Tyskland drar tillbaka godkännande av Nord Stream 2

UTRIKES. Tyskland drar tillbaka godkännandet av den rysktyska gasledningen Nord Stream 2 efter Rysslands aggression i Ukraina, vilket innebär att projektet pausas. Det innebär att regeringen river upp Angela Merkels beslut från oktober. – Putin bryter mot ett antal internationella överenskommelser, säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz enligt tyska Focus, och fortsätter – Sådana handlingar får inte ske utan konsekvenser.

Enligt Der Spiegels uppgifter har näringsministern Robert Habeck redan instruerat den ansvariga myndigheten att dra tillbaka det positiva certifikatet, som innebar att projektet fick grönt ljus. Utan certifikatet kommer inte den kontroversiella gasledningen att kunna bli verklighet.

-Pettersson säger att det drabbar även Tyskland som får 35 procent av sin gas från Ryssland, men tyskarna är nog inte dummare än att de har ordnat ersättning. Gasen i Nord Stream 2 har inte släppts på ännu så det gör ingen skillnad, det som kan hända är att Ryssland stänger av en eller flera av av de andra ledningarna till Europa.

Blir det stopp för många av Rysslands affärer kommer det att svida. Ryssland är trots, eller kanske tack vare, alla sina kärnvapen och stora militär en lilleputt ekonomiskt jämfört med västvärlden. Bara Tysklands BNP är drygt dubbelt så stor som Ryssland. Hela EU har ofantligt mycket större ekonomi än Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Tyskland drar tillbaka godkännande av Nord Stream 2

  1. Tysklands förmåga att ta emot LNG som skeppas till Tyskland:

    https://www.cleanenergywire.org/news/plans-construction-first-german-lng-terminal-plagued-delays-and-uncertainty

    Lägg till detta att ryssen inte skeppar ammoniumnitrat till väst, USA sanktioner mot Minsk gör att väst inte köper kali ( Minsk producerar 20% av världens kali ), räkna pga detta med rejält höjda livsmedelspriser i väst, speciellt då ryssen är stor exportör av spannmål ….

    Hur blir det med strategiska material som aluminium, koppar, titan osv ?

    När man ser på vad som ryssen exporterar så har europa inte råd med att denna handel stoppas medan ryssen har råd med detta och Washington vet detta och räknar med att skinna europa rejält ….

    12
    1
    • Lägg till att Qatar meddelade 22.2 att de inte kan kompensera ett bortfall av rysk gas till europa med LNG.

      Därtill existerar inte de LNG tankers som behövs att förse europa med tillräckligt med LNG från USA .

      Dessutom verkar det som om ryssen inte bryr sig om vad som händer på marknaden i europa då de vet att europa inte har något alternativ till ryssen.

      Verkar som om ”Biden” spelar bräde ( och skiter i europa ) medan ryssen spelar schack.

      7
      1
  2. Stäng alla gasleveranser omedelbart.
    Och självklart ska Ryssland bojkottas och stängas ute från alla typer av idrottsmästerskap, alla kategorier omedelbart.
    Dom är ju ändå dopade.

    10
    13
  3. Det som är extra komiskt i detta är att NS2-projektet ägs av ett konsortium 51% Gazprom plus resten tyska, nederländska, franska och om jag inte missminner så var även Österrike involverat.
    P g av de höga gaspriserna har Gazprom gått med så mycket vinst att gasledningen redan är finansierad så de kan både ha och missta ledningen.
    Hur det drabbar de övrigas miljardsatsningar vet jag inte men jag har svårt att tänka mig att de skuttar av glädje idag.
    Dessutom drabbar dessa vansinniga åtgärder från brysselidioterna att EU-ländernas skattebetalare blir blåsta i vanlig ordning.

    24
    1
  4. Man får gratta MP och regeringen som enligt dom själva säger att det är ”Putins” fel att vi har höga energikostnader, varför har man då satt sig i hans knä? Vad är felet med egen kärnkraft? Mer korkade politiker får man väl leta efter, men PK vill ha det så, så gnäll inte.

    34
  5. Tyskarna är numera kastrerade. Ett resultat av DDR kommunisten Merkels politik. Hon lade alla äggen i Putins knä. Fattar inte att tyskarna inte gjorde av med henne tidigare. Det verkar som människor i västvärlden inte förstår att ”en gång kommunist, alltid opålitlig”.

    34
    2
    • Dissidenten:
      Ja hon är motsvarigheten till O Palme och hans efterföljare i f.d. Sverige..,.
      Märkligt så få inte upptäckte detta långt tidigare ! ”Wir schaffen es” ,var ett rent hån mot folket.
      Nu är inte vi i Abzurdien ensamma mot undergången…

      34
      2
  6. Det ser ut som EU:s utlovade sanktionerna mot Ryssland nu vänds mot Ukraina. Tysklands utlovade hjälmar skickas inte till Ukraina och Skyddsvästar som Ukraina beställt från Belgien vägrar de leverera.
    Som en fis i universum snart är alltihop glömt, precis som med Krim.

    22
    1
  7. Jag tror inte gasen från USA är dyrare än annan gas. Den köps efter världsmarknadspris som olja.

    Långtidskontrakt kan vara billigare eller dyrare beroende på när de tecknats och hur långa de är.

    Nord Stream 2 hade inte startat upp så det gör ingen skillnad på tillgången.

    14
    10
  8. Tja,då kommer Elen i Abzurdien att bli än dyrare….
    Nu kommer man att exportera det vi ännu producerar till Tyskland. Här finns ju pengar att tjäna till/för nya mängder med ”flyktingar” ,från all världens hörn !
    Skall bli intressant att se hur detta påverkar 4:e Riket. Kärnkraften är redan till mer än 80 % nedlagd och resten skall ske innan kommande jul. KK närmar sig,inte enbart i USA….

    41
    1
  9. Tyskarna får frysa eller betala hutlösa priser för amerikansk gas som skeppas över Atlanten.
    Ryssland kan sälja ännu mer gas till Kina. Ytterligare en pipeline tas i bruk nästa år.

    38
    3
    • Gasen till Kina kommer från fält norr om Mongoliet och Gasen till Europa kommer från nordvästra Ryssland så dom har inget med varandra att göra. Det finns inga pipelines mellan dessa fyndigheter.0

      6
      5
      • Det är sant att det ryska gasnätet inte är helt ihoppbyggt än men man jobbar på det.
        Däremot är man i färd med att öppna upp nordostpassagen för kommersiell trafik, två nya atomisbrytare är nu i tjänst, 34 m breda.
        Det betyder att man kan dirigera vissa LNG fartyg den vägen, åtminstone sommartid.
        Till det är Turkstreamledningen i drift, liksom Power of Sibiria.
        Ryssland har inga större problem att sälja den gas man pumpar upp.
        Det är t.o.m så att amerikanska fartyg tar sig upp i Östersjön och gästar de ryska hamnarna i Finska viken.

        13
        1
      • Varför har Tyskland stängt ner sin kärnkraft ? Att som energikrävande industriland göra sig beroende av rysk gas verkar inte så smart. Snart stänger Putin gasen helt och vad gör dom då ? Dom kan ju köpa gas från andra håll men det var idiotiskt att inte ha kärnkraften kvar. Riv upp alla gasledningar mellan Ryssland och Europa och köp ingen olja av dom. Inte uran heller.

        9
        5
      • Varför frågar du mig om varför tyskarna håller på att stänga kärnkraften?

        Jag är ingen tysk politiker.

        Dom håller på att avveckla kolkraften också.

        3
        4

KommenteraAvbryt svar