Skolministern om vinsterna i skolan: ”Blir förbannad”

SKOLAN & SKATTERNA. Den nytillträdda skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) höjer rösten mot det svenska skolsystemet och mot vinstuttagen i skolorna. ”Den som driver skola i Sverige ska göra det för att den brinner för barns utbildning, inte för att den brinner för pengar”, säger hon i ett skriftligt uttalande till Dagens Nyheter, bakom betalvägg.

Lina Axelsson Kihlblom (S), skolminister, Utbildningsdepartementet. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Skolminister Lina Axelsson Kihlbom skriver även att Sveriges skolsystem är världsunikt och att det skapar orättvisor och att det saknas insyn i det, och säger att så här kan vi inte ha det.

Kommentarerna kommer efter Dagens Nyheters intervju med Engelska skolans grundare Barbara Bergström, som har tjänat närmare en miljard kronor på sin skolverksamhet. Skolministern skriver att det gör henne ”förbannad”.

-Pettersson undrar varför vi har det som det är i skolan? Det är knappast Internationella Engelska skolans, IES, grundare Barbara Bergströms fel och jag tror knappast att personalen på IES skolor brinner mindre för barnens utbildning än de kommunanställda. Varför inte försöka lära av Barbara Bergström i stället?

Internationella Engelska Skolan (IES) är en svensk friskoleorganisation, startad 1993, med skolor runt om i Sverige. Dess huvudkontor ligger i anknytning till den lokala skolan i Täby. Tre år i rad har olika skolor inom verksamheten vunnit den anrika Nutidsorienteringen som bäst i Sverige och dessutom även ett flertal bästa regionalt. Även grundaren Barbara Bergström har i olika sammanhang tilldelats utmärkelser som ”Årets företagare”.

IES driver knappt 50 skolor i Sverige, och det är inga elitskolor. Personal, föräldrar och inte minst elever på skolorna är nöjda. Skolorna är inte dyrare för skattebetalarna än andra skolor men går trots det med vinst.

Skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S) som har ett grundarvode på 142.000 kronor i månaden plus förmåner och andra vänsterblivna borde i stället för att försöka förbjuda vinst hos privata skolor, förbjuda förluster i offentlig verksamhet och titta på resultaten de olika verksamheterna uppnår.

Bild från StockholmDirekt.se

I ett normalt land med enorm lärarbrist och usla betyg hade regeringen undrat vad Engelska skolan gör och sedan rekommenderat de kommunala skolorna ta efter, men inte i socialdemokratins Sverige.

47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala därför vill regeringen förbjuda de privata

Varsågod Lina Axelsson Kihlbom (S), Shekarabi och alla utbildningsansvariga. Bara att kopiera gratis

Engelska skolan gör succé bland föräldrar och elever samt vinst åt ägarna. Reglerna är tydliga med bestraffningar och belöningar – och mamma och pappa får veta allt men det gillar inte socialdemokraterna…

-Pettersson tycker lärartätheten är ointressant och att elevernas resultat är det viktiga och där är Engelska skolan överlägsen så det problem jag ser är inte vinsterna utan den kommunala skolans katastrofresultat. Och kom ihåg, att Engelska skolan är ingen elitskola utan finns även i problemområden.

De enkla reglerna är gamla, varför togs de bort. Här Petterssons betygsbok från slutet på 1950-talet och början på 1960-talet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Skolministern om vinsterna i skolan: ”Blir förbannad”

 1. Jag vill se politiker som brinner för att göra det bättre för befolkningen och inte brinner för att klämma ut en oförtjänt hög lön.

 2. Det är smartare om stat och kommun köper aktier i dom välfungerande privata skolorna. Då får dom både aktieutdelning och väl fungerande skolor.

  11
 3. Klart hon är arg. Det är åt helvete att inte alla tvingas gå i samma kaoselände till socialistisk indoktrinering

  17
 4. ja det är väldigt konstikt att tok kärringen gnäler över viken form skolan utövar sin verksamhet?? det vore ju faktiskt bättre om hon bekymrade sig över den utbildnings nivå som levereras av skolan??
  hon behöver inte bekymra sig över kostnade stiftelser eller andra verksamhetsformer . fakta är att föräldrarna bekymrar sig för utbildning i Sverige i dag och dom är uppenbart villiga skyffla bort den sossialistiska synen på skolan att efter som vissa är obildbara så får ingen av rättvise skäll lära sig ett skit..
  avskeda kärringen omedelebar

  11
 5. Jag blir förbannad o irriterad över alla korkade o lågutbildade sossar som med för hög lön till sin obefintliga kompetens får förstöra vårt fina land
  Parasiternas paradis

  19
 6. Pettersson undrar.
  Jag har svaret: Det är hur hela samhället utvecklats,tex, hövligheten, artigheten, respekten, för stor tro på föräldrarna, inga konsekvenser för dåligt beteende varken i skola eller samhälle.
  Alltså framförallt: inga konsekvenser för normbryteri i samhället och skolan följer efter. Lärare vill inte avskedas, rektorer vill att skolans elever skall ha bra betyg, så att han får nya elever. Osv
  Den enskilda skolans beteende spelar mindre roll men om en skola har föräldrar som är villiga att deras barn får konsekvenser vid dåligt beteende, så kan det gå bra.

  3
  1
 7. Apropå BRINNANDE engagemang. I det här landet Brinner en skola varje dag. Gör något åt det i stället. Ser däremot fram emot stängningen av muslimska friskolor där det inte bara tjänas pengar utan även förskingras av bedragare. Ibland går beloppen direkt till IS.
  Bara att sätta igång, Herr / Fru Skolminister !

  30
 8. Konceptet med Engelska skolan är så framgångsrik att Sundsvalls Kommun ska starta upp sin egna “engelska skola” med allt vad det innebär. Men vore det inte enklare att införa de regler som finns på Engelska Skolan i den kommunala skolvärlden. Vi kommer inom den kommunala skolan att ha ett A- och ett B-lag, det som är så fruktansvärt.

  22
 9. Var det här den med största omdömet och kunskapen om skolan i stort som socialdemokraterna kunde utnämna?

  24
 10. Jamendåså.

  Konklusion : alla kommunala skolor erbjuder bättre skolundervisning då de inte behöver hålla sig inom vissa ekonomiska ramar.
  Ju fler immigranter blir till mer ekonomiskt stöd=dubblerad skolpeng.
  Desto mer ekonomiskt stöd desto bättre betyg men sämre kunskap.

  Den nytillträdda förbannade skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) vill ha sämre kunskap för mer pengar.
  Fler outbildade elever ger fler röster

  Problem solved for (S).

  26

Kommentera