Römosse-skolan får öppna igen

SKOLAN. Römosseskolan i Göteborg får tillbaka tillståndet och öppnar igen, enligt Dagens Nyheter. Den muslimska friskolan stängdes för tre månader sedan, efter att Skolinspektionen bedömt att delar av ledningen inte skött ekonomin på ett lämpligt sätt.

I myndighetens beslut nämns bland annat att mångmiljonbelopp har betalats ut via bluffakturor och att pengar slussats till olika personer och islamistiska organisationer i Somalia. Det står också att närmare tio miljoner kronor har förts över till företaget West Business AB som tidigare drevs av Abdel Nasser El Nadi. Enligt Säkerhetspolisen utgör han ett hot mot rikets säkerhet.

Skolans tidigare rektor, Abdirizak Waberi, somalier, som också varit riksdagsledamot för Moderaterna, har misstänkts för förskingring.

Ägarna överklagade och nu meddelar Förvaltningsrätten att skolan med runt 400 elever får fortsätta att bedriva verksamhet eftersom delar av styrelsen bytts ut. Samtidigt meddelar domstolen att Skolinspektionen ska göra en ny prövning.

-Pettersson säger att det hjälper inte att byta styrelse. Det är ägaren Föreningen Islamska skolan som ska bort. Skolan har blivit en kassako åt islamister som lär skolbarn att bli extremister.

TIDIGARE 2022-01-02. Kritiserade Römosse-skolan byter islam mot hållbarhet

SKOLAN. Den kritiserade Römosseskolan i Göteborg slopar sin religiösa inriktning, rapporterar Göteborgs-Posten, bakom betalvägg. Enligt den nya ledningen ska skolan istället fokusera på teknik och hållbarhet, och tillvalsämnet islamkunskap stryks helt.

Vi vill ha en skola som utvecklar elever som är medvetna om samhället. Då är hållbarhet en jätteviktig fråga, säger Mohammad El-Alti, som sitter i skolans styrelse och själv är ingenjör och doktor i teknisk fysik. Han kom in styrelsen i våras och är den enda som inte fick kritik i Skolinspektionens granskning. Har är också den enda styrelsemedlem som sitter kvar, övriga fyra är utbytta.

Ny ordförande och skolchef är Johan Romberg, även civilekonomen Martin Williamsson kliver in i styrelsen.

-Pettersson är misstänksam, skolan drivs av samma förening, Framstegsskolan, med samma förmånstagare med samma ideologi, islam, i grunden. Jag tror inte att de ändrat detta.

Skollagen säger att man alltid ska tänka på barnens bästa och gör man det borde inte islam få komma i närheten av en skola eller några barn.

***

TIDIGARE 2021-12-09. Göteborg betalar 50 miljoner till islamister i Römosseskolan

ISLAM & BROTTSLIGHET. Det politiska styret i Göteborg betalar nästan 50 miljoner kronor till föreningen bakom nedläggningshotade Römosseskolan, skriver Göteborgs-Posten, bakom betalvägg. Detta efter att först ha fryst alla utbetalningar av skolpengen det senaste halvåret, men nu gett upp alla juridiska processer.

Frågan delar stadens alliansstyre. Moderaterna och det lokala partiet Demokraterna säger att de har gjort vad de kunnat men att de nu måste rätta sig efter lagen. Liberalernas Axel Darvik, ordförande i grundskolenämnden, hade dock velat att saken skulle prövas i domstol. – Rädslan att göra fel är större än viljan att göra rätt.

-Pettersson säger att det är otroligt naivt. Om det behövs pengar för att eleverna inte ska stå utan skolundervisning så ska dessa pengar hållas långt borta från den gamla skolledningen och alla islamister.

***

TIDIGARE 2021-11-10. Waberi köpte horor i Thailand och satsade på islamister i Somalia för svenska skattepengar

ISLAM & BROTTSLIGHET. I över tio år har bloggen rapporterat om Abdirizak Waberi, somalier, muslim, f.d. moderat riksdagsledamot som satt i försvarsutskottet och skolledare. År 2009 satt Waberi i SVT och talade om islam om moral “islam förbjuder sex utanför äktenskapet, en man och en kvinna får inte träffas i enrum, självklart ska inte män och kvinnor dansa med varandra”. Ändå har etablissemanget tillåtit denna man att sitta i Sveriges riksdag och drivar skolor tills helt nyligen.

Enligt både Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket har Abdirizak Waberi slussat ut miljontals kronor från Römosseskolan via sina två bolag, Primus utbildning och WKI Enterprises AB.

Totalt rör det sig om drygt 13 miljoner kronor av skolans pengar, ytterst skattemedel i form av skolpeng, som förts ut den vägen.

