Nato totalnobbar Putins krav

UTRIKES. Nato har levererat ett skriftligt på Rysslands säkerhetskrav – där Moskva bland annat krävt att Ukraina inte blir Nato-medlem. Putins krav skulle förbjuda Nato både att ta in nya medlemmar och att tillföra nya styrkor och vapen till de medlemsländer som tidigare varit en del av Sovjet eller Warszawapakten. Om kraven inte uppfylls har Putin hotat med ”militärtekniska åtgärder”, även mot Finland och Sverige.

Hela den europeiska säkerhetsordningen är upphängd på Nato, som i sin tur är upphängt på USA. När USA har ett möte med Ryssland, då avgör de även saker för Finland och Sveriges räkning. En jämförelse kan göras med Jaltakonferensen efter andra världskriget där öst och väst delade upp Europa mellan sig i intressesfärer. Vilket även Stalin och Hitler gjorde i Molotov–Ribbentrop-pakten.

Nu blir inte det aktuellt, Nato och USA, totalnobbar Putin och Rysslands krav och erbjuder i stället vapenkontroll och öppenhet om övningar.

Putins främsta mål är att behålla makten i Ryssland och att återupprätta Rysslands ställning som en supermakt och och rätta till det som, i hans ögon, gick fel vid Sovjetunionens fall.

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg säger i en presskonferens att man ”hoppas på det bästa, men vi förbereder oss för det värsta”, vad gäller risken för en eskalering av konflikten i Ukraina.

-Pettersson undrar vad Putin ska göra nu? Att backa helt är nog inte aktuellt och att inleda ett militärt äventyr tror jag knappast på. Om en vecka börjar OS i Peking och då ska Putin vara på plats och träffa de kinesiska ledarna som troligen inte är intresserade av något som tar uppmärksamheten från de olympiska spelen.

Ett alternativ kan vara att Ukraina släpper Donetsk och Luhansk som i praktiken redan är förlorade och där den ryska befolkningen är i majoritet.

Förutom öppet krig finns det cyperangrepp och annat ekonomiskt jävelskap, sedan har Ryssland de så kallade “gröna männen”, anonyma soldater som officiellt inte strider för sitt eget land och inte har en känd befälhavare. “De gröna männen” upptäcktes först 2014 under konflikten i Ukraina, soldater utan några beteckningar eller loggor på uniformerna. Nu kallas de gröna männen Wagnergruppen och har dykt upp i konflikter på flera håll i världen.

Wagnergruppen är en privat armé som ägs av en oligark som står nära den ryske presidenten Vladimir Putin. De gillas av Putin för att han kan förneka kännedom om dem. Wagnergruppen är legosoldater och eftersom det är oklart vem som betalar deras löner kan stater använda dem när de inte vill använda de vanliga militärerna och neka till kännedom om deras aktiviteter.

Det är väldigt svårt att åtala legosoldater som begått krigsbrott eller brott mot mänskliga rättigheter eftersom ingen vet vilka de är. Och om en legosoldat blir dödad i strid får deras familjer inte alltid veta vad som har hänt deras närstående.

Ryssland behöver inte heller ta ansvar för om soldater ur privata militära företag dör eftersom de har tagit värvning frivilligt. Privata militära företag är inte tillåtna enligt rysk lag och regleras inte i den ryska konstitutionen, vilket gör det lätt att förneka deras blotta existens.

I USA finns liknande företag, som Academi, tidigare Xe, Blackwater Worldwide samt Blackwater USA och är ett amerikanskt säkerhetsföretag/militärföretag som startades 1997, och har sitt högkvarter i North Carolina. Skillnaden är att de finns officiellt och bland annat arbetar åt det amerikanska staten.

Putins skuggarmé, Wagner group, finns i Ukraina, Syrien, Mali, Centralafrika och troligen på fler platser. Arkivbild.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Nato totalnobbar Putins krav

 1. Tycker NATO skulle svarat vaeje suverän stat får ansöka om medlemskap i NATO, så även Ryssland.
  På tal om Ryssland har de nästlat sig in på Petterssons blogg?
  Se så många gillande tummar SNAFU fått.

  5
  4
  • Ryssland ville gå med i NATO 1991 men blev stoppade av USA:s militärindustriella komplex. Ryssland behövdes nämligen som fiende för att hålla uppe vapenförsäljningen till de övriga NATO-länderna.

   • Nu hittar herr Dahlberg som så ofta på igen…

    Vladimir Putin ville att Ryssland skulle gå med i Nato. Det hävdar Natos förre generalsekreterare George Robertson. Men Putin, som ville bli erbjuden att gå med i försvarsalliansen, gillade inte att man måste ansöka om Nato-medlemskap. – Då sade han, ”Vi tänker inte stå i kö tillsammans med en massa länder som saknar betydelse”, säger George Robertson enligt The Guardian.

    https://petterssonsblogg.se/2021/11/05/putin-ville-ga-med-i-nato/

 2. Putin vill ha tillbaka sina tidigare kolonier i Europa. Det gav varor som kolonierna tidigare tvingades levererade utan betalning. Ryssar är inte vana att arbeta och försörja sig.
  En Rysk produkt går inte att använda ens vid leverans. Ryssarna visade upp en ny stridsvagn på Röda torget som fick bogseras från platsen. Som försvar informerades om att det ingick i övningen.
  De flesta känner till hur det gick med Ryssarnas Concorde, om inte så föll den ner över Paris vid premiären.

  13
  29
  • Aha Natos chefstroll med nytt namn? Du verkar inte va läskunnig, mange, står på bloggen man ska inte byta nick.

 3. Vad finns i Ukraina som usa vill ha?
  Den som uppviglar är usa. Nato och eu och lokala försvarspakten vet inte ens vad dom har möte om. Det enda motivet jag kan se är att usa vill ha ett krig men är för fega för att göra det på egen hand. För det skulle omedelbart stoppa import och export sjövägen till usa.

  43
  15
 4. Fundering, var har Wagner Group fått tag på militärklassade amerikanska vapen som M4/ AR15? Mig veterligen säljer inte amerikanska bolag vapen till ryska företag.

  Sedan får väl Ukraina anamma samma policy som ryssarna har. Skjut alla kombattanter som inte har officiella beteckningar på sig.

  22
  3
  • För dom som är i branschen är det nog inga problem att få tag på amerikanska vapen. Mängder lämnades kvar i Afghanistan, det går att köpa genom bulvaner/mutor och tillverka kopior.

   Sedan kan bilden vara något annat, jag sökte på Wagner group.

   12
   3

Kommentera