FN:s jultomte och FN i siffror

FN. För sju år sedan skrev vi att Sverige är FN:s jultomte, och det har inte blivit bättre. Sverige ger FN mängder med pengar men vi sätter en stolthet i att inte ställa några frågor eller krav, utan litar på att FN gör av med pengarna på bästa vis.

Steget Efter har fel, 50 miljarder räcker inte på långa vägar, det är bara biståndsbudgeten…

Nu presenterar riksdagsledamoten Jan Ericson (M) siffror från riksdagens utredningstjänst som visar att Sverige totala ekonomiska stöd till FN är 17,7 miljarder för år 2019, av detta är drygt 1 miljard obligatorisk medlemsavgift. 16,6 miljarder är frivilligt.

Sverige är ett mycket generöst land eller om man så vill galet land. Vi är generösa med att dela ut dina och mina skattepengar till andra länder och organisationer utanför Sverige. Samtidigt har vi enorma behov på hemmaplan som pengarna inte räcker till, och vi har dessutom nästan högst skattetryck i hela världen.

Sverige är ett av del länder som betalar allra mest till EU, vi är ett av de länder som betalar mest i bistånd, vi är det land i EU som på senare år tagit emot flest asylsökande och anhöriga till sådana, vi är ett av de länder som lägger mest pengar per capita på klimatpolitik, och vi är ett av de länder som ger störst bidrag till FN.

Observera att tabellen nedan inte är per capita utan i absoluta tal, i miljoner US dollar.

Endast tre länder ger mer pengar totalt till FN (och det är alltså inte per capita, utan totala summan som ges per land). Här är en tabell (dock bara fram till 2018) över de första 20 länderna (resten finns i rapporten för den som är nyfiken). USA, Tyskland och UK ger mer än Sverige. Vi ger mer än exempelvis folkrika länder som Japan, Frankrike, Italien, Korea mfl. Vi ger tio gånger så mycket som Finland och nästan fem gånger så mycket som Danmark. Och 50% mer än Norge.

Tre fjärdedelar av många FN-organs grundbudget går till löner och förmåner. En tjänsteman på mellannivå har skattefri miljonlön, subventionerat lyxboende för hela familjen, tillgång till de dyraste privatläkarna, gratis privatskolor och Ivy League-universitet för alla barn. De flyger helst bara första klass.

FN-arbetare i New York lever så väl att många vägrar att ens åka ut och studera de fattiga i andra länder – vilket deras eget fackförbund driver hårt att de ska slippa.

Sverige är en av de större bidragsgivarna till FN-systemet. Vår andel av budgeten uppgår till cirka en procent och utöver detta ger Sverige varje år omfattande frivilliga bidrag till FN:s fackorgan, utvecklingssamarbete och humanitära insatser.

Utveckling: Sveriges stöd till FN:s utvecklingsinriktade program hör till världens största. Vad gäller kärnstöd var Sverige år 2016 den näst största givaren till UNDP med 615 miljoner SEK/ca: 72 miljoner USD (2017 års kärnstöd uppgår till 545 miljoner SEK), näst största givaren till UNICEF med 1 025 miljoner SEK/120 miljoner USD (i år 554 miljoner SEK) och största givaren till UNFPA med 504 miljoner SEK/60 miljoner USD (beräknat kärnstöd i år 545 miljoner SEK). Därtill ligger Sverige i topp i bidrag till UNAIDS, där anslaget höjs i år från 200 till 230 miljoner SEK.

Humanitärt bistånd: 2016 var Sverige den åttonde största bilaterala humanitära givaren efter USA, EU/ECHO, Tyskland, Storbritannien, Japan, Norge och Förenade Arabemiraten, med 6,5 miljarder SEK. Sverige är den enskilt största givaren av icke-öronmärkt kärnstöd till de humanitära FN-organisationerna. Sverige bidrar genom Sida på landsspecifik nivå, där en stor del av det 2016 års humanitära bistånd gick till de fyra största kriserna: Syrienkrisen, Jemen, Irak och Sydsudankrisen.

Mänskliga rättigheter: Inom mänskliga rättigheter och rättsstatens principer är Sverige tredje största givaren av frivilliga bidrag till FN:s högkommissaries kontor för mänskliga rättigheter (OHCHR) med ca: 109 miljoner SEK (13,22 miljoner USD) år 2016.

Jämställdhet: Sverige var pådrivande i skapandet av UN Women och har sedan 2013 utgjort den största givaren till organisationen i totalt stöd bland medlemsstaterna. Under 2015 och 2016 uppgick det totala stödet till ca: 270 miljoner SEK (33 miljoner USD). År 2016 var Sverige tredje största kärnstödsgivare med ett kärnstöd på 110 miljoner SEK (12 miljoner USD), vilket även var kärnstödet för 2017.

Klimat: Sverige är en av de största bidragsgivarna avseende klimatfinansiering, med ett stort engagemang i att en global årlig sammanlagd klimatfinansiering av 100 miljarder USD från olika källor ska mobiliseras till 2020. Utlovade fyra miljarder SEK (ca: 580 miljoner USD) till den Gröna Klimatfonden (GCF) vilket gör Sverige till den största givaren per capita. Sverige är också en av de största givarna till andra miljö- och klimatfonder, såsom Globala Miljöfaciliteten (GEF), Anpassningsfonden (AF) och Fonden för de minst utvecklade länderna (LDCF). SE har dessutom omfattande bilateralt stöd på klimatområdet.