Pengarna har gått till bland annat Somalia och det islamistparti som Waberi leder där.

Men stora summor har också gått till att finansiera dyra utlandsresor, med hotell och uppehälle för den tidigare moderate riksdagsledamoten Waberi själv.

Resorna har gått till Malaysia, Thailand, Somalia, Saudiarabien, Storbritannien och Kenya. Och Skatteverket har i ett färskt beslut bedömt att det rör sig om Waberis privata omkostnader.

I förhör uppger Waberi att resorna varit till för att knyta kontakter med entreprenörer som kunde hjälpa till med utbildning och välgörenhetsprojekt i Somalia, inom ramen för en somalisk välgörenhetsorganisation som han själv startat.

Flera resor har under åren 2017 till 2019 gått till Thailand, där Abdirizak Waberi uppger att han haft diskussioner med regeringen om att köpa en begagnad ”elfabrik”, för att producera el i Somalia.

– Jag hade presentation och konferens med regeringen där, säger han i förhören med Ekobrottsmyndigheten, men uppger att planerna gick i stöpet.

Det blev tyvärr ingenting men vi var så nära att göra någonting där och regeringen skrev till och med brev till ambassaden i Nairobi men överenskommelsen gick i stället till Kina.

Expressens granskning av kontoutdragen för ett av bolagen‚ Primus Utbildning som Waberi uppger ha startats för att organisera välgörenhetsarbetet men som bara haft Römosseskolan som kund, visar att pengar gått till helt andra ändamål. Under de återkommande resorna till Thailand finns flera betalningar på sexklubbar som Shark och Suzie Wong i Bangkoks sexdistrikt.

Fredrik Reinfeldts favoritmuslim

TIDIGARE 2021-11-02. Abdirizak Waberi, f.d. moderat riksdagsledamot och rektor på Römosseskolan åtalas för förskingring av 13 miljoner skattekronor

BROTTSLIGHET. Abdirizak Waberi, som är somalisk muslim och islamist och har varit moderat riksdagsledamot och suttit i Sveriges försvarsutskott samt varit skolchef och rektor på Römosseskolorna i Göteborg åtalas nu för att ha flyttat 13 miljoner kronor av skolornas pengar till sina egna företag – med hjälp av bluffakturor. Stora summor ska sedan ha skickats vidare till Somalia. Nu åtalas han för grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Skattepengar som skulle gå till svensk välfärd har hamnat hos islamister i Somalia.

Abdirizak Waberi var tidigare moderat riksdagsledamot och rektor på Römosseskolan. Foto: Riksdagen

Abdirizak Waberi är en tidigare riksdagsman för Moderaterna och var utsedd av Römosseskolornas ägare att ansvara för verksamhetens pengar. Enligt Ekobrottsmyndigheten ska han istället ha skickat bluffakturor mellan skolan och sina egna två företag – och sen fört pengar vidare utomlands. – Det är 13 miljoner kronor i kommunala bidrag tänkt till skolverksamhet som försvunnit till annat, säger åklagaren Henric Fagher.

Pengarna ska ha gått till organisationer och ett politiskt parti i Somalia men chefsåklagaren har inte kunnat bevisa vilken typ av organisationer det handlar om.

Det är andra gången den här hösten som mannen åtalas för ekonomisk brottslighet. I slutet av september åtalades han för grovt bokföringsbrott.

Römosseskolorna är friskolor med muslimsk inriktning. Förra veckan beslutade Skolinspektionen att stänga skolorna.

-Pettersson menar att moderaterna och Fredrik Reinfeldt är medansvariga, jag mejlade Waberi och moderaternas kansli flera gånger för c:a tio år sedan men fick aldrig något svar. Jag frågade om Waberi hade dubbelt medborgarskap somaliskt och svensk, jag frågade också var Waberis lojalitet låg – Sverige, Somalia eller islam? Det var särskilt aktuellt eftersom Waberi satt i Försvarsutskottet och Sverige hade soldater i Somalia.

Egentligen säger denna affär mer om svenska politiker än om Waberi. Svenska politiker är så sugna på muslimska röster så de glömmer all sunt förnuft och säkerhet.

När Abdirizak Waberi år 2010 kandiderade till riksdagen och som det visade sig även kom in. Var det några som protesterarade och menade att Waberi hade konstiga åsikter, som till exempel månggifte och en högsta önskan om att få leva under sharialagar, men M-ledningen sa att han kommer att ändra sig med tiden när han får umgås med pursvenska moderater som har en bra värdegrund.

