17,7 miljarder kr/år – Sveriges bidrag till FN

KORRUPTION. Löfven får nytt toppjobb i FN, skrev vi på bloggen igår. Tidigare har vi skrivit om FN:s jultomte och FN i siffror och det var nog ingen nackdel för Stefan Löfven. Josefin Utas, Slöseriombudsman hos skattebetalarna skriver att Sverige är fjärde största givarland till FN av OECD-länderna. Inte per capita, utan totalt sett. Endast USA, Tyskland och Storbritannien bidrar med mer. Pengarna från Sverige har nästan fördubblats sedan 2011.

Sedan 2011 har mängden svenska skattekronor som går till FN nästan fördubblats.

Riksdagens utredningstjänst (RUT) har, på uppdrag av riksdagsledamot Jan Ericson (M), sammanställt hur mycket pengar Sverige bidrar med till FN. (Se hans blogg, postning den 5 okt 2020).

Medlemsavgiften till FN har ökat en del sedan 2011, men ändå är den inte särskilt hög. 2019 var den ungefär en miljard kronor. Däremot har Sveriges frivilliga stöd till FN med dess olika organ, program osv ökat dramatiskt. Och observera att man i utredningen endast tittat på bistånd.

Sveriges bidrag till FN var 2019 totalt 17,7 miljarder kronor. En anledning till den stora ökningen – men jag vet inte om det är den enda – är Sveriges mål att ge en procent av BNP i bistånd. När biståndet hela tiden räknas upp är det svårt för biståndsmyndigheten SIDA att hitta lämpliga biståndsprojekt. Enklare är det då att bara slussa vidare pengarna till så kallade multilaterala organisationer (organisationer där många olika aktörer samarbetar), så som FN.

I utredningen ingår även en jämförelse mellan Sverige och andra OECD-länder. Bland dessa är Sverige fjärde största givarland till FN. Alltså inte per capita, utan totalt sett. Endast USA, Tyskland och Storbritannien bidrar med mer än Sverige.

Jag är förvånad över att det inte blivit någon diskussion om dessa siffror som synliggjorts, och ingen nyhetsrapportering i media. Är detta verkligen gammal skåpmat? Känner alla till detta? Är nivån på bistånd rimlig? Är det rätt sorts bistånd?

Bistånd ska ges på ett genomtänkt sätt med god kontroll för att säkerställa att pengarna verkligen gör nytta och inte hamnar i fel händer. Genom att flytta makten över vad dessa pengar ska användas till, från demokratisk kontroll i Sverige till FN med dess olika organ, så minskar både insyn och möjligheten att påverka vad dessa medel används till.

Stora globala samarbetsorganisationer består av många olika viljor som vill prioritera olika, och som också står för olika värderingar. Vad våra pengar stödjer blir svårare att ha koll på, desto mer pengar vi ger och desto större organisationer som pengarna går till. Inte bara riskerar pengarna försvinna i korruption i länderna de går till, det finns också korruption i de organisationer som hanterar biståndet.

Något positivt är att Riksrevisionen, myndigheten som granskar statens förehavanden, just nu håller på att granska det svenska biståndet som går genom multilaterala organisationer. Detta bistånd uppgår till cirka 25 miljarder kronor per år och går, förutom till FN, till exempelvis Världsbanken, internationella finansiella institutioner eller globala fonder, Med andra ord utgör dessa pengar mer än hälften av Sveriges totala bistånd (som är ca 47 miljarders kronor nästa år). Man vill ta reda på om regeringen, Regeringskansliet (UD) och Sida bedriver ett ändamålsenligt arbete med beslut och uppföljning? Resultatet av granskningen planeras komma i juni 2021.

-Pettersson säger att medlemsavgiften i FN är c:a 1 miljard kronor. Resten är frivilligt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “17,7 miljarder kr/år – Sveriges bidrag till FN

 1. Dessa skattepengar, som betalas till bl.a FN, är inget annat en socialismens stöld från skattebetalarna. Därefter tigger man anställning för Wallström och fd rikspuckot Löfven, som därvid lyckas att privat tillskansa sig en förmögenhet av svenska skattebetalares pengar. Ett förräderi mot arbetande människor. Vad FN skulle behöva deras sakkunskap till, är en gåta. Båda har ingen större kunskap om något, och med den utbildning de besitter, är det enda passande, vägbula i ett farthinder.

 2. Eftersom Sverige inte längre är förpliktigade att betala krigsskadestånd, i form av ”frivilliga” bidrag till FN, så kan vi helt strypa pengaflödet dit.

 3. Så blir det när man inte ser om sitt hus. Taket läcker, fönstren börjar spricka dörren hänget snett och vattenledningarna börjar läcka. Men vad f-n vi skänker bort våra pengar till annat istället för att reparera. Vi kan fixa till det någon annan dag.
  Problemet är ju bara att det blir dyrare att vänta.

 4. Och vi som trodde vi blivit av med försörjningsbördan för lotsassvetsaren,
  nu får vi istället avlöna honom genom generösa bidrag till FN?
  Ger mig fan på att frun Ulla också kommer att få en välavlönad tjänst
  där i FN !
  Sossarna skänker mest pengar till FN, till EU, i bidrag till Allha världens fattiga,
  Vi tar emot flest flyktingar i världen utan att ställa något som helst krav på dem
  vare sig på språkkunskaper eller försök att försörja sig?
  Svenskarna som jobbat i hela livet har dom sämsta pensionerna i Europa??’
  Kan det ha något samband?
  Det är ett grovt fel att sittande regeringar ska kunna ta ekonomiska beslut som
  utarmar befolkningen, stora ekonomiska åtagande borde även godkännas av
  Riksdagen, för den egenmäktighet som sossarna jobbar efter är ett hån mot folket här!

  41
 5. Kan man se det så att det är värt pengarna om de kan ”förvara ” våra odugliga sk politiker ?
  Mvh Sjöström

  14
  1
 6. Nu när svetsarn som inte är någon svetsare blivit med, då blir det väl att heta Förenta Nötterna. Passar utmärkt på engelska också United Nuts, en skådeplats för folk med bara inbördes beundran i CV:t

  33
 7. Typisk fall av obesvarad kärlek. Det är som att ge gåvor till en prostituerad och tro att man blir älskad för det. Samma sak med EU.

  Det är hög tid att inte bara ta tillbaka alla pengar utan även makten från alla dessa internationella samlingar av godhetsknarkare. Dra in bidragen så kanske de börjar förstå.

  41
 8. Här om någon gång kan vi verkligen fråga: ”Va fan får Vi för pengarna?”
  En oduglig punktsvetsare blir väl inte dugligare då han ska ”arbeta” för UN/FN?

  42

Kommentera