LO:s pengar undergräver demokratins värdegrund

VALET 2022. Så har LO presenterat sin kampanj inför höstens val. Mer än en halv miljon LO-medlemmar ska ringas upp. 30 miljoner kronor tas från LO-medlemmarnas kassa för att det ska bli en socialdemokratisk valseger. Plus 20 miljoner i en ”utbildningsinsats”, skriver Tobias Wikström i en ledare på Dagens Industri.

Ännu ett val då LO tar sig friheten att överpröva medlemmarnas politiska preferenser. Ännu ett val då partipolitiken ska prioriteras framför de fackliga frågorna. Ännu ett val då LO med öppna ögon offrar förutsättningarna för den svenska modellen.

Det var längesedan en övertygande majoritet av LO-medlemmarna röstade på Socialdemokraterna. Senast SCB mätte var det 38,8 procent. LO-medlemmarnas stöd för Sverigedemokraterna hade då stigit till 27,1 procent och 61,2 procent av LO:s medlemmar röstar inte på Socialdemokraterna.

Ändå fortsätter LO-förbunden sin klappjakt på medlemmar som är SD-are. I tisdags beslutade IF Metall att Ulf Karlström inte får fortsätta vara facklig ordförande för avdelningen Råjärn inom SSAB. Anledningen är att han har kommunala uppdrag för Sverigedemokraterna. Ulf Karlström har valts av medlemmarna och han har stöd av ordföranden för hela SSAB-klubben, som är S-politiker. Men IF Metall centralt ville alltså annorlunda.

Det finns flera andra fall. När Transport uteslöt en medlem på grund av hans engagemang i SD prövades det av Stockholms tingsrätt som underkände uteslutningen. Transport uttryckte då förvåning över att en domstol kan ha synpunkter på vilka som får vara medlemmar.

Men ett fackförbund är inte vilken ideell förening som helst, i varje fall inte i Sverige. Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter självständigt gör upp om avgörande delar av regelverket på arbetsmarknaden. I Sverige protesterar fack och arbetsgivare så fort någon politiker får för sig att vilja lagstifta om arbetsmarknaden. Äventyra inte den svenska modellen som har tjänat Sverige väl, brukar det heta.

Fackföreningen på en svensk arbetsplats står för den arbetsrättsliga infrastrukturen. Det är fackklubben som förhandlar för medlemmarnas räkning, och i praktiken också för dem som inte är medlemmar på en arbetsplats. Ett kollektivavtal kan bara tecknas av ett fackförbund på det aktuella avtalsområdet på en arbetsplats. Någon konkurrerande fackförening kan aldrig nå fram till ett avtal utan att det andra fackförbundet träder tillbaka. Någon valfrihet finns inte.

Läs vidare på Dagens Industri…

SVT frågade Susanna Gideonsson varför sverigedemokrater kan sparkas från förtroendeuppdrag i facket. Motiveringen är ju att vi tydligen inte står upp för människors lika värde men vad konkret är ett tecken på detta enligt Susanna?

-Pettersson säger att det finns flera partier som M, KD, L och C som inte har något emot vinster i välfärden och S har samarbetat med L och C utan problem. Bättre bortförklaring måste du komma på Susanna Gideonsson.

I Danmark får inte fackföreningar skänka pengar till politiska partier utan medlemmarnas godkännande, det borde Sverige ta efter annars tycker jag att alla som inte sympatiserar med S ska lämna LO…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “LO:s pengar undergräver demokratins värdegrund

 1. Precis som i gamla Sovjetunionen! Allt är liksom ett! Partiet, staten rättsväsendet och fackföreningarna!

 2. ja i detta läge bör man framföra ett mångfalds krav. dvs alla politiska partin borde ha sina egna fackföreningarna. då den då kallade värde grunden uppenbart skiljer sig markant. om sd nu gör ett bra val kan detvara bra att skapa konkurans mellan fackförbund. som de en gång var mellan moderater bönder tjänstemännen och hög kriminälla sten bärare på vänstersidan. med något liknade kommer såssarna aldrig att återhämta sig

