Värdegrundsvansinnet är funktionell dumhet

INRIKES. Varför har offentlig förvaltning blivit så intresserad av värdegrunder, policys och rapporter? Mats Alvesson, professor i organisationsteori vid Lunds universitet, menar att det är ett påfund från medelklassen, rapporterar den kommunistiska tidningen Proletären.

Mats Alvesson har skrivit tre böcker om den funktionella dumheten inom administration. Den senaste heter Tomhetens triumf och är utgiven av bokförlaget Atlas. Foto: Gunnar Menander, Proletären

Varför fylls vårt arbetsliv med tomma reformer och meningslösa klyschor? Varför har offentlig sektor ett sådant överflöd av administratörer, konstiga projekt och utbildningar som sällan utgår från verksamhetens verklighet?

Mats Alvesson är professor i organisationsteori vid Lund Universitet och driver sedan flera år tillbaka ett korståg mot idioti inom administration och ledarskap. I grunden för Alvessons forskning finns något han kallar funktionell dumhet: personers oförmåga att kritiskt granska sitt eget arbete.

Det finns ett väldigt snävt tänkande inom administration idag med ett stort fokus på vad som kan optimeras och effektiviseras. Det är väldigt tekniskt där reflektioner om sitt eget arbete, om det är meningsfullt eller relevant, ofta lyser med sin frånvaro.

De som ägnar sig åt dessa frågor vill oftast ha bekväma jobb, hög status och hög lön. Att göra något som är viktigt för organisationen är inte något som alla sätter i högsätet tyvärr, säger Mats Alvesson.

Vi har ett överskott av på pappret högutbildade personer i landet. Och dessa personer kommer i sin tur komma med krav och önskemål. Svaren vi då får är fler utbildningar och ett fokus på kvalitetsundersökningar och policys.

Basbehoven för dessa personer är sedan länge tillgodosedda. Det man istället jagar är status, makt, identitet och självkänsla. Saker som blir centrala inom både privatlivet, konsumtion och i arbetslivet.

Läs hela artikeln på Proletären…

-Pettersson skrev för några dagar sedan att ”Vi har en hel samhällsklass som sysslar med värdegrundsarbete, integration, genustrams, rasism och annat flum. Inget har hjälpt”, så jag håller helt med, kanske för första gången, den kommunistiska proletären…

Steget Efter
Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Värdegrundsvansinnet är funktionell dumhet

 1. Det Petterssons missar är att han och de blåbruna också har en värdegrund.
  Dock jag påstår inte att att Petterssons är blåbruna, jag påstår att Petterssons är ensidig och bedriver propaganda, under förespegling att det är nyheter.
  Dock skönt att Petterssons inte tillhör konspirationsteoretikerna.

  • Värdegrunden som den används i dag är endast en härskarmetod. Det finns ingen bra substans i den. Med den kan du avsätta, hänga ut förfölja bura in. Det är därför den finns, Den ger dig rätt att förtrycka. Det kan du inte med Pettersons värdegrund?

   Men du har rätt i att de blåa delar värdegrunden, de vill också härska.

 2. Rätt beteckning borde vara ”värdegrundet”. Undervattensrevet där demokrati och välfärd förliser.

 3. Utan att veta…. men jag tror att Sverige värdens västa ”hitte-på-arbetes” land. Ingen annan stans kan väl flummiga och pengaslösande jobb och åtgärder florera som här. Skall man skratta eller gråta.
  Exemplen är otalig, men folket jamsar med, för att inte tala om den s.k. granskande mediapressen som bara duckar och vränger till ett ”det var väl trevligt” reportage……. man spyr på svensk mentalitet.

  19
 4. Håller med. Om företag och myndigheter behöver speciell skriven värdegrund tyder kanske det på att unga vuxna i dag är onaturligt vilsna och litar inte på sina egna eller varandras omdömen. Normal hyfs, uppfostran och respekt för rent spel borde duga, som förr. Är det kanske t.o.m. skolornas uppmuntran att bryta normer, som på sikt suddar ut elevernas naturliga rättskänsla och gör dem osäkra i vuxenlivet? Sverige kan behöva en mer sansad grundsyn på samhälle, politik och humanism. Dags även att svenskars intressen ges högre prioritet med skattelättnader, bättre skolor, fler vårdplatser och mindre brottslighet.

