Det här är inledningen på ett oerhört stort ryskt bakslag, inte någon krigslist

UKRAINA. Den ryska försvarsministern har beordrat en rysk reträtt från staden Cherson. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm, säger att reträtten utgör ett enormt ryskt bakslag, men påpekar att reträtten kommer att ta tid och kantas av stridigheter, rapporterar Yle.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm. Kuriosa: Joakim är sonsons son till Finlands tidigare president Juho Kusti Paasikivi som var efterträdare till Gustaf Mannerheim och företrädare till Uhro Kekkonen. Joakim Paasikivi är av finländsk och estnisk härkomst och har både svenskt och finländskt medborgarskap. Åren 1979–1980 gjorde han värnpliktsutbildning vid svenskspråkiga Nylands brigad i Finland och på Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaurs garnison i Sverige.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu uppges på onsdagen ha beordrat de ryska styrkorna att dra sig tillbaka från staden Cherson i sydöstra Ukraina. Beskedet kom efter att den ryska generalen Sergej Surovikin, som har det övergripande kommandot över kriget i Ukraina, sa i en tv-sänd kommentar att trupperna bör dra sig tillbaka till floden Dnjeprs östra strand.

Detta som följd av logistiska problem och för att bespara soldaters och civilas liv.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi, sa Surovikin redan den 18 oktober att man i Ryssland skulle förbereda sig för tråkiga besked. – Redan då hade den ukrainska offensiven gjort situationen för de ryska förbanden ohållbar, säger Paasikivi.

Paasikivi påpekar att den ryska ledningen sannolikt vill undvika en liknande situation som den i Charkivregionen i september. Där blev den ryska reträtten kaotisk och den ryska ledningen var i efterhand tvungen att hitta på att reträtten varit planerad.

Nu säger man att ”nu kommer det här tråkiga beskedet” och det är för att kontrollera informationsmiljön. Det går dåligt för ryssarna. De kan inte vara kvar på den sidan floden, utan måste evakuera.

Ukrainas ledning skeptisk. En reträtt från floden Dnjeprs västra strand antas betyda att de ryska styrkorna lämnar staden Cherson, som ligger på den sidan om floden. Det skulle innebära ett stort bakslag för Putin.

Men i Ukraina har man tagit emot de ryska uppgifterna med viss skepsis.

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Zelenskyj, uppgav på Twitter att ”Ukraina befriar områden baserat på underrättelseuppgifter, inte på i förväg bestämda tv-uttalanden”.

Podolyak har också sagt att man från ukrainskt håll inte ser några tecken på att ryssarna tänker lämna Cherson utan strid och att ryska soldater fortfarande finns kvar i staden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i sin tur antytt att det hela kan handla om en fejkad rysk reträtt för att lura ukrainska trupper in i skyttegravsstrider i staden.

Joakim Paasikivi tror däremot inte att det handlar om krigslist från Rysslands sida. Han tror att det här är inledningen på ett stort ryskt bakslag, men säger att en reträtt av den här sorten kräver tid.

Bara för att ryssarna har sagt det här så blir det ju ingen skillnad på marken, utan det är en militär operation som kommer att ta tid, kanske veckor, att genomföra.

Det är inte så att de ryska förbanden magiskt flyttas någon annanstans.

Paasikivi påpekar också att en reträtt över floden som sker samtidigt som en fiende fortsätter trycka på, är en av de svåraste militära manövrerna man kan göra.

Det har kommit rapporter om att ryssarna har gjort förstärkningar i staden och det kan mycket väl vara sant eftersom man måste ha ett ordentligt skydd bakifrån medan man skyddar övergångarna.

Enligt Paasikivi är det sannolikt att vi kommer se många artilleridueller och att ukrainarna kommer fortsätta trycka på mot flodövergångarna, samtidigt som ryssarna försöker minera, spränga och skapa stor förstörelse under reträtten.

Även om de ryska trupperna retirerar från staden Cherson kommer majoriteten av Chersonregionen att vara kvar under rysk kontroll.

Paasikivi tror inte att Ukraina kommer kunna fortsätta sin offensiv på den vänstra sidan av floden heller.

Det är svårt att anfalla över en flod. Här kommer ukrainarna nog att välja att gå fram på någon annan plats, till exempel i Zaporizjzjaregionen. Men först har de den här striden att klara av.