Här provsitter islamisten Waberi en Jas Gripen

TIDIGARE 2021-09-21. Moderat islamistrektor åtalad. Misstänks ha skickat miljoner till Somalia

BROTTSLIGHET. Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har i dag väckt åtal mot två personer i en förening som har nära kopplingar till ökända Römosseskolan, rapporterar Åklagarmyndigheten. En av de åtalade är islamisten, förre moderate riksdagsledamoten och skolledaren Abdirizak Waberi.

Åtalet gäller grova bokföringsbrott. Trots ett stort antal affärshändelser så har föreningen helt saknat bokföring. De misstänkta brotten har skett under perioden 2016 – 2018.

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor och utbetalningar om ungefär samma belopp som inte är bokförda, säger Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Parallellt pågår förundersökning om misstänkta ekobrott i Römosseskolan.

– Jag räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen senare i höst. Eftersom det är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera dessa brottsmisstankar ytterligare, säger Henric Fagher.

Målnummer vid Göteborgs tingsrätt: B 11357-21.

TIDIGARE 2021-06-03. Moderat islamistrektor har fått sparken

BROTTSLIGHET. Den tidigare moderate riksdagsledamoten som även satt i Försvarsutskottet, islamisten Abdirizak Waberi, rektor på Römosseskolan som också är partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia med kopplingar till Muslimska brödraskapet, har fått sparken, uppger Göteborgs-Posten, bakom betalvägg. Waberi har också polisanmälts av skolans styrelse som menar att han förskingrat pengar.

Sveriges dåvarande försvarsminister Karin Enström (m) och riksdagsledamot Abdirizak Waberi (m)
Foto: Hans Wessberg AB CC BY

Abdirizak Waberi är före detta moderat riksdagsledamot och satt 2010-2014 i riksdagen. I dag driver han den kritiserade Römosseskolan som mellan 2012-2019 har fått 370 miljoner kronor i framför allt skolpeng från svenska staten och Göteborgs kommun.

Parallellt med arbetet på skolan driver Waberi ett politiskt islamistparti i Somalia, med kopplingar till islamistiska Milli Göruz och Muslimska Brödraskapet.

Nu rapporterar GP att Abdirizak Waberi fått sparken från sitt arbete som rektor och att han polisanmälts. En anonym styrelsemedlem citeras i artikeln: – Vi har tyckt att han fungerat bra som rektor. Men när vi började misstänka att han försökte dölja ekonomiska avvikelser så gjorde vi en intern granskning. Nu har vi gjort så gott vi kan som huvudman och resten är upp till myndigheterna.

Polisens utredning har rubriceringen grovt bedrägeri och grov förskingring, i samband med att händelsen polisanmäldes i förra veckan fick Waberi sparken av skolans styrelse.

Enligt uppgifter till GP så har Abdirizak Waberi inte lämnat tillbaka vare sig nycklar eller bankomatkort och fortsätter att arbeta på skolan.

Waberi säger att han fortfarande är rektor och att han har förtroende av elever och personal och inte accepterar att styrelsen försöker säga upp honom.

Själva polisanmälan vill han inte kommentera. – Jag vill inte kommentera någonting om polisanmälan tills jag ser själva anmälan och kan ta ställning till det som står där. Men det jag kan säga är att det finns en grupp som tillhör den före detta styrelsen som vill ta över makten på Römosseskolan. De har inte blivit omvalda men accepterar inte det beslutet. Det här är deras sätt att smutskasta mig, det är ett personangrepp, säger han till GP.

-Pettersson säger att herr Waberi har varit en följetong på bloggen. För c:a tio år sedan mejlade jag honom och moderaternas kansli flera gånger och frågade två saker.

 1. Vilket eller vilka medborgarskap har Abdirizak Waberi?
 2. Var har Abdirizak Waberi sin lojalitet? Sverige, Somalia eller islam?

Anledning till den andra frågan var att Sverige hade soldater i Somalia och jag tyckte inte det var lämpligt med en somalisk islamist i Försvarsutskottet. Jag fick dock aldrig något svar från någon, trots påstötning.

Om Abdirizak Waberi på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Römosse-skolan får öppna igen

 1. Ytterst underligt att det förmedeltida demokratifientliga islam överhuvudtaget är tillåtet i vårt fosterland.

 2. Skolan måste få fortsätta eftersom barnen inte kan klara eller anpassa sig till den svenska skolan!

  10
  1
 3. Någon som trodde att sossarna skulle stänga en skola för de importerade rösternas barn ett valår .

  18
 4. Bytt ut delar av styrelsen! Åhh herre gud vad är det för idioter som bestämmer att man kan fortsätta med en verksamhet där det är åt helvete med undervisning, bedrägerier, skattebrott, finansiering av terrorister och mycket mer.

  22

Kommentera