Företrädare för Angereds Kamelcenter dömd till fängelse

BROTTSLIGHET. En företrädare för det uppmärksammade Angereds Kamelcenter döms för ett stort antal grova bedrägerier, där utbetalningar på över elva miljoner från Arbetsförmedlingen delvis har hamnat på mannens egna bankkonton. Det omfattande ärendet slutar nu med två års fängelse, enligt Göteborgs-Posten, bakom betalvägg.

Från Göteborgs-Posten

-Pettersson säger att elva miljoner kronor av skattebetalarnas pengar kostar alltså 16 månader i fängelse. De tjänstemän och politiker som är så lättlurade borde få tio-dubbelt.

Géza Nagy, var ordförande i den ekonomiska föreningen, Angered kamelcenter om det är han som dömts vet jag ej, men namnet låter ungersk, han kan vara en ungersk rom, och där har de säkert en lång tradition av kameluppfödning bakom sig, i varje fall verkar Göteborgs kommun tro det…

Om Angereds Kamelcenter på bloggen…


TIDIGARE 20211-01-30. Ännu en man åtalas för grova bedrägerier vid Kamelcenter, romska och somaliska föreningar

BROTTSLIGHET. Det är nu drygt sex år sedan vi först skrev på bloggen om Angereds Kamelcenter i Göteborg, då lät det som ett skämt och det kanske är kul om man inte tänker på alla miljoner idiotin kostat skattebetalarna. Nu åtalas en företrädare för det omskrivna kamelcentret i Angered för grova bedrägerier. Enligt åklagaren har utbetalningar på över 11 miljoner från Arbetsförmedlingen delvis förts över till mannens egna bankkonton, rapporterar Göteborgs-Posten.

Detta är inte någon av de åtalade, tror jag. Foto av Ajayvir Pal Pexels.com

Drygt sex år efter att miljonerna började rulla till kamelernas företrädande åtalas en av dem för grova bedrägerier. I åtalet skriver åklagaren att utbetalningar på över 11 miljoner kronor i skattemedel som Arbetsförmedlingen slussat in i kamelprojektet förts över till mannens egna bankkonton. Mannen förnekar dock att något brott har begåtts.

Mannen som företrätt kamelcentret och tre andra föreningar, misstänkt för grova bedrägerier som ska ha pågått mellan 2013 och 2017.

Det gäller:

 • Angereds Kamelcenter
 • Interkulturellt projektcentrum i Göteborg
 • Svensk-Somaliska Vänföreningen
 • Romska Kulturföreningen. Samtliga föreningar är baserade i Angered.

Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen har fått cirka 4,4 miljoner vardera, Interkulturellt projektcentrum cirka 1,4 miljoner och Kamelcenter cirka 1 miljon. Det går att konstatera att det inte blev bättre för romerna att byta namn, brottsligheten fortsätter hos många av zigenarna fortfarande.

Kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, Gustav Nyström, säger i ett pressmeddelande att brotten varit ”systematiska och grova” och pekar på att det är ”betydande värden” som skattebetalarna blivit av med.

I november 2020 åtalades tre av företrädarna för bokföringsbrott.

– Pettersson menar att åtalet borde utökas till att omfatta de politiker och tjänstemän som beviljat och berömt projektet.

***

TIDIGARE 2020-11-27. Företrädare för Angereds Kamelcenter åtalas för grova ekobrott

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Från år 2014 har föreningen Angereds Kamelcenter beviljats miljonbelopp i skattemedel från Arbetsförmedlingen och sociala resursnämnden i integrationsmedel. Stödet var öronmärkt för att skapa tillfälliga arbetstillfällen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, beviljades för att bygga kamelstall och andra byggnader.

”Kan det här leda till att folk får en sysselsättning, kanske särskilt somalier som står långt utanför arbetsmarknaden, då tycker jag det är värt att testa.” Det sade då Lena Salo, utvecklingsledare på social resursförvaltning.

Det mesta fanns dock bara på pappret. Samtidigt som företrädarna importerade kamelmjölk och åkte på resor till kamelkonferenser i Kazakstan, blev någon byggnation aldrig av. Efter en granskning begärde kommunen tillbaka delar av pengarna och 2018 gick föreningen i konkurs.

Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg väckt åtal mot tre företrädare för Angereds Kamelcenter. Två av dem misstänks för grovt bokföringsbrott och en av dem för bokföringsbrott.

Dessutom åtalas två av dem för grovt bokföringsbrott som företrädare för den ekonomiska föreningen Interkulturellt projektcentrum i Göteborg.

Den person som i olika perioder sägs ha varit revisor i föreningen berättar i förhör att han ”egentligen inte har någon utbildning alls” utan varit ”helt amatörmässig vad gäller bokföring”.

Han berättade, att han har läst i fackböcker och instruktioner och att han, även om han ”inte kan bokföringslagen i detalj”, har sett årsredovisningar i olika sammanhang.

Enligt åklagaren har respektive förening fått in cirka 2,5 miljoner kronor på bankkonton mellan 2014-2017. Lika mycket pengar har gått ut från kontona.

-Pettersson säger att de som borde åtalas är de politiker och tjänstemän som öser skattemedel på meningslösa och dödsdömda projekt i miljard efter miljard…

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Företrädare för Angereds Kamelcenter dömd till fängelse

 1. Något att vara förvånad över ?
  Infödingar och kameldrivare tillhör väl
  inte toppskiktet ?

  – eller så gör de det ; Toppskiktet av
  mutade tjänstemän ?

  Inte ens en ”medeldum” tjänsteman (50% är
  dummare än medeldumma) kan väl ge bidrag till
  en kamelklubb i Sverige !

 2. Sverige är det nya guldgrävarlandet för människor som vill tjäna pengar snabbt. Dom smarta gör brotten på hösten, så får dom hotell med helpension över vintern och kommer ut lagom till sommaren.

  10
 3. Kameler, bidrag och korkade politiker går klöv i klöv.
  Dromedarer och kameler har en eller två pucklar.
  Om en dromedar förökar sig med en kamel får avkomman en puckel.

  Hur många pucklar har en politiker eller politisk tillsatt tjänsteman?

  13
 4. Har sagt det förut och säger det igen
  TJÄNSTEMANNAANSVARET MÅSTE ÅTERINFÖRAS!!!!!!!!
  Görs inte det kommer vi att få uppleva upprepade bedrägerier av liknande art. Har någon kollat ansvariga tjänstemäns bankkonton.
  Att vara så lättlurad utan att få någon form av ’bonus’ verkar för mig verklighetsfrämmande

  21
 5. Ibland funderar Stenbock över,varför jag föddes till en nedtryckt vit man ?
  Tänk vilka fördelar t.ex. Niggrar från Somalia har i Abzurdistan för att inte tala om Allans folk,som alla dörrar öppnas för.
  Bidragen skjöljer över dessa grupper när Stenbock i sitt anlete svettats i c:a 45 år,för att kunna betala in skatter !!
  Tacken blev en fattigpension,som ligger under existensminimum..

  44
 6. Hur är det möjligt att en kommun i Sverige ger stöd för ett kamelcenter. Det hamnar väl grovt utanför lagarna för det, som får vara en kommuns åtaganden.

  38
 7. Insider jobb naturligtvis.
  Annars är de kompletta idioter.
  Men det kan vara värdegrunden som ställer till det igen.

  37

Kommentera