Alla somalier begår inte brott, bara 62 % av de unga är dömda

BROTTSLIGHET & INVANDRING. I Danmark för man fortfarande statistik på brottslighet och etnicitet, vilket av någon konstig anledning förbjöds av den socialdemokratiska regeringen i Sverige år 2002. 

Nöjd man som tuggar drogen kat och inte är så intresserad av arbete, européer och folk från Sydostasien är dock annorlunda.

Det är tidningen Jyllands-Posten som publicerar en ny analys som tankesmedjan Unitos gjort utifrån data som justitieministern gett till danska parlamentet.

De tittade på hur många män födda 1985, 1986 eller 1987 som fick minst en dom för brott mot brottsbalken mellan de var 15 och 30 år gamla. Exempelvis böter eller fängelse för stöld, inbrott, våld eller människorov. Trafikbrott ingår inte i datan.

 • Somalia: 222 av 357 män dömda, det motsvarar 62 procent
 • Libanon 322 av 535, alltså 60 procent.
 • Marocko var det 54 procent medan Irak, Iran och Jugoslavien låg på över 40 procent. Turkiet och Pakistan ligger också högt.

Folk med bakgrund från Vietnam hamnade på 22 procent och Danmark 18 procent. Andelen för kvinnor har inte räknats med i undersökningen.

– Siffrorna visar att en mycket stor andel av unga män från några av de stora migrantländerna har blivit dömda för brott mot brottsbaken, sa Lasse Birk Olesen, medgrundare till Unitos.

– Det är några ursprungsländer som visar stora problem med kriminalitet och andra, företrädelsevis i Europa och sydöstasien, som nästan är nere på nivå med danskarna.

Det är Unitos som har sammanställt siffrorna, som är baserade på uppgifter från justitieministeriet. Grupper med färre än 50 personer undantas från statistiken, det är nog anledningen till att det inte finns några afghaner med, de är i Sverige.

Dømte mænd årgang 1985-1987

Vi har skrivit om detta tidigare men Danmarks DK tog upp det nyligen så en repris blev aktuell.

En somalier kostar i snitt 219.000 kronor om året och dom är inte dyrast

-Pettersson har alltid sagt att det är skillnad på folk och folk, det höll till och med Aftonbladet med om år 2000…

Samtliga länder i toppen är muslimska utom f.d Jugoslavien men de hade en stor del muslimer inom gränserna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Alla somalier begår inte brott, bara 62 % av de unga är dömda

 1. ”Att föda barn och vänta på nästa utbetalning är vårt främsta mål”, är rubriken:på en uppsats om somalier, utgiven av Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs Universitet. Den somaliska familjen beskrivs som en storfamilj där många barn utgör en status symbol och att somalier är den största afrikanska gruppen i Sverige, samt att nästan 70 % av dem är under 30 år.

  Uppgiften om många barn bekräftas av en artikel (med bild) från 2008 i TTELA (f.d. Trollhättans Tidning – Elfsborgs Läns Allehanda): ”Isse Dahir Hassan, stolt familjefar från Somalia, trivs bra i sitt nya hem i Vänersborg. Förutom hans fru och de nio barnen bor också hans mamma, bror och brorson i radhuset. Och så väntar de tillökning”. – ”Jag vill ha fler barn”, säger Hassan.
  https://www.ttela.se/nyheter/v%C3%A4nersborg/hassans-trivs-bra-i-sitt-nya-hem-1.3072148

  3 år senare, 2011, publicerades en uppföljning till ovanstående artikel av bloggen ”Varför Gör Ni Detta Mot Oss?, som undrade: ”Vad kostar familjen Hassan?” Man kom fram till att kostnaden för att hålla igång Hassan och hans familj under introduktionstiden på 3 år uppgick till nästan 8 miljoner. Vidare att Hassan inte heller har några planer på att frugan skall förvärvsarbeta, eftersom han ”vill ha ännu mer barn.”
  http://varforgornidetta.blogspot.com/2011/07/somalisk-jattefamilj-kraver-ny-lagenhet.html

 2. Nu ska vi inte dra några förhastade slutsatser här det är ju bara 62% dömda! Bland återstoden finns då de som misstänkes men som bevisen inte räckte emot. Så har vi de som fick åtalseftergift, och de som aldrig greps för att polisen inte hann få fast dem. Räkna bort alla dessa så finns det faktiskt några som är helt oskyldiga…

 3. Såg ett program för 10 år sedan från Jemen som också tuggar kat.
  På frågan varför taxichauffören tuggade kat blev svaret
  Annars orkar jag inte köra 18 timmar om dygnet.
  Vad kostar kat?
  Mycket jag får köra 12 timmar för att få ihop nog med pengar.
  Med det tänket så är det inte svårt att förstå deras situation.

 4. Finns folk av som inte vill göra något för att förbättra sitt liv. Men OK 38% som bara slappar är mycket

Kommentera