Camilla Olofsson åtalas, gifte bort sin dotter i Syrien

ISLAM. 56-åriga Camilla Olofsson – med kända terrorkopplingar – tog med sina barn från Sverige in i krigets Syrien. Nu åtalas hon för att ha gift bort sin dotter till en somalisk IS-terrorist. Tillsammans åtalas nu Olofsson och mannen, 28, för flera grova brott. Det rör sig om människohandel, äktenskapstvång och ett stort antal grova våldtäkter mot barn.

De två personerna – Camilla Olofsson, 56, och somaliern är båda hemmahörande på Järvafältet i Stockholm. Sedan i april sitter de båda häktade misstänkta för grova brott som ska ha begåtts i krigets Syrien mellan 2013 och 2015. Under 2013 reste de båda till Syrien för att ansluta sig till den terrorsekt som året därefter antog namnet Islamiska staten.

Med sig hade Camilla Olofsson sina två döttrar, som då var i tioårsåldern. 

I slutet av 2013 deltog både Olofsson och mannen i ett arrangemang som innebar att mannen gifte sig med kvinnans dotter. Sedan dess har de återvänt.

Nu åtalas bägge för flera grova brott.

Camilla Olofsson åtalas för människohandel, äktenskapstvång och medhjälp till grov våldtäkt.

Somaliern åtalas för människohandel, äktenskapstvång samt för ett stort antal grova våldtäkter mot flickan.

I stämningsansökan står: ”Syftet har således varit att de ska underkastas den ordning och de normer som gällt inom en sådan gruppering/terroristorganisation. Detta har för underåriga flickor inneburit att de ska gifta sig och bilda familj och följaktligen exploateras för sexuella ändamål[…]”

Camilla Olofsson har förekommit i terrorbejakande islamistiska sammanhang i många års tid. Hon var hustru till en högt uppsatt person i terrorgruppen al-Qaida, innan han dödades i Mellanöstern på 00-talet.

Säpo har under lång tid haft Olofsson och hennes familj under lupp. 2012 omhändertogs hennes son eftersom det bedömdes att han var på väg att lämna Sverige för att delta i en väpnad konflikt. Han lyckades sedermera rymma och ta sig till Syrien. Han har senare gripits i Turkiet för misstänkta kopplingar till IS.

Camilla Olofsson förhördes i fjol som vittne i en brottsutredning mot en av de kvinnliga IS-återvändarna. Hon uppgav då att hon befann sig i Egypten och Turkiet vid tiden för de brott hon nu misstänks för. 

-Pettersson tycker att eftersom Olofsson och somaliern underkastats sig Islamska statens regler borde de dömas efter samma regelverk…

***

TIDIGARE 2022-04-07. Camilla Olofsson häktad för människohandel och medhjälp till våldtäkt av barn

ISLAM. Camilla Olofsson, änka efter en tidigare al-Qaida-ledare har häktats på sannolika skäl, misstänkt för människohandel, äktenskapstvång och medhjälp till våldtäkt mot barn. Brotten ska ha begåtts i Syrien – men även i Sverige.

Olofsson och en 28-årig somalier, född i Sverige, häktades av Solna tingsrätten under fredagen. Båda nekar till brott.

Den 56-åriga Olofsson häktades för tre fall av människohandel, två fall av äktenskapstvång och ett fall av medhjälp till våldtäkt mot barn begångna i Syrien. Vissa av de misstänkt brotten sträcker sig tillbaka till 2012.

I häktningsprotokollet står det också att ”misstanken medhjälp till våldtäkt mot barn även omfattar gärningar skedda i Sverige”.

Olofsson har funnits i terrorkretsar i nära 30 år, enligt Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier.

Hon är den kvinna inom den här miljön som kanske är mest upphöjd. Av alla kvinnor i Sverige har hon högst status, säger Ranstorp.

Olofsson var tidigare gift med Mohamed Moumou, al-Qaida Iraks andreman som dödades i strid 2008.

Han var spindeln i nätet. Av alla terrorister som någonsin varit i Sverige är han den som har mest blod på sina händer, säger Magnus Ranstorp.

