100 år sedan Rasbiologiska Institutet grundades

RASISM. Statens institut för rasbiologi inrättades efter ett riksdagsbeslut 1921 och verksamheten startade i Uppsala 1922. Institutet bildades efter en motion som var undertecknad av riksdagsmän från alla riksdagspartier år 1921, däribland den socialdemokratiske psykiatrikern Alfred Petrén och bondeförbundaren, dagens centerparti Nils Wohlin . Allt tyder på att motionen om ett rasbiologiskt institut var författad av docenten Herman Lundborg, som blev den förste chefen för institutet.

Rasbiologiska Institutet ligger granne med Uppsala domkyrka. Bild Statens Fastighetsverk

Åtta socialdemokratiska regeringar godkände 63.000 steriliseringar på Rasbiologiska Institutet

Inlägget nedan är gammalt men jag har fått ett mejl om Statlig rasforskning  från år 2007 som innehåller lite detaljer, bland annat att stadgarna skulle stödja studier i arvshygien och det så sent som 1981. Stefan Löfven är född 1957, har varit engagerad i socialdemokraterna sedan 13 år ålder och fick sitt första fackliga uppdrag 1981. Den mannen beskyller alltså Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, född 1979, för att ha nazistiska rötter. 

Åtskilliga är det som kallat Sverigedemokraterna för nazister och för att ha ett brunt förflutet. Bland annat EXPO som i början på förra året i samband med SD:s 25 års jubileum ville ha hjälp med att påminna om SD:s historia. Det tänker inte jag bry mig om, jag tror Expo, Expressen och de andra klarar det utmärkt och tar ett par rader om Socialdemokraternas historia i stället.

Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade man cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi.

Institutet grundades 1922 och var världens första, vilket senare nazisterna i Tyskland hade nytta av.

De som steriliserades var så kallat “imbecilla, undermåliga individer, idioter, fallandesjuka (epileptiker), tattare, sinnesslöa, personer med lösaktigt sexualliv, homosexuella” och många andra för att skydda den svenska folkstammen och folkhemmet från degeneration. Man steriliserade människor av rashygieniska skäl, av folkhälsoskäl, för att kontrollera asociala och av ekonomiska skäl.

De statsministrar som såg till att driva på steriliseringarna under alla dessa år var främst Per Albin Hansson (12 år) och Tage Erlander (22 år). Men även Olof Palme såg till att driva institutet och steriliseringarna under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. Nazityskland är det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.

Socialdemokratins mörka historia är inte bara brun, den är mörkbrun…

Partierna som röstade för det Rasbiologiska Institutet i storleksordning med dagens beteckning: S, M, L, C och V.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “100 år sedan Rasbiologiska Institutet grundades

 1. Det är otroligt lätt att sitta med facit i hand och raljera över dem som försökte finna kunskap. Ibland blir det rätt och ibland blir det fel. Hade ingen sökt ny kunskap hade vi fortfarande bott i grottor. Som jag uppfattar det så var det ärliga försök att finna kunskap och inte som klimattramset i dag som skadar miljoner människor.

  3
  3
 2. Att man förr steriliserade våldtäktsmän och vissa lösaktiga kvinnor kanske inte var helt fel.
  Nu för tiden får vilken fåntratt som helst med vilken som helst påhittad genus sätta barn till världen.

  Varför skulle det vara fel att sterilisera en av alla våldtäktsmän för att få dem att passa in i vårt samhälle, endera det eller direktutvisning timmar efter domslut.

  13
 3. Detta skulle maggan ha i ansiktet på rapport helt oförberett. Varje partiledare måste ju ta fullt ansvar för sitt partis historia. Eller hur ? Det får ju Jimmy göra

  21
 4. Här har vi svaret på vad deras värdegrund vilar på .
  Kommer 100 års dagen firas på något sätt?
  Kanske en tårta på Sveavägen 68.
  Eller kanske en riktig taskspark på Åkesson för att rikta om focus .
  Statsministern är upprörd över att Åkesson är uppriktig i sitt svar på frågan om Putin eller Biden .
  Hon borde lägga sin upprördhet på det tillstånd hon och hennes parti försatt Sverige och Svenskarna i .

  20
 5. Den Arvshygienen är det tydligen inte så noga med idag,m för hade vi
  studerat dem med kusingifte i 10 tals generationer och kanske ännu flera,
  så hade det kanske kommit fram varför många beter sig som dom gör.
  Varför har vi annars stamtavlor på djur??

  51

Kommentera