Statsminister Löfven minns inte socialdemokraternas rasbiologiska bakgrund som hyllas än idag

RASBIOLOGI. Ni vet hur det är med vår statsminister, han brukar tjata och gnata om Sverigedemokraternas bruna förflutna men minns inte eller döljer medvetet att Sverige för inte så länge sedan tillhörde ett av rashygienens starkaste fästen – både inom vetenskap och politisk tillämpning. Det är faktiskt bara Nazityskland som tvångssteriliserat fler oönskade människor, räknat i procent av befolkningen och de fick många av sina idéer från socialdemokraternas Sverige. 

En av socialdemokratins hjältar var Alva Myrdal, en svensk socialdemokratisk politiker och diplomat. Hon var statsråd 1966–1973 samt mottog Nobels fredspris år 1982.

Alva Myrdal och hennes man Gunnar förordade i boken “Kris i befolkningsfrågan” (1934) en radikal »utsovring av höggradigt livsodugliga individer« genom ett »ganska skoningslöst steriliseringsförfarande«. De framhåller ekonomiska motiv för sina förslag. Tidigare kunde exempelvis »sinnesslöa« – en luddig term som rymde mellan fem och tio procent av befolkningen – förtjäna sitt levebröd som »hjon«, men i det industrialiserade samhället fanns inte längre plats för »dessa olyckliga efterblivna«, och som nu inte längre hade en möjlighet att »låt vara till lägre lön, göra en insats som moraliskt försvarar deras liv.«

Ropen på rashygienisk lagstiftning hörsammades. Mellan 1934 och 1941 antogs flera lagar som tillät sterilisering av personer med oönskade arvsanlag.

Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade socialdemokraterna cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi.

-Pettersson är imponerat av att nuvarande statsministern förnekar detta och att socialdemokraterna uppkallade gator efter personer som sysslade med rashygien.

Det är förvånande att den svenska steriliseringsivern inte mattades av när tyska rashygieniska aktiviteter blev allmänt kända efter kriget. I Sverige nådde steriliseringarna sin topp ett par år efter krigsslutet, och klingade av först på 1970-talet. Någon egentlig uppgörelse med steriliseringstiden har aldrig skett. Statens institut för rasbiologi stängdes aldrig, utan bytte namn till Institutionen för medicinsk genetik och sögs in i Uppsala universitet 1959.

 

13 thoughts on “Statsminister Löfven minns inte socialdemokraternas rasbiologiska bakgrund som hyllas än idag

 1. Han minns,ser,vet och gjör ingenting överhuvedtaget.Som anställd av den svenska befolkningen skulle han blivit “sparkad” från jobbet.

 2. Det lustiga i hela rasbiologin är att Alva och Gunnar Myrdal sågs som intelektuella och “rena” som borde skaffa många barn, vilket de också gjorde. Avkommorna skulle också bli intelektuella och göra gott för Sverige enligt rasbiologin.
  Med facit i hand så borde Alva steriliserats och världen sluppit kommunisten Jan Myrdal.

 3. Om ändå fler vore som H.Bali. Då fanns det inget behov av att skapa enkla arbeten. Förr fanns det inte plats, enligt Myrdalska doktrinen. »dessa olyckliga efterblivna«, och som nu inte längre hade en möjlighet att »låt vara till lägre lön, göra en insats som moraliskt försvarar deras liv.«

  Nu ska det finnas plats till alla, när männen flyr hit för sina liv.

  Är det socialdemokratins dåliga samvete som spökar eller är det bristen på blivande röster som spökar?

 4. Jag träffade en person i veckan från Ö-vik och han svor över Löfvens andan som råder i gamla Hägglunds!

  Ingen vill jobba, alla är trötta! Alla är motsträviga och ingen vill göra rätt för sig! Helst vill de ha fikapaus eller gå hem med full lön!

  Någon som har en kommentar?

 5. Annat var det förr, då socialdemokratins främsta ambition var att värna om den svenska folkstammen och bevarandet av dess kvalitéer, något man sannerligen inte kan tillvita dagens nationsfientliga statskonstnärer. För övrigt borde den försmädlige Löfvén läsa på om sitt eget partis historia innan han med alla till buds stående medel söker diskreditera den enda politiska gruppering som ärligen vill hägna och bevara det land vi känner som Sverige, nämligen SD!
  Andreas 🙂

Kommentera