 3. Socialdemokrati igen??? Det ordet kommer säkert att bli valstrategiskt, men betyder vi bestämmer.

 4. Här pratar vi diktatur.
  Magdalena Andersson och Tobias Baudin är två riktiga gammelsossar med egoistiska
  värderingar bortom alla gränser.
  Uppväxt med ideologin andras pengar är våra verktyg för att bedriva extrem socialism.
  I Tobias Baudin toner en diktator fram som tror han ska bygga sitt parti med att
  angripa andra ( SD) med hjälp av fackförbundens pengar naturligtvis.
  Obehagliga människor vi har i politiken nu.
  Vattenkammat hår och löjlig / mesig framtoning är en falsk fasad hos Baudin.
  Men bakom fasaden döljer sig den Socialdemokratiska falskheten och girigheten.
  Undra vad IF Metalls SD väljare tycker om Socialdemokraternas tilltag ?
  Jag rekommenderar alla icke Socialdemokrater att begära utträde omedelbart.
  Låt er inte hunsas av detta sosse pack.
  Rösta rakryggat på SD om ni vill se förändring ( positiv)
  Rösta S om ni vill se försämring

  22
 5. Ynkliga är hennes förklaringar, ännu ynkligare att hon inte hade mod att debattera med Jimmie, hoppas att ännu flera går över till SD för LO s beteende.

  Var befinner sig dessa värdegrundsdårar när Flickor blir skändade, gamla Pensionärer
  nerslagna och rånade, och även ungdomar, då är dom tysta och har glömt sin värdegrund?

  28
 6. Ett välorganiserat LO utan politisk samhörighet med något part skulle vara värdefullt för varje anställd.
  Inte som nu där teoretikerna i Fjollträsk kör över en lokal fackförenings val, det visar tydligt och klart att arbetare i landet inte är vatten värda.
  De som gör så i Fjollträsk och i LO borgen är lika omänskliga som den vilken gav order om verkanseld mot fredliga demonstranter i Ådalen.

  16
 7. Varför startas det inte fackföreningar som antingen är politiskt obundna eller står SD nära .
  Då är det lättare för sossarna att följa sin värdegrund .
  Allas (utom icke sossar)männislkors lika värde .
  Man hör ju på raggarpaddans svammel att hon är illa ute .
  Men usch så de bär sig åt i Polen , Ungern och Ryssland .

  21
 8. Finns det något mer formbart/konturlöst än ”värdegrund”?

  Hur ser den somaliska värdegrunden ut? Eller den irakiska. Eller varför inte den ryska eller kinesiska?

  Ordet värdegrund betyder absolut NADA! Det används bara när man vill exkludera någon!

  33
 9. Fastän såssarna och LO tjötar om ”värdegrund” och ”allas lika värde”, så har man inga problem med att sålla bort en redan invald fack-representant. Däremot går det bra att försnilla medlemsavgifterna till såssarnas valrörelse, helt emot medlemmarnas inställning.
  Men betr. värdegrunden välkomnas däremot IS-slaktarna med öppna armar. Snurrigt…visst, men för en såsse helt logiskt…

  38
 10. Två bröder hade en syster som var mindre vacker, en dag suckade hon och sa: Jag blir aldrig gift. Misströsta inte sa den ene brodern, det kan komma den dan när ful är på mode.

  10
  6
  • Ytterligare ett massivt ösregn, i maktställning. Också när hon öppnar kakhålet, förstår man att hon är ute och cyklar. Hon påminner om Löfven, som oftast gjorde bort sig, när skulle svara på frågor, han inte fått i förväg.
   Gideonsson är socialdemokrat, och avslöjar ett fullständigt förakt mot demokratin. ”Sådan är socialismen”!

   31

Kommentera