Fredsfrämjande: För 2016 beräknas Sverige bidra med cirka 776 miljoner SEK (ca: 90 miljoner USD), som uttaxeras till FN:s budget för fredsfrämjande operationer. För närvarande är cirka 350 svenskar i FN-tjänst i ett tiotal olika fältmissioner, främst för MINUSMA/Mali (210 personer). Utökat bidrag till Peacebuilding Fund från 57,6 miljoner SEK år 2016 till 70 miljoner SEK (ca: 8 miljoner USD) år 2017.

Sveriges Regering

De uppblåsta företrädarna för ”Den humanitära stormakten” finner det uppenbarligen mycket enkelt att spendera andras pengar eller frukterna av andras arbete och som vanligt – utan att veta hur medlen planerar att användas eller har använts.

Järnladyn Margaret Thacher har sagt så här: Pengar faller inte från himlen. De måste tjänas här på jorden.

Om staten vill spendera mer kan den bara göra så genom att rubba dina besparingar eller beskatta dig hårdare, och det är inte lönt att tro att någon annan betalar – Den någon annan är Du.

Det finns inga allmänna tillgångar, det finns bara skattebetalares tillgångar.

Jo, jo visst är det trevligt att vara världens jultomte. Alltid i topp när det gäller att ge bort våra pengar och det drabbar aldrig dem som ger bort dem…

– Pettersson vill inte lägga för mycket börda på er men FN:s (UNHCR) budget för världens alla 70 miljoner flyktingar är runt 78 miljarder kronor och den summan lägger Sverige med rågen på ”ensamkommande barn” och andra ekonomiska migranter i Sverige!!!

Personligen tycker jag att avgiften till EU, bistånd och FN ska minskas radikalt, vi har lekt FN:s jultomte i 60 år och jag tror inte pengarna i stort gör nytta, de göder korruption och biståndskonsulter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “FN:s jultomte och FN i siffror

 1. Dessutom tar Sverige in dubbelt fler invandrare av ”asyl-/flyktingskäl” än vad Norge, Danmark och Finland gör tillsammans. Kan inte tänka mej att politikerna hanterar sin familjs gemensamma ekonomi och övriga resurser likadant. Det finns goda möjlighet för en rättsstat att ge rättvis pension till de, som i decennium bidragit till svensk välfärd, men den viljan tycks inte finnas.

 2. Lägg ner FN, globalisternas högborg !
  🤮

  Detta består nu till störta delen av en samling tjuvar som stjäl som fan själv.

 3. Löfven brukar säga att vi måste ligga i framkanten. Här gör vi verkligen detta.

  Varför visar han då inte upp de här siffrorna vid alla tillfällen och skryter? Titta vad snåla de är i Japan, Frankrike, Canada, Danmark, Norge, Finland, Schweiz …….Tystnaden är här en oförskämdhet mot svenskarna och en skandal?

  Även i LO måste man vara medveten om siffrorna och håller tyst. Tusenlappar i plånboken. Vad säger medlemmarna?

 4. Det värsta jag vet är när en politiker säger att vi måste vara ”solidariska” för det betyder bara att JAG måste betala ännu mer!

 5. Sjukt är bara förnamnet, då varenda liten del av Sveriges ekonomi går på kryckor.
  Infrastruktur som inte underhålls längre, sjukvården undermålig, skolan ska vi inte tala högt om, pensionärer som svälter, usel åldringsvård, polisen fungerar ej, försvaret är obefintligt och ”you name it”.
  Politikerna är rika som troll.
  Förstår inte hur det här får lov att fortgå.

  • Bra Bosse att du inte räknade upp allt, det hade blivit allt för omfattande.
   Företagen skulle sluta driva in skatten. Ända möjligheten få slut på dårskapen.

 6. Det är väl inget konstigt vad svenskarnas skattepengar går till. Hur skulle annars totalt inkompetenta personer som Maggot få välbetalda jobb hos FN?

 7. Helt horribla siffror jag jämför Schweiz med Sverige då ger Schweiz 70 dollar per person medans Sverige ger 1751 dollar/ person, det är 25 gånger mer!? Kan jag ha räknat fel?
  Inte att undra på att vi har dåligt med pengar till Sjukvård, Äldrevård, Polis, Vägunderhåll men framförallt höga skatter.

  • Schweiz kostnader för landets administrativa kostnader var för några år sedan 6% av BNP
   Sveriges kostnad var då 38%. Europas högsta säkert hela världens och har inte blivit bättre.

 8. Det finns nog ingen gräns för hur mycket den politiska klanen är beredda att betala av våra pengar för att köpa sig positioner i FN etc. Ytterst handlar det väl om att få den genomsnittlige hönshjärnan i väljarkåren att tro på bilden av våra politiker som ”topp of the notch” och föredömen för hela världen i det att de skola bliva omvalda. Oavsett vad de ställer till för den genomsnittlige henhjärnan i väljarkåren. Och det fungerar. Det finns ingen punkt då den genomsnittlige henhjärnan säger att ”nu är det nog”. Kommer inte att hända. Sektbildning på nationell nivå…

 9. Sverige kunde ha varit ett skatteparadis med extrem Samhällsservice och låg skatt om vi hade haft ansvarsfulla politiker i landet !!!!

Kommentera