EU:s coronafond – 2021 års värsta skatteslöseri

SKATTER. Förra årets värsta skatteslöseri har utsetts: 150 miljarder kronor från Sverige till EU:s coronafond. Mottagare av stödet är vanvårdade ekonomier vars problem inte på något sätt är sprungna ur pandemin. Är mer bidragscirkus i EU den bästa användningen av våra skattepengar? skriver Slöseriombudsmannen Josefin Utas.

Josefin Utas Slöseriombudsmannen

Varje år anordnar Slöseriombudsmannen, SlösO, en omröstning om årets värsta slöseri med skattemedel, till vilken allmänheten bjuds in att rösta. Vinnaren för år 2021 är nu korad. Det blev EU:s coronafond, med god marginal till övriga tävlande.

EU:s coronafond, eller Next generation EU som den kommit att kallas, innebär att i storleksordningen 750 miljarder euro ska delas ut över Europas länder under sju år. EU upptar i och med detta lån, vilket skuldsätter medlemsländerna ända fram till 2058. Sverige förväntas bidra till fonden med cirka 150 miljarder kronor, men får tillbaka betydligt mindre.

Pengarna ska inte gå till länder som drabbats hårdast av coronapandemin, utan ska användas till att ”återstarta” Europa.

– EU:s coronafond innebär ett stort och långtgående åtagande, med mycket liten positiv effekt för Sveriges del, säger Josefin Utas, SlösO.

Problemen med fonden är många. I praktiken överför man nu ännu mer pengar från välbärgade länder i EU, till länder som snarare skulle behöva genomföra reformer än ta emot mer bidrag. Pengarna går till sådant som länder själva borde ombesörja. Vanlig förvaltning, upprustning eller utveckling ska inte behöva ske med bidragspengar från utlandet. Bidragskarusellen i EU gör att pengar går förlorade i byråkrati. EU är inte bättre på att bestämma vad medlemsländernas pengar ska gå till än länderna själva.

Att ge ut stöd och bidrag är redan sedan tidigare en av EU:s främsta uppgifter, men dess budget ökar ännu mer i och med den nya fonden.

Riksdagen godkände fonden i mars 2021. Fyra partier röstade ja: S, MP, C och L. Två partier röstade nej: SD och V. Två partier lade ner sina röster: M och KD.

Slöseriombudsmannen menar att frågan om ifall Sverige skulle godkänna coronafonden eller inte gavs för litet utrymme. Många i Sverige är ovetande om beslutet och vad det i praktiken innebär.

– Vi behöver mer debatt och granskning av vad som sker i EU. Slöseri med våra skattepengar kan inte ignoreras bara för att det sker på EU-nivå, säger Josefin Utas, SlösO.

EU:s coronafond fick 35 procent av rösterna, som totalt var över 15 000 stycken. Tvåa i tävlingen blev biståndet till Afghanistan som lett till skralt resultat. Det fick 15 procent av rösterna. Trea blev fusk inom folkbildningen i studieförbunden, som fick 10 procent av rösterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “EU:s coronafond – 2021 års värsta skatteslöseri

 1. En eloge till slöseriombudsmannan (kvinnan!) för detta val. Jag minns Stefan Löfven och vad han sa då han åkte iväg till Bryssel. Detta skulle inte belasta Sveriges ekonomi. Han blev ju totalt överkörd av EU.

  18
 2. Som ”världens rikast land” har vi väl bara fått betala, men vad har vi fått? Redovisas tacksamt här.

  14
 3. Sossepolitik på EU nivå betala in hundra kronor och sen ska du vara oerhört tacksam om du får tillbaka femtio kronor.

  14
 4. 150 miljarder. En svindlande summa.
  De kunde ha använts till sjukvård, skola
  polis, låglönare o Fattigpensionärer istället. etc. Nää, inte Sverige inte.. Istället för hjälpa sin egen befolkning trampar man på de svaga. Inga lättnader för fotfolket. Skatter o avgifter
  ska betalas in = business as usual.
  Arma land.

  37

Kommentera