Ryssland har förlorat fler än 90.000 soldater

UKRAINA. Rysslands ”oåterkallelig förluster” i kriget mot Ukraina har precis blivit kända, de är fler än 90.000. En av de två källorna till denna information arbetar i FSB, Ryska federationens federala säkerhetstjänst, den andra är en före detta statlig säkerhetstjänsteman. Detta inkluderar soldater som dödats, är försvunna, har dött av av skador eller heller blivit handikappade så de inte kan återgå till militärtjänst, rapporterar Meduza.

Denna nya uppskattning ligger nära de siffror som tidigare angetts av Pentagon och det brittiska försvarsministeriet. I augusti uppskattade Pentagon att 70–80 tusen ryska soldater hade dödats eller allvarligt skadats sedan krigets början. I september uppgav den brittiske försvarsministern Ben Wallace att den ryska arméns totala förluster översteg 80.000; av dessa troddes cirka 25.000 ha dödats.

Sedan invasionens början den 24 februari har det det ryska försvarsministeriet redovisat förlusterna endast tre gånger. Senast detta hände var den 21 september, då försvarsminister Sergey Shoigu sa att 5.937 ryska soldater hade dödats i kriget.

Mediazona och BBC News Russian har publicerat en gemensam rapport om Rysslands krigsoffer, baserad på officiell dokumentation tillgänglig via öppna källor. 7.184 dokumenterade dödsfall var den minimala siffran den 7 oktober, baserat på information med öppen källkod.

Den ukrainska militärens generalstab uppger att på morgonen den 12 oktober att 63.000 ryska soldater har dödats i Ukraina.

Meduza drivs av ryska journalister som lämnade den väl respekterade Lenta i protest mot avsked av deras chefredaktör. Meduza är baserad i Riga, Lettland men med ett stort nätverk i Ryssland. Journalister i Ryssland riskerar 15 års fängelse om de inte rapporterar som regeringen vill.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

39 thoughts on “Ryssland har förlorat fler än 90.000 soldater

 1. Ryssland är en terroriststat. Vladimir Putin – rysk 1:e terrorist. Totalt avsaknad av självkritik. Värnar inte om liv. Hänsynslös och kall. Förhoppningsvis på väg bort.

  15
  6
 2. Det finns bara en utväg. När fascisten och den kriminelle Putin ger sig dör inga fler. Nu kommer han nog inte att ge sig så därför måste hans armé förintas. Vartenda spillt människoliv beror på fascistens intåg 24 februari. Slava 🇺🇦

  27
  8
 3. Stenbock – Putin har totalt sannolikt mördat minst 120.000 människor. Minst 60.000 egna soldater + 30.000 oskyldiga som försökt försvara Ukraina mot Putins terrorister + tiotusentals civila, kvinnor och barn.

  Därför är Putin en så hatad man som även Indien vill stoppa, och Kina håller sig en bit ifrån. Till och med hans tidigare förtrogna börjar ta avstånd från den stora lögnen som nu endast bärs vidare av de vidrigaste av alla väsen och varelser.

  När de inser sanningen kan vi närma oss fred.

  30
  9
  • Thor:
   Tack för dina uppskattade siffror….
   Trodde i min enfald,att ”Pentagon o. brittiska Försvarsministeriet” även hade publicerat sina förbundnas förluster !
   Åter en gång tänk såååå många liv som sparats,om Ukraina valt att sitta vid ett bord i förhandling om en vapenvila .

   19
   28
   • Är du riktigt dum eller bara gammal och snurrig? Den som försvarar sig är inte orsak till skadorna! Ukraina kommer aldrig att sluta försvara sig. Vi får se hur länge Putin kommer fortsätta att mörda oskyldiga.

    29
    11
   • Det var Ryssland som den 24 februari 2022 förklarade krig mot ett annat land i Europa och inget annat. Hur mycket ni Putin facister än försöker förminska.

    26
    8
   • Stenbock
    Jag håller med dig.
    Det bästa är en fredsförhandling med respekt för folkets vilja i Ukraina (demokratiskt).
    Både Ryssland och Kiev regimen bör kunna komma överens år 2022.
    Västvärlden med USA i fronten ska hålla sig borta från detta sargade land.
    Det gör redan 7/8 av världens befolkning.

