Pawel Cibicki döms för matchfixning

BROTTSLIGHET. Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål B 2486-21 har i dag dömt alla tilltalade i ett mål om matchfixning till villkorlig dom. Målet avsåg två olika delar av spelfusk och mutbrott. Den ena delen gällde en tidigare målvakt i Kvarnby IK som döms för tagande av muta och spelfusk genom att ha tagit emot drygt 44 000 kr för att underprestera i sex seriematcher i division tre under våren och sommaren 2019. Hovrätten har i denna del fastställt tingsrättens fällande dom. Den som gav målvakten pengarna döms för givande av muta och spelfusk.

Pawel Cibicki Foto: Holger Motzkau,

Den andra delen av målet gällde bl.a. en tidigare allsvensk fotbollsspelare i Malmö FF och IF Elfsborg. Pawel Cibicki döms nu för att ha kommit överens med två personer, varav en är samma person som i Kvarnbydelen, om att ”ta ett gult kort” i en match mot Kalmar FF i slutet av maj 2019. För detta skulle han erhålla ett lån om 300 000 kr.

Hovrätten gör i denna del en annan bedömning än tingsrätten som frikände de tilltalade. En av flera besvärande omständigheter som sammantaget har lett till hovrättens fällande dom är att det i nära anslutning till att matchen spelades öppnades 27 nya spelkonton av personer med koppling till de två personer som skulle ordna lånet. Från bl.a. alla dessa spelkonton satsades pengar på att fotbollsspelaren skulle få en varning under matchen. Hovrätten anser det bevisat att ett syfte med spelfusket var att det skulle finansiera lånet till Pawel Cibicki. Utlåningen skulle i sin tur generera en vinst om 100 000 kr för utlånarna.

Pawel Cibicki döms för tagande av muta och spelfusk och de två personer som erbjöd lånet döms för givande av muta och spelfusk.

I höstas fattade Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd även beslutet att Pawel Cibicki ska vara avstängd från allt spel i fyra år. Cibicki har hela tiden sagt att han är oskyldig.

Pawel Cibicki har dubbelt medborgarskap, ett svenskt – vilket är hans födelseland, samt ett polskt – vilket är hans föräldrars födelseland.

-Pettersson tycker det är lite konstigt, när jag var aktiv på hobbynivå hördes det aldrig om matchfixningar eller annat fusk, men nu verkar det vara andra tider och betydligt vanligare och de som misstänks eller döms verkar ha utländsk bakgrund, märkligt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Pawel Cibicki döms för matchfixning

 1. Förr i det gamla Sverige var detta en omöjlighet. Nu har “värdegrunden” förändrats för evigt. TACK allah ni goda som öppnade för detta.

  25
 2. Hörs på namnet vad det är, hoppas vi slipper se honom på planen igen bara.
  Oärliga människor har inget i sport att göra.
  Oärliga människor har inget här överhuvudtaget att göra.
  Skicka hem avskummet direkt.

  25

Kommentera