Putin ville gå med i Nato

UTRIKES. Vladimir Putin ville att Ryssland skulle gå med i Nato. Det hävdar Natos förre generalsekreterare George Robertson. Men Putin, som ville bli erbjuden att gå med i försvarsalliansen, gillade inte att man måste ansöka om Nato-medlemskap. – Då sade han, ”Vi tänker inte stå i kö tillsammans med en massa länder som saknar betydelse, säger George Robertson enligt The Guardian.

George Robertson var Natos generalsekreterare från 1999 till 2003. Vid ett tidigt möte med Vladimir Putin, som blev Rysslands president 2000, var den ryske ledaren tydlig med att han ville att hans land skulle vara en del av västra Europa. – De ville vara en del av väst som var säkert, stabilt och blomstrande vilket Ryssland inte var då, säger George Robertson.

Men intresset för ett Nato-medlemskap verkar ha falnat snabbt för den ryske presidenten när han fick beskedet att Ryssland inte skulle erbjudas detta.

– Putin sade, ”När tänker du erbjuda oss att gå med i Nato?”. Jag svarade att vi inte erbjuder länder Nato-medlemskap, man ansöker om det. Då sade han, ”Vi tänker inte stå i kö tillsammans med en massa länder som saknar betydelse”, säger George Robertson.

När Putin nyligen tillträtt som president sade han i en BBC-intervju att han inte uteslöt att gå med i Nato ”om och när Rysslands åsikter skulle väga lika tungt som en jämlik partner”. Putin sade att han hade svårt att se Nato som en fiende.

Ryssland är en del av den europeiska kulturen. Och jag kan inte föreställa mitt eget land isolerat från Europa, sade Putin.

-Pettersson tycker att Ryssland borde bli en integrerad del av Europa. Militärt, ekonomiskt och kulturellt, men jag tror inte det går med den nuvarande ryska regeringen, det är tsar Putin som bränner broarna.

Ryssland och Europa mot Islam vore inte dumt…

Vladimir Putin by World Economic Forum

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Putin ville gå med i Nato

 1. The New York Times 1991-12-21:
  SOVIET DISARRAY
  SOVIET DISARRAY; Yeltsin Says Russia Seeks to Join NATO

  Redan Yeltsin ville alltså 1991 gå med i NATO.
  Det militärindustriella komplexet i USA satte dock stopp för det.
  De behövde utmåla Ryssland till en presumtiv fiende för att skrämma
  NATO:s medlemsländer till att köpa mer vapen från USA.

  2
  1
  • Självklart ville ingen ha med Ryssland eller Sovjet i någonting i december 1991. Det var kaos då och troligen var Jeltsin full.

   Sedan tror jag inte de forna Sovjetrepublikerna behövde skrämmas med hjälp av USA.

   Det dröjde för övrigt till 1999-2004 innan öststaterna gick med i Nato och då var Jeltsin borta och Putin hade tillträtt.

 2. När han tillträdde som president var han ju faktiskt hyfsat demokratiskt vald så Västvärlden har varit del i att skapa tsar Putin genom sin avoga inställning. It takes two to tango.

  • Dom orden borde du säga åt Putin, det var han som var intresserad.

   Sedan tycker jag du ska vårda ditt språk eller lämna bloggen, för du vet väl att Sverige tillhör Europa.

   7
   13
   • Att tillhöra EU är inte någon direkt fördel utan snare en nackdel i de allra flesta fall.

    17
   • Innevarande regering har tydligt visat att Sverige tillhör Europa. Inte är en del av Europa utan likt Indien en gång något man kan utnyttja. EG som vi en gång gick med i för att gemensamt hantera frågor som var för stora för ett enskilt land, underförstått brösta sig mot andra stora spelare, blev EU där ingen fråga är för liten för Bryssel att lägga sig i.

    I oligarkernas värld är ”olydiga” ledare ett hot. Därför ligger krutröken tung över Ryssland och Putin, Trump, Ungern och Polen. USA upplever nu en röd våg (konservativ) efter demokraternas totala fiasko. Förhoppningsvis kommer denna rasistiska övre medelklass elit att bli utfrusna för evigt.

   • Citat 🙁 En tolkningsfråga ? ) ::: Ryssland är en del av den europeiska kulturen. Och jag kan inte föreställa mitt eget land isolerat från Europa, sade Putin.

    -Pettersson tycker att Ryssland borde bli en integrerad del av Europa. Militärt, ekonomiskt och kulturellt, men jag tror inte det går med den nuvarande ryska regeringen,

Kommentera