  22
 5. Det är ett jävla tjat om Jimmy Åkessons och Sverigedemokraternas värdegrund av andra partier och offentliga tjänstemän. Men muslimerna har de tagit till sina hjärtan, fast dom mördar, våldtar, spränger, kastar flickor från balkonger, lurar till sig våra skattepengar och ljuger i princip i allt dom gör. Då är det ingen som snackar värdegrund.
  Måtte det bli en konservativ och nationalistisk regering nästa val, så det blir någon ordning på Sverige någon gång.

  46
  • Det värsta som kan hända sådana idioter är att någon påtalar verkligheten och då
   även håller fast vid den, och det gör SD, och därför är dom farliga för dessa GLYTTIGA
   indiveder som tycks leva i en fantasivärld. Konstigt, för deras värdegrund tycks inte gälla
   Svenskar som på ett eller annat sätt tvingas bo på gatan??

   30
 6. Svar till Johny Andersson och Sala: Ofta är religiösa personer dom värsta. De gör ofta en ”god gärning” på andra människors bekostnad som är i beroende ställning av deras godtyckliga ”hjälpsamhet” De lär stå någonstans i bibeln att den värsta synden av alla är andligt högmod. Dessa som utsattes för vanvård på barnhem och fosterhem och försökte få ekonomisk ersättning av staten (Det uteblev till de flesta tyvärr) hade ofta haft med religiösa personer att göra. Ofta väckelsekristna. Nere i Europa där omhändertagna barn som myndigheter bland annat Irland, Tyskland och Schweiz skickades ofta till kloster för nunnor och munkar där dessa var aktivt inblandade i vanvård av barn.

  27
 7. Värdegrundsarbete håller de på med i alla diktaturer, för att indoktrinera folket med de ”rätta” värderingarna. I Kina, gamla Sovjet, Nord-Korea och Sverige.

  För DET FÅR INTE finnas en alternativ syn som förr, som kan ifrågasätta makten, och allt styrt tänk. För då förlorar vänterristerna sitt totala envälde! Och det vill de ju inte!

  Därför förbjuder man också alltfler yttrandekategorier! Endast det av vänstern serverade PK-riktiga får snart yttras!

  DETTA ÄR IDAG ALARMERANDE! YTTRANDEFRIHETEN ÄR VERKLIGEN I FARA!

  Snart är vi som Maos Kina eller StalinSovjet, om vi inte passar oss!

  54
 8. Att dölja verklighetens problem genom att lägga vikt på ovidkommande saker är ett säkert bevis på att ledarna inte har en aaaning om hur problemen skall lösas.

  57
  • Både Hitler och Moder Teresa var ondskefulla personer . Läs boken om Moder Teresa av Christopher Hitchen

   27
   2
   • Om jag är rätt informerad var moder Teresa mångmiljonär när hon dog …………!

    Hon var alltså en ekonomisk hjälte !

 9. Värdegrundsflummet är tom minst lika viktigt som kompetensen vid anställningar. Rätt kön, rätt etnicitet och rätt värdegrund betyder rena fullträffen i många fall. Är det konstigt att samhället vittrar sönder medborgare för medborgare, svensk för svensk, tills vi är helt utrensade. Till dom svenskar som blundar för steg-för-steg taktiken:

  I Tyskland hämtade de judarna,
  och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
  Sedan hämtade de romerna,
  och jag protesterade inte, för jag var inte rom;
  Sedan hämtade de de homosexuella,
  och jag protesterade inte, för jag var inte homosexuell;
  Sedan hämtade de mig,
  och då fanns ingen kvar som protesterade.

  Tänk om och välj rätt 2022
  Rösta för ett återställande av vårt Fosterland och inte för fortsatt vänsterblivet förfall

  60
 10. De är dessa som nu först åker ut när tiderna blir kärvare när Great Reset ska genomföras och befolkningen minskas enligt agenda 2030

  44

Kommentera