Paasikivi tror att ambitionen från Rysslands sida är att ha en front som är stilla och försvarbar under vintern.

På den vänstra sidan av Dnjepr förbereder man och gräver skyttegravar, sätter upp betonghinder och gör försvarsförberedelser. Det gör man även i Donbass, säger Paasikivi.

Jag tror att det ingår i den politiskt strategiska planen att man vill få det att se ut som att ”här tar det stopp”, och att väst ska tröttna på att stötta Ukraina och pressa ukrainarna till förhandlingsbordet.

Beordrandet av en reträtt har generellt beskrivits som en ”manöver” snarare än en ”reträtt” i ryska medier. Flera Kremllojalister har också ställt sig bakom beskedet, rapporterar The Moscow Times.

Margarita Simonjan, chef för det statsägda mediebolaget RT, sa att reträtten var nödvändig för att undvika att exponera ryska trupper på den västra stranden av floden.

Jevgenij Prigozjin, grundaren av den paramilitära Wagnergruppen, meddelade att den ”extremt svåra” uppgiften att dra tillbaka trupper med minimala förluster som följd skulle vara den ”största prestationen som Surovikin kommer att behöva klara av”.

Även den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov ställde sig generellt positivt till Surovikins besked. Men såväl Prigozjin och Kadyrov ställde även kritiska frågor gällande det ryska militära beslutsfattandet.

Paasikivi menar också att det finns många ryska militära hökar som inte är nöjda över den här reträtten. Han ser också att det finns en risk att beskjutning mot civil och energiinfrastruktur i Ukraina nu intensifieras.

De här hökarna är inte nöjda och behöver blidkas på något sätt.

Moskva-installerad ledare i Cherson död:
På onsdagen kom det också uppgifter om att den Kreml-tillsatta guvernören i Cherson, Kirill Stremousov, hade dött i en bilolycka.

Vladimir Rogov, en annan Moskva-tillsatt tjänsteman i Zaporizjzjaregionen, sa att Stremousov dog när han försökte undvika en lastbilschaufför som gjorde en ”farlig manöver”.

Paasikivi säger att det är möjligt att Stremousov faktiskt dog i en bilolycka och att det finns bilder som visar att han tagit bort säkerhetsbältet i bilen för att snabbare kunna ta sig ut ur bilen.

Men samtidigt följer dödsfallet ett mönster från Donbass från 2014 och 2015 där flera rebelledare dog i olyckor eller blev beskjutna. – Det vill säga när de här personerna blev ”obekväma” så plockades de förmodligen bort av den ryska säkerhetstjänsten, säger Paasikivi.

-Pettersson säger att Antonovsky-bron blir svår att använda den närmaste tiden…

Världens näst starkaste armé flyr från Cherson…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Det här är inledningen på ett oerhört stort ryskt bakslag, inte någon krigslist

 1. Paasikivi hette Hellsten och var Finlandssvensk, 60.000 Finlandssvenskar förfinskade sina namn år 1906. Paasikivi var den som lotsade Finland under de kritiska åren, talade flytande ryska, med dagens svenska mått, högerextrem. Morgon sur och kolerisk, om någon försökte tala med honom innan han rökt första cigarren och druckit en kopp kaffe
  och öppnat Svenska Dagbladet, väste han, satan, satan. Lurade fullständigt stillestånds kommissionen. Ryssen Zadov ordföranden i nämnda, blev avrättad när han återvände till Moskova. Från ryssarna kallades Paasikivi Nordens farligaste man.

  8
  7
 2. Orcerna anföll Bakhmut igen men den här gången med bättre trupper, inga mobiks eller separatister och från 3 håll. till orcernas stora besvikelse slog ZSU återigen tillbaka orcerhorden. Vingårdarna i Bakhmut blir väl godslade med orcer. Rysstrollen kan nu drägla över orcerhordens framgångar i Cherson, Donbass samt Luhansk.

  11
  12
 3. Vet inte hur stora striderna blir på flodens högra sida. Ukraina har nu kontrollen över all mark fram till flodstranden inklusive Cherson så Puttes terrorister sprang fort.

  Som nämnts tidigare så är den vänstra sidan av floden stark befäst med tre försvarslinjer, även om den första redan övergivits. Men jag skulle misstänka att Ukraina kommer in norrifrån mot den och inte försöker sig på en flodkorsning söder om dammen.

  22
  10

Kommentera