Finlands president öppnar för Nato i nyårstal

FÖRSVAR. När den finske presidenten Sauli Niinistö höll sitt traditionsenliga nyårstal under lördagen var säkerhetsläget i Europa på agendan. Situationen mellan Ryssland och Ukraina oroar Niinistö, som öppnade dörren för Nato, rapporterar finska medier.

Republiken Finlands president Sauli Niinistö Pressbild

Möjligheten att alliera sig militärt och ansöka om medlemskap i Nato, hör också till Finlands rörelsefrihet och valmöjligheter, om vi själva så beslutar, säger han enligt Svenska Yle.

Niinistö betonade att de ukaser* om att Nato inte får utökas österut som Ryssland framfört står i strid med den europeiska säkerhetsordningen.

Intressesfärer hör inte till 2020-talet. Suverän jämlikhet mellan alla stater är en grundläggande princip som alla bör respektera.

President Niinistö konstaterade att det inte är första gången många européer frågar: talar man om oss utan oss? Europa kan inte längre vara bara en åhörare. Suveräniteten hos flera EU-medlemsstater, även Sverige och Finland, har ifrågasatts utanför unionen. Detta gör EU till en part, sa Niinistö.

Europas säkerhet är också en fråga om Finlands säkerhet, och presidenten krävde att både EU och OSSE hörs i samtal som berör oss. EU får inte nöja sig enbart med rollen som en teknisk samordnare av sanktioner.

I ett öppet samhälle finns det alltid rum för diskussion och olika åsikter, både om risker och om skyddet mot dem.

*Ukaser är ett ord för krav som användes när Finland lydde under Ryssland, som styrde genom att skicka påbud som kallades just ukaser. Finlands president använder troligen ordet som en markering mot Ryssland.

-Pettersson hoppas Finland och Sverige kan hålla sig utanför Nato men om Finland går med borde Sverige göra det samtidigt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Finlands president öppnar för Nato i nyårstal

 1. Han sa ingenting om NATO däremot följande visa ord ” Det förs med rätta en diskussion, även en polemik, om omfattningen av de friheter och rättigheter som alla som bor här har. Det ansvar och de skyldigheter som ligger i den andra vågskålen har däremot fått mindre uppmärksamhet. Avvägningen bör vara ”proportionerlig”, eftersom rättigheter inte kan upprätthållas utan ansvar.”
  Dessutom detta “Den senaste tidens debatt om säkerheten leder till en bredare frågeställning, alltså inget enskilt fall, om ett civiliserat lands dilemma. Kort sagt: hur kan man ge trygghet åt dem mot vilka man sedan måste skydda och försvara sig?”

  Det är något de svenska styrande också beakta.

 2. Sverige, och helst även Finland, skall hålla sig borta från allt militärt samarbete med de krigshetsande amerikanerna, som ju startat ca 90 procent av alla krig efter andra världskriget.

  9
  13
  • Finland och Sverige övar regelbundet med USA och NATO, det är klokt.

   Det är Ryssland som hotar grannländerna och f.n. ockuperar delar av de tre länderna Georgien, Moldavien och Ukraina i strid med internationell rätt.

   12
   5
   • Konstigt. Jag har sett USA bygga upp några totalt sönderbombade länder till att världens rikaste, stabilaste och demokratiska. Som Japan, Sydkorea och Tyskland. Sovjet/Ryssland kan inte visa upp något liknande. Efter kriget var det också nära att bland andra Frankrike och Grekland blev kommunistiska men det hindrade USA.

    Sedan har USA krigat på många ställen men ofta på grund av Sovjet understött gerillor i dessa länder.

    Vad rövar Ryssland i Georgien, Moldavien och Ukraina plus andra länder de härjar i?

    1
    2
 3. Finske presidenten tog inte ställning för NATO-medlemskap, utan påpekade möjligheten (de enda som flaggar för ett finskt NATO-medlemskap är liberalerna i SFP). Hans framförande skilde sig fördelaktigt från svenske försvarsministern “Hulta” från Borlänge och dennes skränande rysslandshat – därför tas Finland på allvar i Kreml i Moskva, till skillnad från den svenska feministregeringen. Enligt ryska telegrambyrån TASS upprepade USA-presidenten Biden flera gånger i tfn-samtal med sin ryske kollega häromdagen att kärnvapenkrig absolut inte får bryta ut och att ett sådant inte kan vinnas av någondera parten. Dock oklart om detta betyder att USA är berett att ge efter i frågan om “röda linjer” och intressesfärer – och om Finland och Sverige, i så fall, skulle inordnas i den ryska delen. Finns en risk, som finske presidenten också antydde, att man beslutar över huvudet på bl.a. dessa två länder.

  11
  21
  • Vem har sagt eller skrivit att presidenten tog ställning för ett medlemskap? Han öppnade för möjligheten och det är inte utan anledning han tog upp det i ett nyårstal.

   Han sa att det är Finlands sak att bestämma, precis som Sveriges försvarsminister har sagt om Sverige.

   Både Sverige och Finland samarbetar med Nato och USA.

   Finland har sedan många år en Natooption som innebär att vägen till Nato är öppen och har på så sätt gått längre än Sverige.

   21
   8
 4. Om Sverige skulle falla till föga och gå med i Nato, så bleve vi tvungna att försvara dom skitiga turkarna. Grattis Svensson…

  17
  19

Kommentera