Somalisk S-politikerns fotbollsförening – miljonbidrag, bokföringsbrott, konkurser och matchfixning


BROTTSLIGHET. Växjö kommuns kommunalråd Oliver Rosengren (M) är skarp i sin kritik efter P4 Kronobergs granskning om tio konkursade bolag knutna till Växjö United och dess frontperson, den före detta S-politikern Abdi Elmi.

Abdi Elmi, bidrags och konkursmakare som utnyttjar flata svenskar…

Affärsverksamheten bakom fotbollsklubben Växjö United, dess styrelse och frontperson Abdi Elmi visar på tio konkurser på fyra år – präglade av bidrag från Arbetsförmedlingen, stora skatteskulder och saknad bokföring och årsredovisning.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö kommun med ansvar för integration, är skarp i sin kritik. Han tycker den statliga kontrollen måste bli bättre.

– Är detta polisanmält? Om inte behöver i första hand Arbetsförmedlingen göra det, men annars får nästan jag själv göra det. För de uppgifter som presenteras gör det svårt att dra någon annan slutsats än att det handlar om kvalificerat fiffel och båg, säger Rosengren.

-Petterssons har tidigare skrivit om Växjö United och Abdi Elmi, och det är ingen snygg läsning. Det handlar om att Växjö Unitid FC mottagit statligt stöd med 6,4 miljoner kronor under ett år. Detta trots att föreningen saknade bokföring och gick i konkurs. Bakom verksamheten står d

en tidigare S-politiker konkursmakare Abdi Elmi.

Fotbollslaget Växjö United, tidigare registrerat som Sufstars – en del av Somaliska ungdomsföreningen, SUF, gick i konkurs 2015 – misstänks för uppgjorda fotbollsmatcher och falska identiteter på sina spelare.

Växjö United vann match efter match för att sedan börja förlora matcher på märkliga sätt. I samband med lagets suspekta matchresultat har det samtidigt placerats onormalt stora summor pengar i matcherna genom asiatiska vadslagningsbolag.

Vid sidan om konstiga matchresultat har även otillåtna spelare deltagit i matcher. Fotbollslaget har använt sig av spelare som tidigare dömts i rättegångar rörande uppgjorda matcher. Dessa spelare har därför varit avstängda från att delta i spel av Svenska fotbollsförbundet.

När svenska Fotbollsförbundet föranmälde! att de skulle komma och gör ID-kontroll så försvann 7 av spelarna.

År 2015 figurerade den Somaliska ungdomsföreningen tillsammans med ett kopplat bolag i ett misstänkt ekobrott. Det var mellan juni 2014 och juli 2015 som verksamheten tog emot 6,4 miljoner kronor av Arbetsförmedlingen. Det statliga stödet var ämnat för att möjliggöra en etableringslots av nyanlända. Men så blev det aldrig och verksamheten försattes i konkurs.

Arbetsförmedlingen försökte kräva tillbaka pengarna utan resultat. En konkursförvaltare förklarar att den totala skulden vid konkursen var 977 167 kronor och verksamhetens tillgångar var 94 kronor.

I samband med att konkursförvaltaren granskade den somaliska ungdomsföreningen upptäckte man att bokföringen var spårlöst försvunnen. Det misstänktes därför att det handlade om ekonomisk brottslighet och konkursförvaltaren upprättade en polisanmälan.

Ekobrottsmyndigheten tog hand om ärendet och kunde se att det redan fanns en tidigare nedlagd polisanmälan från Skatteverket. Kammaråklagare Sara Bjerefeldt vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö valde därför att också lägga ned ärendet.

Enligt polisen handlar det inte bara om uppgjorda matcher och otillåtna spelare. Det har även framkommit information om personer som vistats i landet med falsk identitet och även en fotbollsspelare som utsatts för olaga hot.

Bakom Somaliska ungdomsföreningen, Sufstars och numera Växjö United står en tidigare socialdemokratisk politiker, 38-årige Mohamed Abdi Elmi. Det är samma person som Växjö tingsrätt försatte i personlig konkurs med 1,2 miljoner kronor i skulder efter situationen med bland annat Somaliska ungdomsföreningen och etableringslotsning av nyanlända.

Här har vi ett typexempel på flathet. Tio konkurser på fyra år, skatteskulder, bidrag, illegal invandring, bokföringsbrott, spelfusk med mera och det har varit allmänt känt i åratal men ingen törs ta tag i brottslingarna för man kan bli kallat rasist…

Det finns ytterligare två konkurser kopplat till Adbi Elmi. Den ekonomiska föreningen Elmaani och ett lokalvårdsföretag som även bedriver arbetsträning för arbetssökande. Vid konkurserna fanns skulder på omkring 840 000 kronor. Herr Almi är också skyldig Växjö pengar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Somalisk S-politikerns fotbollsförening – miljonbidrag, bokföringsbrott, konkurser och matchfixning

 • Peter Skoglund

  Växjö United är en ”typisk helgardering” (1X2 ), för det svenska samhället.

  1 = stor och generös migrations politik är en vinst.
  X = statliga bidrag löser kanske ”utmaningen”.
  2 = detta kan sluta hur som helst.

  Gilla

 • ruben

  Utförsäkringen av sjuka svenskar fungerar ju mer än bra där FK verkligen sett till att sjuka människor blir utsatta för lidande. De, som betalt skatter i hela sina arbetsliv får inte ta del av sjukförsäkringen fast de är sjuka. Har länge undrat varför dessa grupper inte benämns för ”utsatta områden”? Att AF helt struntar i kontroller och låter uppenbara brott i miljonklass passera utan åtgärder är skandal. Det ska givetvis resultera i utvisning på livstid för brottslingarna . Nu bantas AF ned, kanske pga. en pågående korruptionsskandal, som inte skulle avslöjas? Den ”åldrande befolkningen” är nu skambelagda av regering och myndigheter, som oplanerade kostnader och kräver skattehöjningar trots att de flesta klarar sig själva. De betalar höga skatter och utnyttjar relativt små resurser i välfärden. Regeringen håller tvångsmässigt på med avledningsmanövrar för att dölja de skyhöga invandringskostnaderna. Är det inte nog nu?

  Gilla

 • centurion

  Stor fet smäll är nog det enda som kan få skithögen att reagera.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: