Sverige måste öka insatserna för att bekämpa systemisk rasism, uppmanar FN-experter

INVANDRING & RASISM. Svensk polis får kritik från FN för sitt arbete med att bekämpa systematisk rasism inom poliskåren, skriver UN.org. Kritiken kommer från en särskild expertgrupp som FN:s råd för mänskliga rättigheter formade efter det uppmärksammade mordet på George Floyd i USA.

År 2000. Detta är bara en bild, det finns många…

Sverige är det första land som bjudit in gruppen för att låta sig granskas. Kritiken består bland annat i att Sverige inte samlar in och analyserar data kring etniskt ursprung. – Sverige behöver samla in och använda sådan data för att bekämpa den systematiska rasismen, säger expertgruppens ordförande, Yvonne Mokgoro.

Sådan insamling går dock emot lagen, säger Caroline Olstedt Carlström, expert på GDPR och ordförande för Forum för dataskydd. – Det är förbjudet att behandla uppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, säger Caroline Olstedt Carlström.

En expertpanel inrättad av FN:s råd för mänskliga rättigheter besökte Sverige mellan 31 oktober och 4 november. Expertpanelen är tillsatt för att undersöka brott mot mänskliga rättigheter i samband med brottsbekämpning kopplat till personer med afrikansk bakgrund.

-Pettersson håller delvis med expertpanelen. Givetvis ska vi samla in data om etniskt ursprung och religion, men inte för att mäta systematisk rasism för det finns inte i Sverige, utan för att mäta vilka grupper som är överrepresenterade i grov brottslighet, det förbjöd S-regeringen Kriminalvården år 2002 att registrera, detta för att dölja problemen med viss invandringen.. Det görs i andra länder och behövs för att använda resurser effektivt.

Utredningen börjar bli gammal. Undrar varför det inte görs en ny?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Sverige måste öka insatserna för att bekämpa systemisk rasism, uppmanar FN-experter

 1. Har kommenterat detta tror på annan plats…. vi har beviljat miljoner UT och rasismen frodas….. naturligtvis måste vi då stoppa detta inga mer BUT så länge inte rasismen är borta…. det är bäst för alla o´ch billigast för de som offrar deg för detta

  • Björnw
   ”, deg”?. Du klagar på svenskar men gillar Rysslands agerande. Du är inte trovärdig.

 2. FN, denna bedrövliga och sorgliga organisation, tänk om de ägnade sig åt det som de egentligen skulle göra men det är tyvärr det minsta av det man ser och hör från denna org.
  Vad har sagts om ryssarnas överfall på Ukraina eller om mullorna i Iran som exempel ?
  Vad gör FN, jo de tigger och samlar in en massa pengar från de länder som villigt ställer upp, Sverige t.e.x. och sedan slösar de bort dessa medel på en massa oväsentligheter som klimatskojeri och annat som har som mål att skrämma och undertrycka de människor som inte har förmågan att tänka själva !

 3. Varför är expertgruppen till 66% afrikaner, lätt att det ej blir sett med opartiska ögon eller hört med öron hört utan att påverkas felaktigt.

 4. BLM är en rasistisk organisation på riktigt.

  Strukturell rasism är inget som förkommer i Sverige. Det är ett påhitt för att själv kunna ta sig längre fram i kön och få sola sig.

  Rasistkortet är förlegat men identitets och wokevänstern fortsätter som inget hänt

  Varför hyllas en kriminell som Floyd? Jo endast för att han var färgad.

  22
  2
 5. ”Sverige behöver samla in och använda sådan data för att bekämpa den systematiska rasismen, säger expertgruppens ordförande, Yvonne Mokgoro.”

  Men hur vet hon att den ”systematiska rasismen” finns om hon säger sig sakna faktaunderlaget som krävs? Svaret är att för postmodernister finns allt man säger oavsett om det finns eller inte och vice versa.

  19
  2
 6. FN har ju totalt spårat ur. Dags att säga tack och adjö till denna PK organisation som bara kastar skit på civilserade länder.

  31
  3
 7. Något sådant skriver inte Aftonblaskan idag, trots att det begås många gånger fler brott än i början på 2000 talet, ? Vi har en ryggradslöa Media idag!

  22
 8. Att kalla någon för Rasist är lika Rasistiskt som att själv vara Rasist.
  Fullt jämförbart med att begagna sig av N-ordet.
  F.ö. är detta i huvudsak ett importerat fenomen där främst de svenska infödingarna blir utsatta.

  18
  2
 9. I dagens Sverige har nog Polisen tillräckligt att göra än att hålla på med detta ständiga tjat och trams om rasism hit och dit…Vi vet hur det ser ut och vi vet också att Poliser slutar för att dom inte orkar längre.Statistik hjälper knappast upp situationen som råder….

  26
  3
 10. Lägg ner pajasorganisationen FN, för de ställer bara till besvär för allt och alla, utom sina värdelösa tjänstemän med idiotlöner….

  39
  1
 11. He he, FN rasismdelegation bör åka till valfritt arabland och mäta den djupa rasismen mot judar och alla afrikaner med mörk hudfärg. Där kan man prata om avgrundsdjup rasism från nästan alla araber mot ovan människor, men naturligtvis åker de istället kanske till det minst rasistiska landet i världen och killgissar.

  38
  2
 12. Håller med Sverige måste eliminera de invasiva rasistiska grupperna om det inte går tvångsförflytta rasisterna till sina hemländer !

  36
  2
 13. Undrar om inte det enklaste är att sparka alla etniskt Svenska poliser och bara anställa islamister.
  De rashatande och nasseanstrukna Svenska snutarna är mest till problem .
  Man ser ju dagligen att det fungerar bättre i Iran och Irak och liknande länder .

  23
  4

Kommentera