    14
    18
   • Alla håller med dig. Hela världen håller med dig, nästan… Putin håller inte med dig, därför krigar han.

    16
    5
   • Thor:
    Om du avser mig med ”dum eller gammal snurrig” är jag inte van, att man bemöter någon med en annan åsikt,genom sådana ordval !
    Nog bör man kunna ha olika åsikter,utan att nedvärdera sin antagonist ?
    Ren fakta vad gäller stupade är väl relevant för båda sidor ?

    12
    11
   • Om man lägger ansvaret på den som försvarar sig, och vägrar förstå galenskapen i ett sådant resonemang, så finns inte många beteckningar att välja på för tossigheterna.

    11
    6
   • Men jag ber om ursäkt!

    Har dock svårt att förstå hur någon så länge och så envist kan stå upp för en logisk motsägelse som är så korkad att träden vissnar.

    8
    6
   • Stenbocken du är så obegripligt dum så det finns ingen gräns.
    Om Ukraina skulle ha valt att sitta ned vid förhandlingsbordet så hade det sparat många människoliv skivor du.
    Vem skulle Ukraina förhandlat med?
    Med en gangster och hans band kan man inte förhandla med som inte respekterar några avtal överhuvudtaget.
    Jag väntar fortfarande på dina tips om vilken historia jag ska läsa.
    Hälsningar från sandlådan.

    6
    8
 4. Hur många av de försvarande i Ukrainas armé har dödats ?
  Detta tiges det tyst om,eller är det från Västmakterna ointressant,att informera om sådant ?
  Samtidigt vore intressant att veta hur många oskyldiga som dödats p.g.a konflikten !
  Pettersson kanske kan få fram dessa siffror ?

  19
  22
  • Tittar man på massgravarna som ryssarna har efterlämnat i återerövrade ukrainska områden så kan man fråga sig hur pass mycket ukrainskt folk som skulle bli dödade om hela Ukraina erövrades av ryssarna.

   15
   7
   • Ja, de måste försvar sig oavsett vad det kostar. Att släppa fram Putin skulle bli betydligt värre, inte bara för Ukraina, utan även för resten av Europa. När Putin är stoppad blir det fred!

    15
    6
  • Ensak kan vi vara överens om är att fler gamla och ungar har blivit dödade i Ukraina,
   den fega Putin siktar in dig på Bostadshus ,skolor lekplatser där människor inte kan
   försvara sig!

   10
   8
  • Stenbock
   Man attackerar sina meningsmotståndare med de verse glåpord för att bli bekräftad och älskad av alla likasinnade på bloggen.
   Faktan blir sekundär när man är känslostyrd och dessutom drivs av ett riktat hat mot en specifik fiende.
   Det påminner om socialisternas hat kampanjer mot SD som vi har beskådat i årtionden.
   Jag gillar inte den här utvecklingen.

   10
   3
   • Jag har bett om ursäkt. Som tur är handlar det om skrivna ord. När riktigt hat går överstyr i verkligheten resulterar det i vad Putin håller på med i Ukraina.

    3
    4
 5. Ja många har väl gått upp i rök eller blivit tapetserade i tanksen när ammotornet träffats i de moderna rysskistorna av metall.

  Kast med litet torn har fått en ny innebörd som kanske ”sport” inom rysk krigsindustri?

  25
  4
 6. Synd om de ryska soldaterna. Men riktigt bra då utgången av det kriminella kriget kan avslutas snabbare. Slava Ukraina 🇺🇦

  39
  10
  • Två vidriga undermänniskor gör tumme ned. Vilka vidriga kräk ni är. Slava Ukraina 🇺🇦

   26
   11
 7. den fete
  Hur definierar man soldaterna från DPR och LPR?
  Är dem Ryssar eller Ukrainare i statistiken?

  14
  33
  • Nu finns ju inte DPR och LPR i juridisk mening på riktigt. Det är ockuperade delar av Ukraina. Samma sak gäller även där, Putin friserar statistiken och döljer de verkliga förlusterna.

