? Gissar nada!

   4
   3
   • @onkelbjrn : Oh, du glömde “under” svensk mark…😉 Det finns stora militäriska vapengömmor under våra svenska skogar idag, vad hindrar dem från att byta ut dessa vapen mot kärnvapen?

    3
    1
 2. Ja det ligger något i det !? Finland och balt staterna är ju närmare den traditionella fienden??! Men behöver vi verkligen fundera på detta?? När alla politiker slitit tummen ur arslet så är Ryssland redan besegrat och styckat och sålt av segraren ukriana . Och få behövs inga kärnvapen närmaste kärnvapenmakt är kineser och tokiga muslimska jihadist stater ? Är det inte bättre att se till att Israel har taktiska kärnvapen så dom inte når då långt norr ut??

 3. Detta är en show utan like… vi hade egna kärnvapen nästan iaf….osså sade USA att de skydda skydda oss vad det nu i det läget betydde…… om vi inte hade egna kärnvapen….. bättre att ha egna vapen än att regera under förmyndare……. att få stöd/support av NATO kräver också att NATO stöder det osv…… kan man tolka detta som att vi inte är fria? Troligtvis?

  11

Kommentera