Enligt dokument i svensk domstol är Olofsson och familjen kända av Säpo som aktiva i våldsbejakande extremism. Även kvinnans söner har deltagit och en har dödats i strid, enligt domstolshandlingarna.

2020 omhändertogs änkans 17-åriga dotter, enligt LVU. Året tidigare hade flickans skola lämnat in en orosanmälan då man befarade att hon skulle giftas bort med en äldre man i Syrien.

Även flickans syster har berättat att hon blivit bortgift två gånger som minderårig. Uppgifter som överensstämmer med uppgifter som Säpo har lämnat.

I utredningen säger Olofsson att hon inte hade någon kännedom om makens verksamhet. Kvinnan anser att både hon och dottern behandlats som om de har kopplingar till våldsbejakande grupper.

Rätten ser det som osannolikt att Olofsson var ovetande. Maken var misstänkt för terroristhandlingar sedan åtminstone år 2000 och då bodde paret tillsammans. Enligt Säpo uppgifter vistades de i  Afghanistan tillsammans det året och var knutna till al-Qaida.

Säpo har också gjort flera orosanmälningar gällande familjen.

Åklagaren vill inte säga vad det är som lett fram till att Olofsson och somalier frihetsberövats.

Jag kan bara bekräfta att det är så och jag kan bekräfta att tingsrätten har häktat, säger åklagaren Karolina Wieslander.

-Pettersson som skrev om familjen i augusti 2012 tycker det är synd att damen inte blev kvar hos sina islamistiska vänner…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Camilla Olofsson åtalas, gifte bort sin dotter i Syrien

 1. Lever säkert på våra skattepengar
  som socialdemokraterna tycker de är värda
  Skynda dig Ulf K. Och få ordning på regeringsbildningen så ni kan ta itu med sossarnas bidragsslöseri

  35
  1
 2. Vad gör dom i Sverige??? Om nu kärrimgfan har så dåligt omdöme att först resa till
  M.Ö och gifta bort sin dotter till en Terrorist, men sen passar det när hon närmar sig pensionsåldern att åka hem till landet som fömodligen aldrig haft någon nytta av henne
  bara kostnader. Ingen hade förmenat henne att bli kvar i M.Ö, tvärtom!

  Santidigt visar det på hur extremkorkade myndigheterna här är?

  38
  1
 3. På medeltiden kunde man döma tjuvaktiga kvinnor, till att bli levande begravda. Kvinnor kunde av prästen begåvas med en planka över ansiktet, för att inte behöva dra in jord i näsan och munnen under begravningen. Tjuvaktiga män hängdes.

  Dock vet jag att många av dem var fattiga, de förtjänade icke alls dödsstraff för att ha stulit en bit bröd eller ett smycke.

  Samma straff borde dock i nutiden dömas till alla dem, som bidragit till att förstöra Sverige.

  37
  1
 4. Efter lagföring och fängelse så ska de överlämnas till Syrien för utredning, lagföring och straff.

  41
  1
 5. Lite fel? ”– Hon är den kvinna inom den här miljön som kanske är mest upphöjd. Av alla kvinnor i Sverige har hon högst status, säger Ranstorp.”!
  – Så dumma kan alla kvinnor i Sverige inte vara. Borde vara: Av Allahs kvinnor i Sverige.

  26
  1
 6. Jag skulle hellre hoppa från Preikestolen I Norge (600 meter fritt fall), än att gifta bort min egen lilla dotter till en muselman.
  Förresten, väljer icke kvinnor i Sverige själva, vem de vill gifta sig med, eller har jag fel ?

  19
  1
 7. Tillbaka i Sverige förstås. Konstigt att hon ens blev åtalad och inte bara skyddad identitet plus olika förmåner.

  48
  1
 8. Pettersson:
  Enda jag kom på efter att läst dina rader ovan var, ”fy f-n”….
  Vilket pack det finns i moderna vidöppna f.d. Sverige.

  52
  4
  • Numer finns inga normer, åtminstone är normerna utraderade i utanförskapsområdena. Att gifta sig ungt är coolt i dessa områden. De underpresterar ju ändå i skolan så den tiden är liksom bortkastad. 10 år får ändå anses vara gammalt. Aisha var betydligt yngre när hon förlustade sig med Mohammed.

   44

Kommentera