   35
   8
   • När Putin börjar se sanningen istf att leva i sin fantasivärld så kan det bli fred!

    20
    7
  • ”If wars can be started by lyies,
   can peace started by TRUTH”
   Julian Assange

   14
   16
   • Jag gillar just den kommentaren. Och det särskilt med tanke på dom svenska fnasken som svenska militären använde för att snärga den elaka glapp käften åt usa

    7
    1
  • Gamling, de vanliga benämningarna på dom som slåss med fienden mot sina egna landsmän är landsförrädare, överlöpare, quisling, kollaboratör och säkert något mer…

   25
   7
   • Dispans dock om hemlandet styrs av en kriminell monsterregim. Annars vore ju varge försök att störta en tyrann bli landsförräderi. Vilket i och för sig en sådan regim anser om sådana frihetskämpar. Det finns några ryssar som deserterat till Ukraina inte för att slippa slåss utan för att slåss med dem. Och en hel drös vitryssar har gjort detsamma vilket man ska i åtanke om Lukasjenko dkulle kunna övertalas till att anfalla, något som Putin verkar försöka honom att göra.

    8
    2
   • Ja av någon anledingförsvinner mina svar och då kan ja tröttna på att skriva igen . Och det tycks vara någon slupgenerator som bokstav i orden ?
    Och långa överhettade svar orkar ja inte upprepa

  • Det spelar i magen roll hur du defigera soldater det viktigaste är vem dom sjuter på ? Och ryssar har ju kinappat en massa ukriana och kört i väg på samma sätt som man gjorde i balt staterna? Och det är ju då särskilt svårt att veta var dom vapens pekar ? Om Putte nu försöker sig på någonin kallelse av dom som plötsligt blev medborgare i Ryssland kan det vara svårt att veta var vapens riktas om dom nu inte drar till något annat land för att försöka undvika att skjuta på sina grannar.
   Dessutom är det ju så att döds siffrorna för för en oavgjord neutral utgång bör ligga på 3/1 och det gör det ju inte ryssarnas dödssiffrorna på 7 till 8 det är ganska meningslöst försöka Della upp soldater i vem just nu är ju zelensky upptagen med att slakta av prov ryssar ?? Antagligen då ger det ett plus för det asiatiska passagerarplan man sköt ned

   2
   3
 8. Vi kan lugnt utgå från att den ryska statistiken inte redovisar hela sanningen. Dessutom är ett av syftena med Wagnergruppen just att dölja olika aspekter av verkligheten, inte bara krigsbrotten, utan även antal dödade. De verkliga förlusterna måste därför vara mycket högre.

  33
  9
  • Med tanke på att ryssen satt in mindre än 200000 man i konflikten kan vi vara säkra på,att förluster i tal om 90000 man är rent nonsen.
   Med nästan 50% iga förluster hade ryssens armé totalt havererat, speciellt som att Ukraina har åtskilliga hundra tusen soldater vid fronten.
   Rysslands reguljära armé har inte förlorat så många man här, det är främst folkrepublikernas styrkor tillsammans med Wagnergruppen som står för infanteristriderna.
   Ryska armen jobbar främst genom artilleri och andra tunga vapensystem.

   10
   9
   • Ja det är riktigt, Putins armé är nära kollaps trots att han tagit in förstärkningar från olika håll. 90.000 är ryssarnas egna siffror. Sannolikt är det fler i verkligheten.

    11
    7
   • En armé på ca 240000, som tar förluster på 90000 är förståss inte stridsduglig längre. Förnuftet säger att således är förlusterna för ryssarna avsevärt lägre. Varför skall vi tro på påstådda uppgifter av en rysshatande media baserad i huvudsak i en Baltstat? De tar ju istället order från USA,s prpagandaorgan ”Källor från Pentagon” resp UK ”Brittiska Försvarsdepartementet” (UK har INGET Försvarsdepartement).

    Här på bloggen är det samma visa med överdriven propaganda. USA och UK har köpt in en armé av Troll och ”bottar”

Kommentera