Varför beskattas el som cigaretter?

SKATTER. Svenska politiker fortsätter att använda punktskatt för att minska energikonsumtionen. Men den historiska acceptansen för energiskatten håller på att ändras i snabb takt, skrev Christian Ekström och Henrik Jönsson i Göteborgs-Posten, för en månad sedan.

Steget Efter

Halva din elräkning går till skatt. Det är en straffbeskattning lika hög som på cigaretter och bensin. Samtidigt krävs mer elektricitet för att möta behovet av en samhällsomställning bort från fossila drivmedel. Skatten på el behöver helt enkelt sänkas.

Om samhällskontraktet ska vara något värt så måste det åtminstone innefatta att medborgarna i ett högskatteland vars landgränser korsar den norra polcirkeln inte ska behöva lägga ned sina företagsverksamheter eller hamna på fattighuset grund av elpriset. Tyvärr är det uppenbart att det svenska samhällskontraktet brister. Trots skyhöga skatter är företag och medborgare inte längre garanterade pålitlig elförsörjning i hela landet. De som kommer ha det svårast att betala sina elräkningar i vinter är de med de minsta ekonomiska marginalerna.

Den svenska politiska energidebatten har under de senaste 40 åren dominerats av föreställningen att energikonsumtion är problematisk och behöver minska. För att uppnå det ändamålet har man använt skatt som verktyg. Redan i mitten av åttiotalet uttrycktes denna ambition med orden ”statsmaktens viktigaste instrument för att direkt påverka priset på energi är energibeskattningen.” I linje med detta har landets ledande politiker belagt energi med punktskatt på samma sätt som för cigaretter. Punktskatter av denna typ används ofta för att minska konsumtion man finner oönskad.

Huruvida cigarrettbeskattning är en optimal metod för att nå det önskade folkhälsomålet kan vi lämna därhän i denna kontext, men likheten med energibeskattningen är slående: Landets politiker använder beskattning som redskap både för att bekämpa rökning och brödrostning på frukostbordet.

Under perioder då elpriserna sjunkit har politikerna valt att höja skatterna. Ungefär halva din elräkning går till skatter och avgifter. De senaste tjugo åren har skatten på el fördubblats, samtidigt som omställningen till ren energi tagit fart. Faktum är att sedan 1996 har skatten på el närmare fyrfaldigats för hushållen, från 9,1 öre till dagens 35,60 öre per kilowattimme. Och det är exklusive moms. Momsen ligger ovanpå elräkningens alla delar, det vill säga även på energiskatten. Du betalar alltså skatt på energiskatten, hur absurt det än låter.

Energiskatten har historiskt varit en accepterad skatt. Det håller på att ändras i snabb takt. Det är ingen tillfällighet att nästan 30 000 personer har skrivit under Energiupproret. Elpriserna fortsätter stiga, och skatten likaså. Det är nog nu. Det är riksdagen som styr nivån på skatten och villkoren för att bygga stabil, fossilfri energi. Sänk energibeskattningen och rädda svenska arbetstillfällen och hårt prövade hushåll när vintern sveper över Sverige.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Henrik Jönsson, initiativtagare Energiupproret

-Pettersson säger att skatt är socialism. Högre skatter ger mer makt åt politiker och mindre makt för den enskilde…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Varför beskattas el som cigaretter?

 1. Japp, massa skatt betalas men lik förbannat skall elen säljas ”marknadsmässigt” på den europeiska elmarknaden vilket ytterligare driver på priset på vår socialistiskt finansierade el. Om vi skall betala socialistiskt för elen skall den väl för böveln inte samtidigt säljas utomlands?

 2. Därför att sossarna behöver mer pengar till ni vet vad…. Samma sak med bränslepriserna. Världens bästa mjölkkossa. Dessa parasiter som styr landet måste bytas ut. Hoppas att fler klarar iq-testen i september än förra gången (18 %)…….

  12
 3. Därför att i ett U-land räknas el som en lyxvara som pöbeln ej heller ska förvänta sig att ta för given.

  18
 4. Men lyxskatt på godis och parfym gick bra att ta bort?

  Sockerskatt borde införas och att lösgodis bör kosta 1000kr kilot för att dämpa fettmaepedemin i Sverige.
  Folk rullar fram snart typ US.
  80% på hyllorna i butiken är ren skit och gift för kroppen, laga riktig mat istället för halvfabrikat.
  Cancer älskar socker för de som inte vet, men det ska tystas för allmänheten.

  Gå ner till badstranden för bevis, kolla gärna vissa barn hur de ser ut idag, tragiskt?
  Dekadensen är fulländad idag, och självinsikten är borta inom det mesta.

  http://pharos.stiftelsen-pharos.org/new-order-of-barbarians/

  17
  1
 5. Alla energikällor ska beskattas lika. Med andra ord, kärnkraft och vattenkraft ska inte straffbeskattas för att bli olönsamma och vindkraft ska inte subventioneras för att bli lönsamma.
  Dessutom ska inte energi beskattas med mer än maximalt moms eftersom den är en nödvändighet för vår överlevnad. Så precis som mat ska inte el beskattas med mer än max 12.5% moms.

  23
 6. Eltändare är oekonomiska. En med flinta och knyckt bensin kan vara ett hett alternativ. Ingen har råd med el. Råna någon tonåring så har du både eld och röka. Kostar inget Risken att åka dit är minimal om du inte är vit i skinnet.

  23
 7. Om man ser till vilka som varit och är ministrar med ansvar för energin så är svaret enkelt. De begriper inte bättre. De ger fan i dem som drabbas, enskilda och företag. Men att höja egna löner i regering och riksdag är inga problem utan omröstning.

  29
 8. I ett sunt och friskt land, hjälper
  staten sina medborgare. Ex; varor
  som är oundvikliga, El, bensin….
  baslivsmedel etc. ska ha så få skattepå
  slag som möjligt. Allt för att förenkla
  livet. Sverige har valt en annan väg.
  Landet där de skötsamma hålls i
  strama tyglar -de oskötsamma-
  gullas det med. Arma land.

  32
 9. Det lilla Miljöpartiet har fått som man vill. De stora socialdemokraterna vågade inte se till landets och medborgarnas bästa.

  22
 10. Mer än Stenbock som allt mer ser en jämförelse med det “fattig-Sverige”,som man påstod upphörde under 30-talet ?
  Visserligen är statarlängorna försvunna,men i gengäld växer det upp nya Ghetton,som svampar ur jorden över hela Abzurdistan !
  Kostar importen av all världen drägg sådana summor,att vi av urbefolkningen skall behöva sitta i kalla o.mörklagda bostäder ?

  41

Kommentera