Dessa människor har gått igenom helvetet – men förblir ödmjuka

FÖRSVARSMAKTEN. Halva tiden har passerat för det nuvarande svenska instruktörslaget i utbildningsinsatsen EUTM Somalia. Hittills har de fått bedriva sin tjänst näst intill ostört, trots Al Shabaab som är de uttalade motståndarna. Men det finns också andra hinder för att utbilda somaliska soldater, skriver Försvarsmakten.

Blivande somaliska soldater? Foto: Försvarsmakten

I vår verksamhet måste vi ständigt förhålla oss till ett flertal aktörer. Al Shabaab är förstås en av dessa, men somaliska försvarets utbildningsfunktion, alltså J7, är en annan, säger Yilmaz som är en av de svenska instruktörerna.

-Pettersson undrar om det är någon mening att utbilda somaliska soldater eller om det till och med är farligt.

 • Truppen svenskarna utbildar saknar adekvat skolgång, det är få som kan läsa och skriva.
 • Karttjänsten får i princip alltid påbörjas med att visa att blått betyder vatten.
 • Hand/öga-koordinationen och finmotoriken verkar inte heller finnas där, kanske beror det på avsaknad av idrott under ungdomen.
 • När allt gått enligt plan så är det inte heller säkert att vi kan börja på planerat datum, då begreppet inställelsetid verkar vara främmande för truppen. Tidspassningen är sådär, säger Yilmaz, den svenske instruktören.
 • Yilmaz understryker att inget av detta är något hinder, för truppen kompenserar med en hög vilja att lära sig. – Bristen på utbildning betyder inte att truppen är ointelligent. För deras ålder är livserfarenheten generellt stor, de har gått igenom hårda tider fyllda av personliga förluster och misär.
Somaliska bostäder Foto: Försvarsmakten. Vad säger Bolund och Stenevi om att införa plastskatt i Afrika.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Dessa människor har gått igenom helvetet – men förblir ödmjuka

 1. Liberia 60-tal ritade en kartskiss en rektangel öppen mark med tät skog runt omkring. Punkt A i vänstra övre hörnet, punkt B i högra lägsta hörnet. Frågade ett antal Liberianer, rita ut hur du skulle gå för att snabbast komma från A till punkt B? Avstånd A till B, 5 km.
  Alla ritade endera ut mot höger och sedan rakt ner till B följande skogskanten, eller den nedre delen rakt ner från A sedan sedan till höger mot B.
  Varför går ni inte kortaste vägen en rak linje från A till B?
  ”Nej vi håller oss intill skogen för då går vi inte vilse.”
  Smart eller inte, säkert eller ej, ni väljer

  19
 2. det verkar ganska farligt? när fom väl har kunskapen går det inte att ta bort den ! och det finns ju inga garantier att vapena vänds åt ett snnat håll ..
  det var väl det som hände i Afganistan ? man blev ju så överaskad när soldaterna man utbildat tog på taliban dräkten. och vem är det då som ansvarar för detta.

  30
 3. Om nu Somalia har en organiserad militär som blir utbildad av svenskar. Varför i helvete finns det då flera hundratusen somalier i Sverige? De ska skickas hem för att bygga upp sitt land, inte sitta i Tjärna Ängar eller Bergsjön och snylta på svenska bidrag och pilla navelludd medans deras ungar tar upp platser på våra förskolor och skolor.

  67
 4. Och när någon kommer på en flak-Toyota och skjuter i luften tar alla på schappen. Och sedan är det en massa folk som förväntar sig att bli flugna till Sverige eftersom man sålt bananer till en svensk soldat några år tidigare.

  51
 5. Svensk militär ska befinna sig i Sverige! Det är inte till nytta för oss skattebetalare att infödingarna lär sig att skjuta ihjäl varandra.
  -”Låt oss samlas under pridefanan, högklackat och mycket läppstift påtages”-. Allt enligt order från vår wokemarinerade ÖB.

  50
  2

Kommentera